Niet-invasieve beademing

Beademing is een essentiële medische procedure die wordt gebruikt om patiënten te helpen bij het ademen wanneer ze dit niet zelfstandig kunnen doen. Traditioneel werd bij ademhalingsondersteuning voornamelijk gebruik gemaakt van invasieve beademingstechnieken, waarbij een buisje in de luchtwegen van de patiënt werd geplaatst. Tegenwoordig wint niet-invasieve beademing echter aan populariteit als een effectieve en minder impactvolle methode voor ademhalingsondersteuning. In dit artikel zullen we dieper ingaan op niet-invasieve beademing en de situaties waarin het kan worden toegepast. 

Wat is niet-invasieve beademing?

Niet-invasieve beademing is een vorm van ademhalingsondersteuning waarbij geen endotracheale tube in de luchtwegen van de patiënt wordt geplaatst. In plaats daarvan wordt gebruik gemaakt van een masker dat over de neus en/of mond van de patiënt wordt geplaatst. Het masker is verbonden met een beademingsapparaat dat lucht of zuurstof onder druk levert, waardoor de ademhaling van de patiënt wordt vergemakkelijkt. 

Toepassingen van niet-invasieve beademing

  • Niet-invasieve beademing wordt vaak toegepast bij verschillende aandoeningen en situaties, waaronder: 
  • Acute exacerbatie van chronische obstructieve longziekte (COPD): Niet-invasieve beademing kan helpen bij het verminderen van ademhalingsinspanning en het verlichten van kortademigheid bij patiënten met een COPD-opstoot.
  • Longoedeem: Niet-invasieve beademing kan nuttig zijn bij de behandeling van longoedeem, waarbij vocht zich ophoopt in de longen en de ademhaling belemmert.
  • Slaapapneu: Bij patiënten met slaapapneu kan niet-invasieve beademing helpen de luchtwegen open te houden tijdens de slaap, waardoor ademhalingsproblemen worden verminderd.
  • Congestief hartfalen: Niet-invasieve beademing kan de ademhaling ondersteunen bij patiënten met congestief hartfalen, waarbij het hart niet in staat is om voldoende bloed rond te pompen.
  • Niet-invasieve beademing bij ALS en MS is een belangrijke behandelingsoptie die het ademhalingsvermogen van patiënten ondersteunt en hun levenskwaliteit verbetert. Amyotrofische laterale sclerose (ALS) en multiple sclerose (MS) zijn beide neurologische aandoeningen die de spierfunctie aantasten, waaronder de spieren die betrokken zijn bij de ademhaling.

Voordelen van niet-invasieve beademing

Niet-invasieve beademing biedt verschillende voordelen ten opzichte van invasieve beademing. Twee van de belangrijkste voordelen zijn comfort en het verminderen van het risico op complicaties. Patiënten ervaren vaak minder ongemak en beperkingen bij niet-invasieve beademing, aangezien er geen buisje in de luchtwegen hoeft te worden geplaatst. Daarnaast brengt invasieve beademing bepaalde risico's met zich mee, zoals infecties en schade aan de luchtwegen. Bij niet-invasieve beademing zijn deze risico's aanzienlijk verminderd, waardoor de patiënt veiliger is en het herstelproces wordt verbeterd. Het vermijden van invasieve procedures kan de kans op infecties, longschade en andere complicaties aanzienlijk verkleinen. 

Niet-invasieve beademing en invasieve beademing 

Het is echter belangrijk op te merken dat niet-invasieve beademing niet geschikt is voor alle patiënten. In sommige gevallen kan invasieve beademing noodzakelijk zijn, zoals bij ernstige ademhalingsproblemen of wanneer de patiënt niet reageert op niet-invasieve beademing. De keuze voor het type beademing hangt af van de specifieke behoeften en conditie van de patiënt, en wordt bepaald door de medische professionals die de zorg verlenen.  

Chronische ziektes en niet-invasieve beademing

Niet-invasieve beademing speelt een vitale rol in het beheer van ademhalingsproblemen bij mensen met spierziekten, waaronder ALS en multiple sclerose MS. Deze progressieve aandoeningen kunnen de spieren aantasten die betrokken zijn bij de ademhaling, waardoor ademhalingsmoeilijkheden ontstaan. Niet-invasieve beademing biedt een belangrijke ondersteuning voor deze patiënten, zowel om de ademhaling te vergemakkelijken als om de levenskwaliteit te verbeteren. 

ALS en niet-invasieve beademing

Bij ALS kunnen de spieren die betrokken zijn bij de ademhaling verzwakken en uiteindelijk volledig falen. Niet-invasieve beademing kan in deze gevallen een cruciale rol spelen bij het handhaven van een adequate ademhaling. Door gebruik te maken van een masker en een beademingsapparaat kan lucht of zuurstof onder druk worden toegediend, waardoor de ademhalingsspieren worden ondersteund. Dit kan kortademigheid verminderen, de zuurstofniveaus in het bloed verbeteren en de patiënt helpen om comfortabeler te ademen. 

MS en niet-invasieve beademing

Bij MS kunnen ademhalingsproblemen optreden als gevolg van de zwakte van de spieren die betrokken zijn bij de ademhaling of als gevolg van neurologische schade. Niet-invasieve beademing kan de ademhaling ondersteunen, de ademhalingsinspanning verminderen en de ademhalingscapaciteit vergroten. Dit kan de patiënt helpen om voldoende zuurstof binnen te krijgen en de vermoeidheid als gevolg van ademhalingsproblemen te verminderen. 

Verpleegkundige zorg bij niet-invasie beademing

Uw ZorgCompaan is dé specialist als het gaat om dagzorgnachtzorg én 24-uurszorg bij u thuis. Al ruim tien jaar zetten wij ons in om in heel Nederland zorg aan huis te leveren via verpleegkundige zorg. Centraal bij onze 24-uurs zorg staat de persoonlijke benadering, de specialistische kennis met betrekking tot beademing en onze kennis van de ziekte van Parkinson, ALS en MS centraal. Dankzij onze werkwijze kunt u langer in uw comfortabele thuissituatie blijven wonen.

Wanneer u gebruik maakt van de diensten van Uw ZorgCompaan, kunt u van professionele dienstverlening op aan, centraal in uw regio. Samen met u stellen we een zorgplan op maat op, zodat aan als uw behoeften en wensen wordt voldaan. De verpleegkundigen in ons zorgteam leveren 24-uursdiensten, maar ook dag- en avonddienstverlening of waak- en slaapservices. Wilt u meer weten over de mogelijkheden? Neem dan telefonisch contact met ons op via +31(0)344 - 603 891 of vul het contactformulier op onze site.

Direct contact

Solliciteren?

Bel ons!