Alles wat u moet weten over een diagnose Alzheimer

Alzheimer is een vorm van dementie. Dementie is een verzamelterm voor symptomen die voorkomen bij verschillende hersenaandoeningen. Vaak worden in de volksmond dementie en Alzheimer door elkaar gebruikt, maar ze betekenen niet hetzelfde. Er bestaan meer dan vijftig verschillende vormen van dementie. De ziekte van Alzheimer de meest voorkomende soorten van dementie: ongeveer 70% van alle mensen met dementie heeft Alzheimer. Vasculaire dementie is na Alzheimer het meest voorkomende type dementie. Ongeveer 16 procent van alle mensen met dementie heeft vasculaire dementie.

Alzheimer is een ziekte die niemand hoopt te krijgen. En dat is niet voor niets. Niet alleen is het de meest voorkomende en bekendste ouderdomsziekte, het heeft verstrekkende gevolgen voor de zorgbehoevende en de familieleden eromheen. 

De symptomen en het verloop van Alzheimer

Alzheimer is een ziekte waarbij de eiwitten in de zenuwcellen zich ophopen en anders gedragen dan bij gezonde mensen. Ook zijn er gevallen waarbij de vezels zich ophopen. Al deze ophopingen zorgen ervoor dat de samenwerking en communicatie binnen de zenuwcellen verstoord is. Na verloop van tijd kan dit gevolgen hebben voor het functioneren en het uitvoeren van dagelijkse activiteiten. De Alzheimer fases beginnen vaak bij geheugenproblemen. Dit zijn de symptomen die bij ouderdom horen, waardoor men vaak nog niet doorheeft dat het om Alzheimer gaat en geen dementiezorg inschakelt.
Problemen met het geheugen zijn vaak het begin. Andere symptomen die daarna volgen zijn:

  • Steeds meer moeite met alledaagse handelingen;
  • Iemand verandert in gedrag en karakter;
  • Er ontstaan problemen met taal.

Deze symptomen ziet u vooral in de latere fase terug. In deze fase kan een zorgbehoevende niet meer voor zichzelf zorgen en is afhankelijk van mantelzorgers en zorgprofessionals. Het is afhankelijk van het ziektebeeld, hoe snel dit gebeurt en wat de levensverwachtingen zijn.

De diagnose Alzheimer

Voordat u denkt aan een particuliere zorginstelling, zijn er zaken waar u zich al op voor kunt bereiden. Vermoedt u Alzheimer, dan is belangrijk om bij de huisarts langs te gaan. De huisarts is vaak de eerste die een patiënt onderzoekt bij geheugenproblemen of andere klachten. U krijgt daarnaast ook te maken met andere specialisten.

1. De rol van de huisarts bij de diagnose Alheimer

  • Voert een eerste beoordeling uit.
  • Vraagt naar klachten en doet eenvoudige geheugentests.
  • Sluit andere oorzaken uit, zoals depressie of een vitaminegebrek.
  • Verwijst zo nodig door naar een specialist.

2. De specialist in het ziekenhuis of geheugenpoli

Als de huisarts verdere diagnose nodig acht, wordt de patiënt doorverwezen naar een specialist, zoals:

  • Geriater (gespecialiseerd in ouderenzorg);
  • Neuroloog (gespecialiseerd in hersenaandoeningen);
  • Psychiater (als gedragsveranderingen een grote rol spelen);
  • Op een geheugenpoli of in het ziekenhuis kunnen zij uitgebreider onderzoek doen.

3. Multidisciplinair team

Soms werken verschillende specialisten samen om de diagnose te stellen, bijvoorbeeld een combinatie van een neuroloog, geriater en psycholoog.

4. Casemanager Dementie

Vaak krijgt u bij de diagnose Alzheimer een casemanager dementie toegewezen. Een casemanager dementie begeleidt mensen met dementie en hun mantelzorgers. Een casemanager dementie kan werken voor een thuiszorgorganisatie, een welzijnsorganisaties, bij een huisartspraktijk of gezondheidscentra of bij een ziekenhuis of geheugenpoli. Een casemanager dementie wordt meestal ingeschakeld door de huisarts, het ziekenhuis / de geheugenpoli of door een thuiszorgorganisatie.

Dementiezorg van Uw ZorgCompaan

Helaas is Alzheimer niet te genezen. Naarmate de ziekte vordert, wordt zelfstandig functioneren steeds moeilijker en neemt de behoefte aan zorg toe. In zulke situaties kan aupairzorg uitkomst bieden en overbelaste mantelzorgers ondersteunen. Uw ZorgCompaan biedt al meer dan 10 jaar zorg aan mensen met Alzheimer en hun naasten door professionele en persoonlijke ondersteuning. Met een vast zorgteam van inwonende zorgaupairs heeft iemand met Alzheimer de mogelijkheid langer thuis te blijven wonen.

Ook onze particulier verpleegkundige kan helpen met specialistische zorg bij meerdere en complexe ziektebeelden .

Meer weten over langer thuis wonen met Alzheimer?

Wilt u weten hoe Uw ZorgCompaan uw naasten bij Alzheimer helpt?  Neem dan telefonisch contact met ons op via +31(0)344 - 603 891, vraag de brochure aan of vul het contactformulier op onze website in. We helpen u graag verder.

Direct contact

Bel ons!