Verzorging tracheacanule 24 uurs zorg

Door een ziekte of aandoening is het soms nodig om door middel van invasieve beademing te ademen. Na het plaatsen van een buisje, oftewel tracheacanule, is 24-uurs zorg nodig.

Om de 24-uurszorg bij een tracheacanule goed uit te voeren, hebben onze privé verpleegkundigen meerdere materialen nodig:

  • Handwarm water om de tracheacanule schoon te maken
  • Een washandje, wattenstaafje, gaasje en handdoek
  • Een schoon gaasje voor de canule
  • Een schoon canulebandje
  • Zinkzalf voor een wattenstaafje
  • Vaseline

Werkwijze bij het reinigen van de tracheacanule

Bij de tracheacanule 24-uurs zorg hoort het reinigen van de canule. Hiervoor gaat de cliënt zitten of liggen. Daarna maakt de verpleegkundige de canuleband los en licht hij of zij de canule een stuk omhoog, zodat eronder kan worden schoongemaakt. Het buisje haalt men hierbij niet weg uit het stoma. Vervolgens haalt de verpleegkundige het canulegaasje weg en maakt hij of zij de huid rondom de tracheacanule schoon met een washandje of gaasje. Hierbij plaatst de zorgverlener een wattenstaafje onder de afdekplaat van de canule. Bij het reinigen gebruikt de verpleegkundige geen zeep. Vervolgens wordt de huid gedroogd met een handdoek en brengt de verpleegkundige een nieuw canulegaasje aan. Daarna bevestigt hij of zij het canulebandje. Dit moet zo strak gedaan worden, dat u een vinger tussen de hals en het canulebandje kunt plaatsen. Is de huid rood? Dan brengt de verpleegkundige een dunne laag zinkzalf of zinkolie aan. Dit mag echter niet voor langer dan een maand gedaan worden.

De zorg bij de tracheacanule met wildgroei

Na het plaatsen van de tracheacanule bestaat het risico op wild vlees. De verpleegkundige stipt deze plekken aan met een zogenaamde zilvernitraatstift. De stift beschadigt de overige huid niet, maar kan wel pijnlijk zijn als het verkeerd wordt toegepast. Daarom is het belangrijk om enkel getrainde en ervaren verpleegkundige deze zorg bij de tracheacanule te laten uitvoeren. Na een aantal dagen ziet u het resultaat van de zilvernitraatstift op het wild vlees. Wanneer u een tracheacanule heeft die gecufft is, smeert de zorgverlener de wondranden in met een dunne laag vaseline. Zo blijven de randen rondom de tracheastoma soepel. De roodachtige kleur van de huid verdwijnt na gemiddeld vier weken. Dan is ook geen zinkolie meer nodig, maar is vaseline voldoende.

Het onderhoud van de zilveren tracheacanule

Iedere dag maakt onze zorgverlener de binnencanule schoon. Dit gebeurt met een wattenstaafje, eventueel met een gaasje hieromheen gewikkeld. De buitenkant van de canule maakt men schoon door het buisje een half uur te laten weken in een sopje. Vervolgens spoelt de verpleegkundige het buisje grondig door met stromend water. Verder moet de volledige tracheacanule iedere week met zilverpoets gepoetst worden. Zo verlengt u de levensduur van de canule. Bent u allergisch voor zilverpoets? Dan gebruikt u tandpasta om de canule mooi te houden. Gemiddeld gaat de zilveren canule dan zo’n tien jaar mee.

Het onderhoud van de kunststof tracheacanule

Wanneer de kunststof tracheacanule over een binnencanule beschikt, maakt de privé verpleegkundige deze iedere dag schoon. Door de binnenzijde haalt hij of zij een wattenstaafje met eventueel een klein gaasje, terwijl de buitenzijde in een badje met zeepsop wordt geplaatst. Vervolgens spoelt de zorgverlener de canule goed af, zodat het opnieuw gebruikt kan worden. Daarna zet de verpleegkundige de binnencanule weer in de installatie. Uiteraard moet hierbij geen weerstand voorkomen, aangezien er dan gevaar op bloedingen is.

Het onderhoud van de kunststof tracheacanule met cuff

De cuff bij de tracheacanule

Sommige modellen van de tracheacanule beschikken over een cuff. Deze cuff maakt het mogelijk om de ademhaling richting de mond te dichten. Zo gaat de beademing alleen door middel van de canule, waarbij de lucht via de canule heen en weer naar het beademingsapparaat loopt. Met een opgeblazen cuff is het niet mogelijk  om te praten, aangezien de adem niet langs de stembanden gaat.

onderhoud van de kunststof tracheacanule met cuff

Om de onderbreking van de ademhaling zo kort mogelijk te maken, koppelt de verpleegkundige de beademingsapparatuur zo laat mogelijk af om vervolgens weer als eerste aan te sluiten. Het verwijderen van een de kunststof tracheacanule met cuff is lastiger dan het verwisselen van een model zonder cuff, aangezien bij zowel het verwijderen als aanbrengen ook de cuff door het stoma heengebracht moet worden. Het verwijderen voelt voor de patiënt vaak niet prettig aan. Bovendien kan de rand van het stoma geschaafd raken. Om dit te voorkomen smeert de particuliere verpleegkundige vaseline om de randen, zodat de huid soepel blijft. Ontstaat er toch een schaafwond, dan zorgt metaline stomagaas voor optimale genezing. Ook zinkzalf geeft verlichting op het moment dat de canule op de juiste plek zit.

Het uitzuigen van de tracheacanule

Bij 24-uurs zorg met een tracheacanule hoort het uitzuigen van de apparatuur. Het uitzuigen van de canule gebeurt met een uitzuigkatheter. Deze katheters zijn in verschillende vormen en afmetingen verkrijgbaar. Ook zijn er modellen met een centrale opening aan het uiteinde van de buis, met openingen zijdelings of met een combinatie van beiden. In de meeste gevallen is de uitzuigkatheter van rubber of PVC. De katheters worden per stuk steriel verpakt, zodat aan de hygiënische protocollen wordt voldaan. De apparatuur mag dan ook door de verpleegkundige bij de laatste tien centimeter zeker niet met de vingers worden aangeraakt.

Complicaties bij het uitzuigen van de tracheacanule

Bij het uitzuigen van de tracheacanule ontstaan soms complicaties, waarop ons zorgteam met 24-uurs zorg bij tracheacanules direct kan inspelen. Voorbeelden van complicaties zijn:

Bloed bij het slijm

Bij het uitzuigen komt het soms voor dat er bloed vermengd is bij het slijm dat uit de canule wordt gezogen. Dit kan verschilkende redenen hebben, waarbij het in de meeste gevallen om een incident gaat. Zo is de katheter vastgezogen aan de wand van de luchtpijp, waardoor schade voorkomt. Ook kan de uitzuigkatheter te snel zijn bevestigd, waardoor er schade is ontstaan. Verder kan de canule de wand van de luchtpijp hebben geraakt tijdens een beweging als hoesten. Ook een luchtweginfectie brengt soms bloed bij het slijm mee. De verpleegkundige die de 24-uurs zorg bij de tracheacanule verleent bekijkt in dit geval allereerst of de katheter zich niet vastzuigt. Door de zuigkatheter met een langzaam tempo in te brengen, voorkomt hij of zij schade. Blijft er bloed bij het slijm aanwezig? Dan neemt de zorgverlener direct contact op met een van de betrokken artsen.

Weerstand bij het inbrengen van de uitzuigkatheter

Soms komt het voor dat de uitzuigkatheter niet diep genoeg kan worden ingebracht. De zorgverlener voelt weerstand, waardoor de slang niet verder naar binnen gaat. De canule bevindt zich bijvoorbeeld te dicht tegen de luchtpijpwand, waardoor de katheter steeds verder opschuift en verstopt raakt. De verpleegkundige lost dit veelal op door bijvoorbeeld de katheter te draaien of het hoofd van de cliënt van richting te veranderen. Als er een binnencanule aanwezig is, verwijdert en onderzoekt de zorgverlener de buis om te onderzoeken of er verontreiniging op te vinden is. Als er geen binnencanule is, haalt de zorgverlener de volledige canule weg om deze te vervangen.

24-uurszorg van onze verpleegkundigen bij invasieve beademing in heel Nederland

Wanneer u gebruik maakt van de diensten van Uw ZorgCompaan, kunt u van professionele dienstverlening op aan, centraal in uw regio. Samen met u stellen we een zorgplan op maat op, zodat aan als uw behoeften en wensen wordt voldaan. De verpleegkundigen in ons zorgteam leveren 24-uursdiensten, maar ook dag- en avonddienstverlening of waak- en slaapservices. Wilt u meer weten over de mogelijkheden? Neem dan telefonisch contact met ons op via +31(0)344 - 603 891 of vul het contactformulier op onze site.

Direct contact

Solliciteren?

Bel ons!