Binnen dementiezorg kan gewerkt worden volgens verschillende methodes. Voorbeelden hiervan zijn warme zorg en belevingsgerichte zorg. Bij warme zorg draait het om een veilige en huiselijke sfeer creëren, maar wat is belevingsgerichte zorg eigenlijk precies? Uw ZorgCompaan geeft uitleg.
Belevingsgerichte zorg is een verzamelnaam voor verschillende methodes die worden gebruikt om mensen met dementie te benaderen. Binnen de belevingsgerichte zorg is het belangrijk dat men zich inleeft in de patiënt. Er wordt gekeken naar de individuele behoefte en beleving van een patiënt en er wordt zo min mogelijk uitgegaan van beperkingen.
In een particuliere zorginstelling waar gewerkt wordt volgens dit principe, zal zo veel mogelijk aandacht zijn voor elke individu. Belevingsgerichte zorg kan worden toegepast binnen de verschillende stadia van dementie en is ook zeer geschikt voor mensen met een verstandelijke beperking.
Het doel van belevingsgerichte zorg is om mensen een positieve beleving te geven. Onbegrepen gedrag zal hierdoor afnemen en ook de sociale contacten zullen verbeteren. Door te kijken naar de individuele behoefte van elke patiënt, zal de kwaliteit van leven verbeteren of gelijkwaardig blijven.
Het doel is niet om iemand beperkingen op te leggen of tegen te spreken, maar juist om iemand te accepteren en respecteren. Het is hiervoor van belang dat het zorgpersoneel zich goed inleeft in de patiënt en zijn of haar achtergrond kent.
Belevingsgerichte zorg is gericht op de verschillende stadia van dementie. De precieze aanpak wordt afgestemd op de mentale conditie van de patiënt én zijn of haar persoonlijke behoeftes. Onderstaand stappenplan geeft een goed beeld van hoe belevingsgerichte zorg werkt. Hieronder vindt u een korte uitleg per onderdeel.
Zodra de diagnose dementie is gesteld, wordt er vaak van alle kanten hulp geregeld. Hoewel dit absoluut noodzakelijk is, is het wel belangrijk om iemand zo lang mogelijk zelfstandig te laten zijn. Ga uit van de eigen kracht van een patiënt en laat iemand zoveel mogelijk zelf doen. Dit geeft mensen niet alleen zelfvertrouwen en een gevoel van controle, maar stimuleert ze ook op cognitief, fysiek en sociaal gebied.
Een traject voor begeleid wonen ouderen is bijvoorbeeld een prima optie voor iemand met het eerste stadium van dementie. Hoewel er begeleiding en ondersteuning aanwezig is, kunnen mensen nog zo lang mogelijk hun eigen ding blijven doen. Binnen de warme zorg kunnen mensen bijvoorbeeld hun eigen eten klaarmaken en een huisdier verzorgen.
In het tweede stadium draait het om het accepteren en respecteren van de patiënt en zijn of haar normen en waarden. Het zorgpersoneel dient zich te verplaatsen in de patiënt en de beleving en gevoelens van iemand te bevestigen. Om iemand goed te kunnen begrijpen, is het wenselijk dat het zorgpersoneel het levensverhaal van een patiënt kent.
Een zorgverlener, mantelzorger of vrijwilliger kan bijvoorbeeld samen met de familie een boek maken. Verzamel tevens foto’s, plaatjes en andere herkenbare objecten. Tijdens dit stadium is het extra belangrijk dat het zorgpersoneel goed luistert naar de patiënt, degene niet tegenspreekt of commandeert en niet liegt.
In het derde stadium is het levensverhaal van een patiënt wederom erg belangrijk. Het zorgpersoneel zal namelijk proberen om positieve herinneringen op te leven. Dit kan door samen het boek te lezen, foto’s te bekijken en muziek te luisteren. De familie van de patiënt speelt een grote rol om dit onderdeel van belevingsgerichte zorg uit te kunnen voeren.
Mocht er geen contact met de familie meer zijn, dan zal het zorgpersoneel zelf proberen te achterhalen waar de interesses van de patiënt liggen.
In het laatste stadium van dementie wordt er zoveel mogelijk gedaan om de zintuigen te prikkelen. Dit kan bijvoorbeeld door te snoezelen in een speciaal hiervoor ingerichte ruimte, maar ook door muziektherapie, aromatherapie en haptonomie. Het doel van deze therapieën zijn om ontspanning en rust te bieden. Ook zal onbegrepen gedrag afnemen.
Warme zorg en belevingsgerichte zorg richten zich beide op de beleving en individuele behoefte van de patiënt. Er is voldoende tijd en aandacht voor iedereen en er wordt zo min mogelijk gewerkt met beperkingen en regels. Ook spelen bij beide methodes de familieleden van de patiënt een belangrijke rol. Binnen de warme zorg gelden bijvoorbeeld geen vaste bezoekuren, maar mag iedereen langskomen wanneer hij of zij dat wilt.
Warme zorg en belevingsgerichte zorg gaan dan ook zeer goed samen. Warme zorg is namelijk een methode waarbij een huiselijke sfeer ontstaat. De huiselijkheid gaat prima samen met het leren kennen van de patiënt en het respecteren en accepteren van degene zijn normen en waarden.
Aangezien er binnen de warme zorg weinig regels bestaan, krijgt de patiënt de kans om zijn vrijheden te behouden en zoveel mogelijk zelf te doen. De familie mag het zorgpersoneel ondersteunen bij het opschrijven van het levensverhaal en het verzamelen van andere belangrijke informatie.
Uw ZorgCompaan heeft veel ervaring met warme dementiezorg belevingsgerichte zorg thuis. We bieden al ruim 10 jaar 24 uurs zorg aan huis door middel van aupairzorg en verpleegkundige zorg.
Zo is au pair zorg zeer geschikt voor dementerende ouderen met een behoefte voor verzorging en intensief toezicht. Zij kunnen dankzij een zorg au pair zo lang mogelijk in hun vertrouwde omgeving blijven wonen zonder in te leveren op comfort en veiligheid. De zorg au pair is namelijk altijd aanwezig en zal diverse taken overnemen. Mantelzorgers en familieleden worden hierdoor bovendien ontlast en kunnen zich richten op het ondernemen van sociale activiteiten met de oudere.
Wilt u meer informatie over onze belevingsgerichte zorg? Neem dan contact met ons op via +31(0)344 - 603 891 of het contactformulier. Wij bieden belevingsgerichte zorg en warme zorg aan mensen met dementie en/of een verstandelijke beperking. Wij richten ons met name op thuiszorg particulier, passend bij de wensen en behoeftes van de patiënt.