Wat is mantelzorg

Wat is mantelzorg? Alles over mantelzorgers


Er zijn in totaal meer dan 4 miljoen mantelzorgers in Nederland. Een groot deel van de Nederlanders hebben dus direct of indirect met de mantelzorg te maken, maar wat is mantelzorg eigenlijk precies? Wat valt er wel onder, en wat niet? Op deze pagina leggen we uit wat mantelzorg is en wat voor effecten mantelzorg op de mantelzorger kan hebben.

Wat is mantelzorg?


De term 'mantelzorg' wordt in het nieuws of in de krant vaak genoemd, maar wat is mantelzorg eigenlijk? Het Sociaal Cultureel Planbureau hanteert de volgende definitie van het begrip 'mantelzorg': 'mantelzorg is alle hulp aan een hulpbehoevende door iemand uit diens directe sociale omgeving. Het gaat hierbij om vrijwillige, onbetaalde hulp. Ook minder intensieve hulp valt hieronder. Mantelzorg gaat echter wel verder dan de zogenaamde ‘gebruikelijke hulp’. Dit is de hulp die redelijkerwijs van een echtgenoot, ouder, (inwonend) kind of huisgenoot mag worden verwacht. Als iemand de griep krijgt en een paar dagen door zijn of haar echtgenoot wordt verzorgd, is deze echtgenoot dus geen mantelzorger.

De effecten op de mantelzorger


Als iemand in uw omgeving ziek wordt, geeft het een fijn gevoel om uw naaste te kunnen helpen. Mantelzorg kan echter ook negatieve effecten hebben op de mantelzorger. Zo kan mantelzorg veel stress bij de mantelzorger veroorzaken. Mantelzorg kost namelijk veel tijd. Hierdoor houdt de mantelzorger weinig tijd over voor zijn of haar eigen gezinsleven, baan, opleiding en/of sociale leven. Ook kan het verzorgen en verplegen van een naaste veel geld kosten. Deze stress komt boven op de zorgen die de mantelzorger heeft over de gezondheid van zijn of haar naaste.

Uw ZorgCompaan ontzorgt mantelzorgers


Bent u zelf ook actief als mantelzorger? U hoeft het niet alleen te doen. Uw ZorgCompaan biedt particuliere thuishulp voor mensen die niet langer (volledig) zelfstandig kunnen wonen. Onze aupairs verzorgen en verplegen de zorgbehoevende aan huis. Ook helpen ze in het huishouden en houden ze de zorgbehoevende gezelschap. Zo houdt u wat meer tijd over voor uzelf en kunt u meer genieten van de momenten met uw naaste. Uw ZorgCompaan biedt zowel 12 uurs als 24 uurs thuiszorg. Heeft u een vraag over de diensten van Uw ZorgCompaan? Neem dan gerust contact met ons op.

Direct contact

Solliciteren?

Bel ons!