De diagnose dementie is niet eenvoudig te stellen. Vergeetachtigheid of gedragsveranderingen duiden namelijk niet altijd op dementie: deze klachten kunnen ook andere oorzaken hebben, zoals een depressie, stress of het gebruik van bepaalde medicijnen. Om die reden zijn er speciale dementie testen ontwikkeld om erachter te komen of iemand (mogelijk) dementie heeft. Op deze pagina leggen we uit hoe zo'n dementie test eruit ziet. Het is hierbij wel van belang om te onthouden dat er veel verschillende soorten dementie zijn. De testen kunnen bij verschillende dementie soorten dus verschillen.
Maakt u zich zorgen over uw geheugen of uw gedrag, of om dat van een gezinslid, familielid of vriend(in)? In dat geval is het belangrijk om naar de huisarts te gaan. Hij of zij stelt een aantal vragen over de klachten en onderzoekt hoe het geheugen ervoor staat. Hij of zij kan ook een urine- en bloedonderzoek laten doen. Hierdoor kunnen andere oorzaken worden uitgesloten, zoals het (verkeerd) gebruik van bepaalde medicijnen, hormoonstoornissen, stressklachten, een vitaminetekort of een depressie. Als de huisarts het vermoeden heeft dat er sprake is van dementie, kan hij of zij een MMSE test afnemen. Deze dementie test geeft geen diagnose, maar geeft een algemeen beeld van iemands geheugen en zijn of haar vaardigheden. Deze dementie test geeft de huisarts een indicatie of het nodig is om nader onderzoek te doen.
Als de bloed- en urinetest andere mogelijke oorzaken heeft uitgesloten en de huisarts het nodig vindt om nader onderzoek te doen, maakt de huisarts een afspraak met iemand uit de directe omgeving van de patiënt. Dit kan zijn of haar levenspartner zijn, maar bijvoorbeeld ook een broer, zus of goede vriend(in). Hierdoor krijgt de huisarts een beter beeld van eventuele gedragsveranderingen en geheugenproblemen.
Soms is de dementie test van de huisarts niet duidelijk genoeg. Als de huisarts twijfelt of om een andere reden vindt dat nader onderzoek nodig is, wordt de patiënt naar het ziekenhuis verwezen. Een specialist bij een geheugenpoli of de afdeling neurologie zal dan een neurologische dementie test uitvoeren. Ook zal hij of zij een neuropsychologische dementie test doen. Indien nodig wordt er een of meerdere aanvullende onderzoeken gedaan. Dit kan bijvoorbeeld door middel van een MRI-scan. Op basis van dit onderzoek kan eventueel een diagnose worden gesteld.
Helaas is dementie op dit moment nog niet te genezen. Dat betekent echter niet dat het laten doen van een dementie test geen zin heeft. Integendeel - een dementie test is ontzettend belangrijk! Een dementie test is namelijk nodig om een diagnose te krijgen. Deze diagnose geeft de patiënt recht op zorg. Denk hierbij bijvoorbeeld aan medicijnen om de symptomen te onderdrukken, emotionele begeleiding en thuiszorg. Ook krijgen dementie patiënten met een diagnose een casemanager toegewezen.
Wilt u Uw ZorgCompaan inschakelen voor dementie zorg of wilt u meer weten over thuis blijven wonen met dementie? Neem dan contact met ons op via het contactformulier of bel ons via +31(0)344 - 603 891.