Dwarslaesie: oorzaken, soorten en symptomen

Wat is dwarslaesie?

Wat is dwarslaesie? Een dwarslaesie, ook wel bekend als ruggenmergletsel, treedt op wanneer er schade is aan het ruggenmerg, wat resulteert in het verlies van motorische en/of sensorische functies. Deze schade kan het gevolg zijn van verschillende oorzaken, variërend van ongelukken tot medische aandoeningen. 

Hoe ontstaat een dwarslaesie?

Hoe krijg je een dwarslaesie? Het kan op verschillende manieren ontstaan. De meest voorkomende oorzaak van een dwarslaesie is een ongeluk, zoals een auto-ongeluk, valpartij, sportblessure en geweld. Ook medische aandoeningen zoals tumoren, ontstekingen of bloedingen kunnen leiden tot dwarslaesie. Het is cruciaal om te begrijpen dat preventie in veel gevallen mogelijk is, vooral in het geval van ongevallen. 

Soorten dwarslaesie: hoge, lage, complete en incomplete dwarslaesie

Dwarslaesies worden geclassificeerd op basis van hun locatie op de wervelkolom en de ernst van de schade. Een hoge dwarslaesie treedt op wanneer het bovenste deel van het ruggenmerg wordt aangetast, wat kan leiden tot verlamming van armen en benen. Een lage dwarslaesie heeft betrekking op schade aan het onderste deel van het ruggenmerg, wat de functionaliteit van de onderste ledematen kan beïnvloeden. 

Termen als onvolledige, gedeeltelijke en indirecte dwarslaesie worden vaak gebruikt om de mate van schade en behoud van functie te beschrijven. In sommige gevallen kan een persoon met een gedeeltelijke dwarslaesie nog enige controle over bepaalde spieren behouden. 

-        Incomplete dwarslaesie: Gedeeltelijk Behoud van Functie

De term incomplete dwarslaesie benadrukt het belang van begrip bij een gedeeltelijk behoud van functie. Het verschil tussen complete en incomplete dwarslaesies beïnvloedt het behandelingsplan en de prognose. Een incomplete dwarslaesie kan verschillende gradaties van behoud van functie hebben. Bijvoorbeeld, een incomplete dwarslaesie C5 kan resulteren in verlamming van de armen en enige mate van behoud van de functionaliteit van de schouders en nek. 

-        Onvolledige dwarslaesie: Behoud van Sommige Functies

Het begrip van een onvolledige dwarslaesie omvat de wetenschap dat ondanks ernstige schade, sommige functies behouden kunnen blijven. Dit biedt hoop en vormt de basis voor revalidatie. 

-        Partiële dwarslaesie: Gedeeltelijk Aangetaste Functies

Partiële dwarslaesie is een term die wordt gebruikt om de gedeeltelijke aantasting van functies te beschrijven. Het begrijpen van deze variant draagt bij aan een gedifferentieerde aanpak van behandeling en revalidatie. 

-        Complete dwarslaesie: Totale Verlies van Functies

Een complete dwarslaesie wordt gekenmerkt door het totale verlies van zowel motorische als sensorische functies onder het getroffen gebied. Dit heeft verstrekkende gevolgen voor het dagelijks functioneren en vereist uitgebreide ondersteuning. 

Symptomen van dwarslaesie

De symptomen van een dwarslaesie variëren afhankelijk van de locatie en de ernst van de schade. Enkele veel voorkomende verschijnselen zijn verlies van beweging, gevoel en controle over de blaas en darmen. De verschijnselen van een dwarslaesie variëren en kunnen verschillende lichaamsdelen beïnvloeden. Een cervicale dwarslaesie, bijvoorbeeld, heeft betrekking op de nek en kan bijkomende complicaties veroorzaken, zoals ademhalingsproblemen. Bij een cervicale dwarslaesie, die dus de nek beïnvloedt, kan ademhalingsproblemen ook een complicatie zijn. De impact van een dwarslaesie nek is cruciaal om te begrijpen, omdat het specifieke complicaties zoals ademhalingsproblemen kan veroorzaken.

24-uurs zorg thuis bij dwarslaesie

Uw ZorgCompaan is een organisatie gespecialiseerd in het bieden van privé zorg aan huis aan mensen met onder andere een dwarslaesie. Onze verpleegkundige zorg aan huis maakt het mogelijk om in de eigen vertrouwde omgeving te blijven wonen. Wilt u meer weten over onze thuiszorg bij een dwarslaesie? Neem voor meer informatie vrijblijvend contact met ons op via het telefoonnummer +31(0)344 - 603 891 of vul het contactformulier op onze website in.

 

Direct contact

Bel ons!