Valpreventieweek: bewust worden van valpreventie

Deze week is het valpreventieweek, een week waarin aandacht wordt besteed aan het onderwerp vallen en de manieren hoe dit voorkomen kan worden. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) hebben meer oudere mensen de afgelopen jaren te maken gekregen met de gevolgen van een ongelukkige val. Een valongeval heeft veel impact op de zelfredzaamheid van ouderen, het langer thuis kunnen wonen en de kwaliteit van leven.

Wat is valpreventieweek

Tijdens deze week wordt er aandacht besteed aan het voorkomen van accidentele vallen. Het kan soms lastig zijn om met ouderen te praten over valpreventie, bijvoorbeeld omdat zij het accepteren van het ouder worden lastig vinden. Toch is het belangrijk het risico op vallen en valpreventie met elkaar te blijven bespreken.

In gesprek over valpreventie

VeiligheidNL, Kenniscentrum Letselpreventie, heeft een toolkit ontwikkeld, dat het aan de hand van een concreet stappenplan makkelijker maakt om over valpreventie in gesprek te gaan. Op de website van VeiligheidNL is ook een korte video te vinden, waarin ouderen vertellen over hun ervaringen met valpreventie. Deze middelen kunnen ervoor zorgen dat ouderen ervoor openstaan om aan de slag te gaan met valpreventie.

Oorzaken van een val

Bij vallen kunnen meerdere factoren een rol spelen. Vallen wordt meestal veroorzaakt door lichamelijk problemen als duizeligheid, bloedarmoede en zichtproblemen. Een val kan daarnaast ook veroorzaakt worden door de omgeving. Een natte vloer, losliggende kleedjes op de grond of gebrek aan de juiste hulpmiddelen kunnen voor een val zorgen. Het is daarom van belang om hiervan bewust te zijn zodat de aanpassingen gedaan kunnen worden die nodig zijn om een val te voorkomen. 

Aandacht voor valpreventie

Er zijn verschillende manieren om een val te voorkomen. Aanpassingen aan de omgeving worden gezien als een belangrijke manier van valpreventie. Zo kunnen er steunen en beugels in huis geïnstalleerd kunnen worden. Deze zorgen voor houvast en helpen bij het houden van balans. Ook kan de juiste verlichting vallen voorkomen. Lichten die automatisch aangaan zijn handig om te zorgen dat er altijd voldoende zicht is in het donker. Daarnaast is het belangrijk voor mensen om hun lichaam gezond te houden door te blijven bewegen. Door veel te bewegen blijf je mobiel wat de kans op vallen verkleint. In ons artikel over valpreventie geven we tips om vallen te voorkomen 

Direct Contact

Bel ons!