We houden u hier graag op de hoogte van nieuws en ontwikkelingen.
Wilt u ook onze nieuwsbrief ontvangen? Meldt u zich dan onderaan de pagina eenvoudig aan.
Elk jaar wordt er opnieuw gekeken naar de tarieven in de Wet langdurige zorg en worden deze aangepast aan de hand van de prijsstijging. In dit artikel leest u meer over de vastgestelde tarieven van 2025.
Yeti Nurhayati werkt sinds maart 2024 als Zorgconsulent en Praktijkbegeleider voor Uw ZorgCompaan. Haar achtergrond als Indonesische verpleegkundige is daarbij zeer welkom.
Deze week stijgt de temperatuur in Nederland flink. Het is goed om je bewust te zijn van de invloed van deze warmte op oudere en chronisch zieke mensen. Voldoende drinken, gezond eten, zorgen voor verkoeling en het vermijden van inspanning zijn manieren om deze dagen door te komen.
Op 15 mei publiceerde het regionale magazine Betuwe Totaal een interview met onze directeur, Jan Nellestijn, en onze nieuwe Zorgconsulent en Praktijkbegeleider, Yeti Nurhayati. Het is mooi om te zien hoe hartelijk onze Indonesische verpleegkundigen in Nederland zijn verwelkomd!
12 mei is de Dag van de Zorg. Deze dag, geïnspireerd door Florence Nightingale, die 200 jaar geleden revolutionaire ideeën over hygiëne en medische zorg introduceerde, zetten we alle zorgverleners in het zonnetje.
Het dagelijks krijgen van genoeg beweging is heel erg belangrijk, voor jong en oud. Voor oudere mensen voor wie het niet meer mogelijk is om te fietsen zijn er gelukkig genoeg mogelijkheden om toch in beweging te blijven. Lees onze tips.
Als mantelzorger heb je veel op je bord. Vaak is dat niet alleen de zorg voor je naaste, maar ook het regelen van bijkomende zaken. Het zijn onderwerpen, waar de meeste mensen geen ervaring mee hebben. Dan kan het prettig zijn om hulp in te schakelen van een mantelzorgmakelaar.
Op 1 maart bracht VVD-politica Judith Tielen een werkbezoek aan Uw ZorgCompaan. Wij nodigden Judith Tielen uit om haar kennis te laten nemen met onze inwonende zorgaupairs en verpleegkundigen aan huis. Judith Tielen bezocht op 1 maart het kantoor van Uw ZorgCompaan én ze maakt kennis met een cliënt en zorgaupair in Wageningen.
Stichting JMZ Pro is het landelijke netwerk, voor en door professionals, dat zich inzet voor jonge mantelzorgers en hun gezinnen. Ze ondersteunen jonge mantelzorgers praktisch en emotioneel. Daarnaast behartigen ze actief de belangen van jonge mantelzorgers en streven ze naar meer herkenning en erkenning voor jonge mantelzorgers.
We verwachten dat er binnen nu en vijf jaar een personeelstekort in de zorg is van 50.000 fte. We redden het dus niet met Nederlandse zorgprofessionals alleen. Wij zien buitenlandse zorgprofessionals als een belangrijke optie om het tekort aan te vullen.
ParkinsonNL lanceert deze maand de campagne 'Parkinson wacht niet', om aandacht te vragen voor de Ziekte van Parkinson en onderzoek naar deze ziekte.
De Verenigde Naties hebben 3 december uitgeroepen tot de 'Internationale Dag voor Mensen met een Beperking'. In Nederland is deze dag bekend als 'Wereld Gehandicapten Dag'. Deze speciale dag is in het leven geroepen om het gesprek op gang te houden over de rechten en gelijke kansen voor mensen met een beperking.
Voor velen betekent 5 december een tijd van vreugde en warmte, maar voor mensen met dementie, kan het Sinterklaasfeest verwarrend en overweldigend zijn. Er zijn manieren om Sinterklaas zo te vieren, zodat het een vreugdevolle en betekenisvolle ervaring blijft voor iedereen, ongeacht de uitdagingen van dementie.
Elk jaar staat de derde week van november in het teken van de Week van het Gehandicapte Kind. Met de Week van het Gehandicapte Kind vraagt de Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte kind aandacht voor de problematiek van kinderen met een handicap.
De week van 13 tot 17 november, staat in het teken van de Week van de Werkstress. De impact van werkstress is overal voelbaar, ook in de zorgsector.
Er zijn in Nederland meer dan vijf miljoen mantelzorgers, die dagelijks of wekelijks zorgen voor een naaste. Op 10 november is het de dag van de Mantelzorg. Meestal kies je er niet voor om Mantelzorger te zijn, maar stap je langzaam in deze rol. Lees hier het ervaringsverhaal van Huub.
Op 4 november vieren we in Nederland de Dag van de Cliëntondersteuning. Hiermee erkennen en waarderen we de cruciale rol van deze professionals bij het geven van informatie en het begeleiden van mensen in het doolhof van zorg en ondersteuning. In ons artikel lees je wat een cliëntondersteuner doet en waarom deze dag belangrijk is.
Nu de dagen korter worden, wordt het belang van goede verlichting belangrijker. Dat geldt vooral voor ouderen en mensen die slecht ter been zijn. De juiste verlichting kan ongelukken en vallen voorkomen.
Elke eerste vrijdag van oktober wordt de Nationale Ouderendag gevierd. De Nationale Ouderendag is een initiatief van het Nationaal Ouderenfonds om senioren extra in het zonnetje te zetten, want ouder worden doe je samen.
Op Prinsjesdag hoorden we traditiegetrouw meer over de plannen van de regering voor het komende jaar. Belangrijk zijn natuurlijk de veranderingen binnen de (ouderen)zorg.
Tijdens de landelijke Week van de Valpreventie, van 2 t/m 8 oktober, staat extra aandacht centraal voor het risico dat 65-plussers lopen om te vallen. Elke 5 minuten belandt een 65-plusser op de eerste hulp door een val in en om het huis. Aandacht voor het voorkomen van vallen is belangrijk.
In de documentaire 'Human Forever' onderzocht Teun Toebes via een reis van 3 jaar, door 11 landen over 4 continenten, hoe men wereldwijd met dementie omgaat. En vooral: hoe kunnen we voor mensen met dementie samen een hoopvolle toekomst creëren?
Bijna de helft van de volwassenen in Nederland ervaart eenzaamheid, en maar liefst 1,7 miljoen ouderen zijn hierdoor getroffen. De Week tegen Eenzaamheid biedt kansen om nieuwe verbindingen te leggen en elkaar te ontmoeten.
Op 21 september wordt over de hele wereld Wereld Alzheimerdag gevierd, een dag gewijd aan het vergroten van het bewustzijn en begrip van de ziekte van Alzheimer en andere vormen van dementie.
Mantelzorgers spelen een essentiële rol in het dagelijks leven van degenen die zij ondersteunen. Door een tekort aan personeel in de reguliere zorg wordt er in de zomerperiode een extra beroep gedaan op mantelzorgers.
Voor mensen die door een ziekte of operatie moeite hebben met spraak kan communicatie een dagelijkse uitdaging vormen. Met de recent geupdate app Talkie kan geschreven tekst omgezet worden in gesproken woorden. Voor mensen met een chronische ziekte zoals de ziekte van Parkinson, ALS en MS kan Talkie een waardevol hulpmiddel zijn om de communicatie te vergemakkelijken.
In de maand mei hebben wij met team Uw ZorgCompaan meegedaan aan The May 50K. Een sponsoractie om donaties op te halen voor onderzoek naar MS. Waarom is het belangrijk is om meer aandacht te besteden aan MS? Lees er meer over in dit artikel.
Vanaf 15 mei is het mogelijk om een lange toekenning voor het pgb vanuit de Zorgverzekeringswet te krijgen, dit is bedoeld voor mensen waarvan de huidige indicatie afloopt en er sprake is van een stabiele langdurige zorgvraag. Budgethouders hoeven hierdoor minder vaak een indicatie en machtiging aan te vragen, waarmee de administratieve lasten en onzekerheden sterk worden verlaagd.
Afgelopen weekend stonden wij in De Gelderlander met een interview over onze verpleegkundige zorg. De krant kwam langs bij de training van onze Indonesische verpleegkundigen en geeft in het artikel een goed beeld van hoe onze zorg door Indonesische verpleegkundigen gerealiseerd wordt.
De zorg voor kinderen, ouders en naasten: we noemen het geen werk, maar dat is het wel. In het boek van Lynn Berger ‘Ik werk al, ik krijg er alleen niet voor betaald’, wordt de onzichtbare strijd duidelijk tussen onbetaald en betaald werk.
Onze verpleegkundige zorg en aupairzorg kunnen over het algemeen betaald worden vanuit een Persoonsgebonden Budget (PGB). Maakt u meer zorgkosten of heeft u geen indicatie, dan kunt u zorgkosten ook opgeven en terugvragen bij uw aangifte voor de inkomensbelasting 2022. Wij hebben deze informatie voor u op een rij gezet.
Voor ouderen kan het lastig zijn om aan te voelen wanneer het té koud is en daardoor vergeten ouderen soms een extra trui aan te trekken. Het is daarom belangrijk om extra te letten op ouderen tijdens koude dagen. Vooral op ouderen die niet meer zo actief zijn.
We zijn er trots op dat we na een zorgvuldig voortraject nu naast de aupairzorg ook verpleegkundige zorg kunnen bieden aan mensen die deze zorg nodig hebben.
De kletskassa is een initiatief van de Jumbo. De speciale kletskassa is het leven ingeroepen om eenzaamheid te bestrijden. Het doel van de kletskassa is om mensen die weinig sociaal contact hebben, de kans te geven om kort in gesprek te gaan met iemand. Veel mensen hebben de Kletskassa al ontdekt. Zelfs in Amerika.
Natuurlijk is het belangrijk om het hele jaar door uit te kijken naar ouderen in je omgeving, maar zeker tijdens de feestdagen kan een klein gebaar het verschil maken en ervoor zorgen dat iemand zich minder eenzaam voelt.
In Nederland zijn er bijna 5 miljoen mantelzorgers die wekelijks zorg bieden aan dierbaren. Mantelzorgers zijn onmisbaar geworden in onze samenleving en bieden mensen steun bij dagelijkse taken die zij niet meer alleen kunnen. Daarom is het op 10 november de dag van de Mantelzorger. De dag waarop de mantelzorgers in het zonnetjes worden gezet, want hun zorg mag gezien worden.
Deze week is het valpreventieweek. Een week om aandacht te geven aan valpreventie. Valpreventie is belangrijk omdat juist bij ouderen een val grote impact kan hebben.
Breien is voor veel mensen een leuke hobby, maar kan ook gedaan worden voor iemand met dementie, namelijk door het breien van een friemelmouw. Een friemelmouw kan mensen met dementie rust en geborgenheid geven.
Dementie kan door veel verschillende factoren veroorzaakt worden. Er wordt veel onderzoek gedaan naar het ontstaan van dementie. Helaas is nog niet bekend hoe dementie voorkomen kan worden. Wel weten we inmiddels dat de kans op dementie verkleind kan worden door een gezonde levensstijl., Gezond eten, bewegen en de hersenen actief houden zijn allemaal manieren om je brein gezond te houden.
Op 22 mei worden praktijkondersteuners (POH)in het zonnetje gezet, waaronder POH-ouderen. De POH-ouderen zorgt voor de juiste zorg op de juist plek en is de schakel tussen de huisartsenzorg en andere zorg- en hulpverleners.
Als u of uw naaste zorg nodig heeft, moet er vaak veel worden geregeld. Het is vaak onbekend terrein en veel mensen weten niet waar ze moeten beginnen. Een cliëntondersteuner kan uitkomst bieden. Een clientondersteuner helpt door informatie, advies en kortdurende ondersteuning te bieden bij het regelen van zorg.
Heeft u een Persoonsgebonden budget? PBG budgethouders krijgen de komende tijd te maken met een nieuw PBG Portaal. Het PGB Portaal is de digitale plek om uw PGB-administratie te beheren. Wanneer u aan de beurt bent om over te stappen hangt af van uw zorgkantoor. Op dit moment wordt het nieuwe PGB Portaal (mijn PGB 2.0) fasegewijs in gebruik genomen.
Muziek heeft een grote invloed op mensen. Het kan je vrolijk, energiek of juist verdrietig maken. Ook bij mensen met dementie kan muziek dit effect hebben. Dit is precies wat er ook gebeurt tijdens muziektherapie.
Museummedewerkers van het Rijksmuseum een initiatief gestart: het schrijven van brieven naar ouderen. Op deze manier kan er toch van de kunst genoten worden en wordt eenzaamheid onder ouderen tegengegaan. Iedere twee weken stuurt een wisselende museummedewerker een brief met verhalen over hun lievelingskunstwerk uit de Rijksmuseumcollectie.
De maanden januari en februari zijn vaak grijs. De feestdagen zijn voorbij en veel mensen missen de sociale contacten en de gezelligheid van de feestdagen. Dit maakt dat mensen last kunnen hebben van een somber gevoel. Gelukkig zijn er genoeg mogelijkheden om ook in de wintermaanden om te kijken naar anderen en deze maanden een positieve draai te geven. Ga bijvoorbeeld de buitenlucht in, schrijf een kaartje voor een ander of verras een oudere met een bloemetje of een lekkere taart.
Sociaal contact is tijdens de feestdagen erg belangrijk en zorgt voor positiviteit. Er zijn veel verschillende manieren om in deze tijd elkaar te blijven spreken en betekenisvol contact te houden, door beeldbellen of samen een online spelletje te spelen. Wij hebben mogelijkheden op een rij gezet.
Het gevoel van eenzaamheid is soms moeilijk onder woorden te brengen. Kunstenares Kiek Haket legt dit gevoelt vast op doek. De kunstenares portretteert ‘lonely hearts’, mensen met eenzame gevoelens. Bij haar op de stoel doen zij hun verhaal.
FindMyApps is een nieuw tabletprogramma met dementievriendelijke apps en trainingen voor mensen met dementie en hun verzorgers. Het programma wil mensen met beginnende dementie ondersteunen en structuur geven in dagelijkse taken. In het kader van haar promotieonderzoek ontwikkelde Yvonne Kerkhof het concept FindMyApps. Zij vindt het belangrijk om te kijken naar wat mensen met dementie nog wel kunnen en na te denken over oplossingen om deze mensen te helpen.
Als mantelzorger kan je niet zomaar stoppen met zorgen. Daarom is het goed om af en toe een adempauze in te lassen of extra ondersteuning te krijgen. Tot het einde van het jaar kunt u wisselen van zorgverzekeraar en kan het de moeite waard zijn om te kijken welke zorgverzekeraars mantelzorgondersteuning vergoeden.
Ieder jaar gaan op 1 januari nieuwe tarieven voor het Persoons Gebonden Budget (PGB) in de Wet langdurige zorg (Wlz) in. Ook voor 2022 gelden er nieuwe tarieven. De tarieven PGB Wlz worden voor 2022 verhoogd met 2,56%, dankzij de motie van twee kamerleden. Hier vindt u de nieuwe tarieventabel.
Dementie is hard op weg om volksziekte nummer 1 te worden. Iemand die zich inzet voor mensen met dementie is Teun Toebes (22). Hij woont als verpleegkundige en student Zorgethiek en beleid in een gesloten afdeling in een verzorgingshuis en schreef hier een indringend boek over: VerpleegThuis, Wat ik leer van mijn huisgenoten met dementie. Volgens hem zou er meer geluisterd moeten worden naar mensen met dementie. Voor hem is het onbegrijpelijk dat mensen met dementie worden uitgesloten van het gewone leven.
Het aantal mensen met dementie stijgt en zal de aankomende jaren alleen maar meer stijgen Mantelzorgers bieden veel steun maar worden vaak overbelast door de hoge druk die op hen ligt. Om de druk op mantelzorgers wat weg te nemen en de nadruk te leggen op wat nog wel kan, is de proef Sociale Benadering Dementie gestart. Het idee van de proef is om mensen met dementie te koppelen aan een maatje, die samen met de cliënt dingen gaat ondernemen om zo een vertrouwensband te creëren. Mensen met dementie raken vaak snel hun sociale contacten kwijt en door dit initiatief wordt een maatje, naast de mantelzorger, hun tweede steun en toeverlaat.
30 oktober is het de dag van de Zorg voor Morgen. Een dag die in het teken staan van de uitdagingen die de toekomst met zich meebrengt. Er moet nog veel veranderen om de wereld waarin wij ouder worden, goed te faciliteren. Fundis is een organisatie dat jaarlijks de aandacht vraagt voor de zorg van morgen. Fundis probeert mensen bewuster te maken over dit onderwerp en gaat het gesprek aan in hun podcast Over Morgen. Want wat betekent het bijvoorbeeld voor de samenleving als er straks meer ouderen, dan jongeren zijn?
Ouderen blijven steeds vaker langer thuis wonen, waardoor het belangrijk is om het huis levensloopbestendig te maken om bijvoorbeeld vallen te voorkomen. Er zijn verschillende manieren waarop valpreventie toegepast kan worden in eigen huis.
In 2020 voelde 35% van de Nederlanders zich wel eens eenzaam, een aantal wat zeker tijdens Corona flink is gestegen (CBS,2020). Vanaf vandaag is de Week tegen Eenzaamheid van start gegaan, maar hoe kan jij je steentje bijdragen tijdens de Week tegen Eenzaamheid?
Wat willen de politieke partijen met de zorg? Die vraag staat centraal op Het Grote Zorgdebat.
Mantelzorgers kunnen met respijtzorg even een adempauze inlassen. Tot het eind van het jaar kunt u wisselen van zorgverzekeraar. Het kan de moeite waard zijn om ook te kijken welke zorgverzekeraar mantelzorgondersteuning vergoedt.
10 november is het de dag van de Mantelzorg. Op deze dag zetten we Mantelzorgers in het zonnetje en krijgen Mantelzorgers de waardering die ze verdienen. Lees het ervaringsverhaal van Marguaritha
Het kabinet paste het bezoekadvies voor zelfstandig wonende ouderen al eerder aan. Vanaf 1 juni a.s. kunnen ouderen ook weer naar de dagbesteding.
Na medewerkers in de gezondheidszorg, leraren en contactberoepen zijn mantelzorgers de volgende groep die getest kan worden op corona.
Premier Rutte heeft gewijzigde maatregelen afgekondigd rondom het coronavirus. Een daarvan gaat over mantelzorgers. Het is weer mogelijk om met 1 of 2 vaste mantelzorgers ouderen te bezoeken en hen bij te staan.
Het Behandelpaspoort is een nieuw hulpmiddel om na te denken over behandelwensen voordat iemand een behandeling nodig heeft. Het helpt vooral ouderen om vooraf keuzes te maken rondom bijvoorbeeld ziekte of een spoedsituatie.