Hoe lang kan iemand met dementie thuis blijven wonen?

Hoe lang kan iemand met dementie thuis blijven wonen? Het antwoord hierop is niet zo eenvoudig te geven. Thuis wonen met dementie is namelijk enkel verantwoord als er enkele aanpassingen worden gedaan. Denk hierbij aan aanpassingen aan de woning, maar ook aan het inschakelen van privé zorg aan huis. Uw ZorgCompaan vertelt u meer over de mogelijkheden om thuis te blijven wonen met dementie.

Ik heb dementie, maar ik wil naar huis

Veel mensen met dementie hebben een belangrijke wens: ze willen zo lang mogelijk regie houden en thuis blijven wonen of terugkeren naar hun eigen huis. In hoeverre dit mogelijk is, is afhankelijk van verschillende factoren. Allereerst moet iemand met dementie ondersteuning uit zijn omgeving krijgen. Familieleden en mantelzorgers zullen meerdere taken moeten overnemen om het dagelijkse leven in goede banen te leiden.

Daarnaast moeten er aanpassingen aan de woning gedaan worden. Deze aanpassingen zijn gericht op het creëren van structuur, herkenbaarheid, veiligheid en comfort. Op de site van Alzheimer Nederland staan uitgebreide tips en kunt u een brochure over dit onderwerp downloaden.

Uit onderzoek blijkt dat met de juiste aanpassingen, iemand twee tot drie jaar langer thuis kan blijven wonen. Hier is vaak een investering van twee- tot drieduizend euro voor nodig. Vaak kunnen (een deel van) deze kosten vergoed worden.

Tot slot is het van belang om professionele hulp in te schakelen. Een verpleeghulp thuis biedt persoonlijke verzorging  en  kan verschillende zorgtaken overnemen zoals het wassen, aankleden en verzorgen van de patiënt. De zorgverlener zal de familieleden en mantelzorgers hierdoor ontlasten. Een particulier verpleegkundige komt bij u thuis langs en is gespecialiseerd in dementiezorg.

Hoe lang kan iemand met dementie thuis blijven wonen met dementiezorg?

In principe kan iemand zijn leven lang thuis blijven wonen als hij professionele hulp krijgt. Welke hulp dit precies is, is afhankelijk van de persoonlijke situatie van de patiënt. Zo is in een beginstadium het wellicht voldoende als een zorgprofessional op afgesproken tijden langskomt.

Is er intensieve dementiezorg en toezicht nodig? Onze Au pair zorg an uitkomst bieden als de zorg voor mantelzorgers te veel wordt of een alternatief zijn voor een opname in een verzorgingshuis Een zorg au-pair woont bij de patiënt in en is dag en nacht aanwezig. De zorg au-pair biedt ADL-zorg en zal de patiënt verzorgen, licht huishoudelijk werk uitvoeren en het sociale welzijn in de gaten houden. Zo is er tijd om een wandeling te maken of een andere activiteit te ondernemen.

Uw ZorgCompaan biedt al meer dan 10 jaar 24-uurszorg in de vorm van aupairzorg en verpleegkundige zorg. Bij Uw ZorgCompaan werken we altijd met een vast team zorgverleners. Dit is fijn voor de cliënt (die heeft immers veel behoefte aan structuur en herkenbaarheid), maar ook voor de gezins- en familieleden. Op deze manier bouwen onze zorgaupairs een vertrouwensband op met u en uw naaste. U kunt de zorg met een gerust hart overlaten.

Meer informatie over thuis blijven wonen met dementie

Thuis wonen met dementie is voor alle partijen fijner. U houdt uw naaste langer bij u, deze hoeft de vertrouwde omgeving niet te verlaten én ons Nederlandse zorgsysteem wordt minder belast.

Wilt u meer informatie over thuis blijven wonen met dementie? Neem dan contact met ons op via +31(0)344 - 603 891  of vraag onze brochure aan. Ons team luistert graag naar uw verhaal en zal u een persoonlijk en vrijblijvend advies geven. Zo adviseren wij u over hoe iemand met dementie in huis kan wonen zonder in te leveren op comfort en veiligheid.

Direct contact

Bel ons!