Overbelaste mantelzorger

Omgaan met een overbelaste mantelzorger

Het bieden van mantelzorg voor ouderen, zieken of gehandicapten heeft veel mooie kanten. Zo kan het verzorgen van een naaste veel voldoening bieden. Ook kan een mantelzorger het fijn vinden om lekker veel tijd met zijn of haar naaste door te brengen. Er kunnen helaas echter ook minder leuke kanten aan mantelzorg zitten. Mantelzorg kan namelijk erg zwaar zijn. Dit is vooral het geval wanneer de zorg veel tijd en moeite kost en wanneer de rest van het sociale netwerk weinig steun biedt. Het kan voor de mantelzorger dan moeilijk zijn om de mantelzorg te combineren met zijn of haar eigen gezinsleven, baan, opleiding, hobby's en/of sociale leven. Op deze pagina leest u hoe u een overbelaste mantelzorger kunt herkennen en wat u het beste kunt doen als een mantelzorger in uw omgeving overbelast raakt. Zo voorkomt u dat de mantelzorger zelf patiënt wordt!

De symptomen van overbelasting bij mantelzorg

Een overbelaste mantelzorger kan last krijgen van diverse lichamelijke klachten, waaronder hoofdpijn, buikpijn, hyperventilatie, duizeligheid en vermoeidheid. Ook kan er pijn in de nek, schouders of rug ontstaan. Ook hebben mantelzorgers overbelast vaak last van psychische klachten, zoals vergeetachtigheid, stress, lusteloosheid en concentratieproblemen. Ook kan er sprake zijn van schuldgevoelens en een gespannen gevoel. Het is ook mogelijk dat een overbelaste mantelzorg plotseling of geleidelijk ander gedrag gaat vertonen dan voorheen. Zo kan het bijvoorbeeld voorkomen dat een overbelaste mantelzorger zich rusteloos gaat gedragen en steeds minder verdraagzaam wordt. Ook gaan overbelaste mantelzorgers vaak meer roken, drinken en/of gebruikmaken van kalmerende of stimulerende middelen.

Wat te doen bij een overbelaste mantelzorger?

Heeft u het idee dat een mantelzorger in uw omgeving overbelast is? Moedig hem of haar dan aan om goed voor zichzelf te zorgen. Gezond eten, een regelmatig en goed slaappatroon en een goede balans tussen mantelzorg en werk doen wonderen. Moedig hem of haar dan ook aan om op het werk te informeren naar de mogelijkheden. Heeft hij of zij écht geen tijd voor ontspanning? In dat geval kan het fijn zijn om de zorg tijdelijk over te dragen. Zo heeft de mantelzorger even een adempauze en tijd voor zichzelf.

Direct contact

Solliciteren?

Bel ons!