Hulp voor mantelzorgers dementie

Welke hulp voor mantelzorgers is er bij dementie?

Als een partner, vader of moeder dementie krijgt, dan neemt de omgeving vaak de zorg op zich. Maar welke hulp is er voor mantelzorgers bij dementie?

Er zijn honderdduizenden mensen die als mantelzorger zorgen voor iemand met dementie. De patiënt kan een partner zijn, een vader of moeder of een andere naaste. Vaak nemen deze mantelzorgers deze zorgtaken dagelijks op zich en bieden ze zelfs 24 uurs zorg. Maar zeker als de ziekte verergert en de patiënt verwarder wordt, soms zelfs boos en agressief reageert en hierdoor niet meer voor zichzelf kan zorgen, wordt deze mantelzorg erg zwaar. Daarom is de juiste hulp voor mantelzorgers bij dementie extra belangrijk. Voor deze hulp is gelukkig steeds meer mogelijk. Particuliere thuiszorg met een privé verpleegkundige kan een mantelzorger bijvoorbeeld ondersteunen, maar er zijn ook cursussen en andere manieren om mantelzorg minder zwaar de maken. 

Wat is mantelzorg eigenlijk?

Mantelzorg is zorg die door een partner, familielid, vrienden of andere naasten worden gegeven aan een patiënt. De mantelzorgers krijgen hier geen vergoeding voor, ze doen dit vrijwillig. Vaak hebben mantelzorgers zelf moeite met de term mantelzorg, omdat ze het niet meer dan normaal vinden om voor hun partner of familielid te zorgen. Toch zorgen ze er met hun zorg voor, dat er geen of minder professionele zorg nodig is en dat de patiënt niet naar een particuliere zorginstelling hoeft. Door vergrijzing en wachtlijsten in de zorg, zijn er steeds meer mantelzorgers en de verwachting is dat dit alleen maar meer gaat toenemen. 

Problemen waar mantelzorgers tegenaan lopen

Een mantelzorger zorgt uit liefde voor de patiënt en kan dit hierdoor vaak lang volhouden. Het gevaar bij progressieve ziektes zoals dementie en Alzheimer is dat de zorg geleidelijk steeds iets zwaarder wordt. Ongemerkt neemt de mantelzorger steeds meer zorg op zich, waarbij de zorg uiteindelijk te zwaar wordt. Dat punt is echter lastig te herkennen voor de mantelzorger, waardoor er een grote kans is dat er te laat hulp bij de verzorging wordt gevraagd. Bovendien voelt het voor de mantelzorger als falen als het niet meer lukt. Daarnaast verandert de persoon met dementie. De patiënt kan boos worden en soms zelfs agressief, juist naar de persoon die voor het zorgt. Voor een partner of familielid is dat erg moeilijk om mee om te gaan. Bovendien is de patiënt vergeetachtig en verward. Gevolg kan zijn dat iemand met dementie vergeet dat het gasfornuis aanslaat of dat iemand een verstoord dag- en nachtritme krijgt. De mantelzorger moet daarom altijd beschikbaar zijn om zorg te kunnen geven of toezicht te houden.

Positieve effecten van mantelzorg

Natuurlijk is mantelzorg niet alleen maar zwaar. Het is namelijk ook heel mooi. Het zorgen voor een familielid, partner of een goede vriend kan ook veel voldoening geven. Het versterkt de band met de patiënt. Bovendien blijkt uit onderzoek dat mantelzorgers een beter geheugen hebben. Het is echter wel belangrijk dat de mantelzorg niet te zwaar voelt, want overbelasting doet de positieve effect teniet. Het kan zelfs zorgen voor irritatie naar de patiënt toe en uiteindelijk leiden tot een burn-out van de mantelzorger. Het is dus belangrijk om op tijd extra zorg te organiseren om de mantelzorger te ontlasten. 

Behoefte naar hulp voor mantelzorgers bij dementie signaleren

Voor mantelzorgers is het vaak moeilijk om te signaleren wanneer de zorg te zwaar is en het is nog moeilijker om toe te geven dat ze de zorg niet meer aankunnen. Het is daarom belangrijk in gesprek te blijven, zodat u op tijd kunt signaleren dat de zorg te zwaar wordt. Overbelasting kunt u herkennen aan lichamelijk problemen, zoals een zere rug of spierpijn. Maar overbelasting uit zich meestal in psychische klachten, bijvoorbeeld een korter lontje, stress, rusteloosheid of slecht slapen. De overbelasting kan zelf ook weer voor klachten zorgen, zoals een hoge bloeddruk en hoofdpijn.

Daarnaast spelen schaamte en schuldgevoelens een grote rol, waardoor de mantelzorger vaak geneigd is om te lang door te gaan als het eigenlijk niet meer lukt. Daarbij zijn mantelzorgers, zeker als het partners betreft, zelf ook vaak al ouder, waardoor hun belastbaarheid ook beperkt is. Zorgverleners, zoals artsen en verpleegkundigen, die de patiënt verzorgen, moeten daarom ook aandacht hebben voor de gezondheid van de mantelzorger, zodat ze op tijd hulp in kunnen schakelen. Maar ook voor de omgeving van de patiënt en de mantelzorger is het belangrijk om de signalen van overbelasting snel te herkennen en hierover met de mantelzorger in gesprek te gaan. 

Welke hulp voor mantelzorgers bij dementie is er mogelijk?

Als een mantelzorger aangeeft hulp nodig te hebben, dan is het belangrijk om deze hulp snel in te schakelen. Het feit dat het aangegeven wordt, betekent namelijk vaak dat de zorg al te veel is geworden en de mantelzorger hier al een tijd mee rondloopt. Dit kan hulp zijn van andere familieleden die een deel van de zorgtaken over kunnen nemen of bijvoorbeeld een dag in de week de volledige zorg voor de patiënt op zich nemen, zodat de mantelzorger even een dag voor zichzelf heeft. Het nadeel van andere vrijwillige mantelzorgers inschakelen is dat zij natuurlijk ook weer overbelast kunnen raken. Daarom kan professionele hulp uitkomst bieden. De patiënt kan bijvoorbeeld naar een particulier verzorgingshuis verhuizen of er kan thuishulp ingeschakeld worden.

Professionele hulp voor mantelzorgers bij dementie

Met de hulp van een zorgprofessional kan overbelasting van de mantelzorger voorkomen worden. Het is daarbij wel belangrijk dat de professional altijd in gesprek blijft met de mantelzorger en dat deze betrokken wordt bij de zorg. Anders kan de mantelzorger zich nog steeds zorgen maken en zal hij of zij alsnog niet tot rust komen. De professionele zorg kan de zorgtaken overnemen die lichamelijk zwaar zin, zoals uit bed halen, aankleden en wassen. Maar ook de overnemen van huishoudelijke taken, waar de mantelzorger niet meer aan toekomt, kan voor verlichting zorgen. Daarnaast kan de professionele zorg de nachtzorg overnemen of de zorgtaken een volledige dag op zich nemen. Dan heeft de mantelzorger tijd voor zichzelf om weer op te laden. Ook kan de mantelzorger in deze vrije tijd zijn of haar sociale contacten weer ophalen, omdat ze vaak verwateren omdat er simpelweg geen tijd meer voor is. Bovendien kunnen de zorgverleners de mantelzorger leren om effectief en efficiënt voor hun naaste te zorgen en de juiste hulpmiddelen organiseren. Zo worden de zorgtaken minder zwaar en kosten ze minder tijd.

Particuliere thuiszorg bij dementie

Voor zowel de patiënt met dementie als voor de mantelzorger is het fijn als de zorg wordt gegeven door dezelfde persoon. Voor de dementerende betekent een bekend gezicht minder onrust en verwardheid. De mantelzorger kan met het bekende gezicht een band opbouwen, zodat het makkelijker wordt om aan te geven dat de zorg te zwaar wordt en er meer hulp nodig is. Bovendien helpt het om erop te vertrouwen dat de zorg van de professional goed is. Zo kan de mantelzorger makkelijker loslaten en tijd voor zichzelf nemen. Met particuliere thuiszorg van Uw ZorgCompaan krijgt u inwonende thuiszorg. Deze staat altijd voor u klaar, als er extra zorg nodig is. De zorgaupair kan met de mantelzorger afspreken wie welke taken op zich neemt. Door een duidelijke verdeling weet iedereen waar hij aan toe is en wordt het voor de mantelzorger makkelijk om de zorg los te laten. Daarna blijven de mantelzorger en zorgverlener nauw met elkaar in contact om te blijven evalueren of de verdeling goed werkt of aangepast moet worden. Zorgaupairs werken in een team van minimaal twee personen, die elkaar na een aantal weken afwisselen. Doordat de zorgaupair in huis woont is er altijd iemand aanwezig. Heeft u meer en gespecialiseerde zorg nodig?  Neemt u dan contact met ons op voor de mogelijkheden van het formeren van een zorgteam.

24 uurs zorg bij dementie

Bij dementie of Alzheimer in een verder stadium is vaak 24 uur per dag toezicht op de patiënt nodig. Voor een mantelzorger is dit niet vol te houden. Een zorgaupair kan wel toezicht houden, omdat een zorgaupair inwoont. Als de patiënt dan midden in de nacht op wil staan en ontbijt wil maken, kan de zorgaupair de patiënt geruststellen en weer naar bed brengen. Zijn er ook andere klachten, waarvoor intensieve verpleging nodig is? Met een gespecialiseerd  zorgteam kan deze zorg thuis 24 uur per dag en 7 dagen per week geleverd worden.

Wilt u meer weten over onze dienstverlening? Neem dan telefonisch contact met ons op via +31(0)344 - 603 891 of vul het contactformulier op onze site.

Direct contact

Solliciteren?

Bel ons!