Bij de diagnose dementie komt er veel op u af en heeft u veel vragen. Een casemanager dementie helpt u bij deze vragen en het vinden van de juiste zorg.
Dementie is een progressieve ziekte, waar niet alleen de betreffende persoon hulp en verzorging nodig heeft, maar ook de omgeving hulp kan gebruiken om met de ziekte om te gaan. Vaak is er nachtzorg of zelfs 24 uurs zorg nodig voor een persoon met dementie. Daarom is er een casemanager dementie. Deze helpt u om uw weg te vinden door alle wetten, vergoedingen en mogelijkheden die er zijn op het gebied van dementie. Hij/zij begeleidt niet alleen de persoon met dementie maar juist ook zijn omgeving. Een casemanager informeert u graag en kan zorg regelen als dat nodig is.
Heeft u of uw naaste dementie en weet u niet wat u moet doen? Dan kan een casemanager dementie u helpen. Deze casemanager is gespecialiseerd in ouderenzorg en het omgaan met mensen met dementie en het ziekteverloop. Ook is hij of zij ervaren in het omgaan met mensen die geen hulp willen, terwijl ze dit wel nodig hebben. De casemanager staat u bij vanaf de diagnose totdat u of uw naaste wordt opgenomen in het verpleeghuis of komt te overlijden. Hij/zij geeft u trajectbegeleiding voor hulp bij dementie. Zo helpt hij/zij u bij het regelen van zorg en de vergoedingen hiervan. Hij/zij staat klaar om uw vragen te beantwoorden en heeft regelmatig contact met u. Bovendien biedt hij/zij emotionele begeleiding voor zowel de persoon met dementie als de omgeving.
Zodra dementie of de ziekte van Alzheimer bij u of uw familielid is vastgesteld, heeft u het recht om van een casemanager dementie gebruik te maken. Soms kunt u ook al een casemanager inschakelen als er alleen een vermoeden is van dementie maar nog geen diagnose. De casemanager helpt niet alleen de persoon met dementie maar juist ook de mantelzorger(s). Mantelzorg kan in het geval van dementie erg zwaar zijn en een casemanager kan dit op tijd signaleren en zorgen voor extra hulp, bijvoorbeeld particuliere thuiszorg in de vorm van een privé verpleegkundige.
De trajectbegeleiding voor hulp bij dementie wordt vergoed door uw zorgverzekering. Dit wordt vergoed vanuit de basisverzekering, dus u heeft geen aanvullende verzekering nodig. Ook de kosten voor particuliere thuiszorg worden meestal volledig vergoed. De huisarts kan de casemanager voor u aanvragen, maar ook de wijkverpleegkundige kan een indicatie voor een casemanager geven en zorgen dat u begeleiding krijgt. In de meeste regio’s zijn verschillende aanbieders van trajectbegeleiding bij dementie. Uw huisarts of uw zorgverzekeraar kan u hierin adviseren.
Wilt u meer weten over onze dienstverlening en particuliere thuiszorg? Neem dan telefonisch contact met ons op via +31(0)344 - 603 891 of vraag via de website onze brochure aan.