Wat is MS?

Multiple Sclerose, ook wel bekend als MS, is een chronische ziekte die het zenuwstelsel aantast. Het is een auto-immuunziekte waarbij het immuunsysteem van het lichaam de myeline, een stof die de zenuwen beschermt, aanvalt en beschadigt. Dit kan leiden tot verschillende symptomen en klachten. In dit artikel leest u wat MS is, hoe het herkend kan worden, wat de oorzaken kunnen zijn en hoe diagnose en behandeling bij MS eruit kunnen zien. 

Wat is MS?

MS is een chronische ziekte waarbij het zenuwstelsel wordt aangetast. De ziekte wordt gekenmerkt door de beschadiging van de myeline, wat kan leiden tot een vertraging of onderbreking van de zenuwsignalen in de hersenen en het ruggenmerg. Dit kan leiden tot verschillende symptomen zoals vermoeidheid, spierzwakte, problemen met evenwicht en coördinatie, gevoelloosheid, tintelingen en problemen met zicht en spraak. 

Functies van Myeline

Meyeline is een beschermlaagje dat om de zenuwuitlopers zit. Dit laagje wordt door MS met onbekende oorzaak kapot gemaakt. Je kan het een beetje vergelijken met een kink in de kabel waardoor signalen niet goed meer doorkomen naar de hersenen. De belangrijkste functie van myeline is het versnellen en efficiënter maken van de elektrische signalen die door onze zenuwcellen worden verzonden. Het vormt een soort "elektrische snelweg" waardoor zenuwimpulsen snel en ongehinderd kunnen reizen. Dit is essentieel voor een snelle en nauwkeurige communicatie tussen verschillende delen van het zenuwstelsel, zoals de hersenen, het ruggenmerg en andere delen van het lichaam. 

Herkennen van MS

De symptomen van MS kunnen sterk variëren, afhankelijk van de mate en de plaats van de beschadiging in het zenuwstelsel. Hierdoor is het vaak lastig om MS te herkennen, zeker in de beginfase. Veel voorkomende klachten zijn vermoeidheid en problemen met de ogen, zoals dubbelzien. Ook kunnen patiënten last hebben van tintelingen of gevoelloosheid in hun armen of benen. Een belangrijk kenmerk van MS is dat de symptomen vaak terugkomen en geleidelijk erger worden. Dit komt doordat de ziekte het zenuwstelsel langzaam aantast en steeds meer schade veroorzaakt. Bij sommige patiënten ontstaat er een progressieve vorm van MS waarbij de symptomen geleidelijk erger worden zonder herstel. 

Oorzaken van MS

De precieze oorzaak van MS is nog onbekend. Wel is bekend dat MS een auto-immuunziekte is, wat betekent dat het immuunsysteem van het lichaam de eigen cellen en weefsels aanvalt. Bij MS wordt  de myeline beschadigd door een aanval van het immuunsysteem. 

Het ziektebeeld van MS kan sterk variëren tussen patiënten. De symptomen en klachten hangen af van de plaats en de mate van de beschadiging in het zenuwstelsel. MS wordt meestal onderverdeeld in vier types:

  • Relapsing-remitting MS;
  • Secundair progressieve MS;
  • Primair progressieve MS;  
  • Progressieve relapsing MS.

 Bij relapsing-remitting MS (RRMS) hebben patiënten periodes met klachten, relapsen genoemd, afgewisseld met periodes waarin de klachten verminderen, wat remissie heet. Ongeveer de helft van de mensen met RRMS ontwikkelt na verloop van tijd secundaire progressieve MS. Er treden geleidelijke verslechteringen op, zonder duidelijke terugvallen en remissies. Ongeveer 10% van de mensen met MS heeft primair progressieve MS. Hierbij treden er vanaf het begin van de ziekte verslechteringen op en ervaren mensen vaak meer problemen met lopen en bewegen. Als laatste progressieve relapsing MS, een zeldzame vorm van MS dat slechts in minder dan 5% van de gevallen voorkomt. De symptomen worden steeds ernstiger en er is weinig tot geen herstel tussen de terugvallen. 

Diagnose en gevolgen van MS 

Om de diagnose MS te stellen, worden er verschillende onderzoeken gedaan. Zo zal de neuroloog een lichamelijk onderzoek doen en zal er waarschijnlijk ook een MRI-scan worden gemaakt om te kijken of er afwijkingen te zien zijn in de hersenen of het ruggenmerg.

 Helaas heeft MS veel gevolgen voor mensen die deze ziekte hebben. MS is een chronische ziekte en kan leiden tot verschillende klachten en beperkingen. Zo kunnen mensen met MS last hebben van vermoeidheid, spierzwakte, gevoelloosheid, problemen met het evenwicht, problemen met de stoelgang en blaas, cognitieve problemen en problemen met de spraak. MS kan ook leiden tot problemen in het dagelijks leven. Zo kunnen mensen met MS bijvoorbeeld niet meer werken of kunnen ze niet meer deelnemen aan sociale activiteiten. Het is daarom belangrijk om goede begeleiding te krijgen van een neuroloog en eventueel andere zorgprofessionals zoals een fysiotherapeut, ergotherapeut of psycholoog. 

Behandeling van MS 

Er is op dit moment helaas geen genezing mogelijk van de ziekte Multiple Sclerose (MS). Hoe MS zich ontwikkelt, is ook per patiënt verschillend. Het verloop van de ziekte is van vele factoren afhankelijk, zoals het type MS, de symptomen, het geslacht en behandeling. Er zijn gelukkig verschillende behandelingen die kunnen helpen bij het verlichten van symptomen, het verminderen van ontsteking en het vertragen van de progressie van de ziekte.

 1. Medicijnen

Een van de meest gebruikte behandelingen voor MS zijn medicijnen die gericht zijn op het verminderen van ontstekingen. Dit soort medicijnen worden ook wel ziekte-modificerende therapieën genoemd. Er zijn verschillende soorten van deze medicijnen beschikbaar, elk met hun eigen werkingsmechanisme en bijwerkingen. Sommige van deze medicijnen worden via injecties toegediend, terwijl anderen oraal worden ingenomen of via infusen worden toegediend.

 2. Fysiotherapie en ergotherapie

Naast medicijnen zijn er ook andere behandelingen die kunnen helpen bij het verlichten van specifieke symptomen van MS. Fysiotherapie kan bijvoorbeeld helpen bij het verbeteren van de mobiliteit en het verminderen van spasticiteit. Ergotherapie kan helpen bij het vinden van manieren om dagelijkse activiteiten te voltooien, zoals aankleden of koken, ondanks fysieke beperkingen. Logopedie kan helpen bij het verbeteren van spraak en slikken.

 3. Aanpassingen levensstijl

Bovendien kunnen bepaalde levensstijlaanpassingen ook helpen bij het beheersen van de symptomen van MS. Bijvoorbeeld regelmatige lichaamsbeweging, een gezond dieet, niet roken en voldoende slaap kunnen helpen bij het verminderen van vermoeidheid en het verbeteren van de algehele gezondheid. 

4. Controles

Ten slotte is het belangrijk voor mensen met MS om hun behandelingen nauwgezet te volgen en regelmatig contact te houden met hun zorgverleners om eventuele veranderingen in de symptomen of progressie van de ziekte te bespreken. Met de juiste behandeling en zorg kunnen mensen met MS een bevredigend en productief leven leiden. 

Steun voor naasten

MS is een ingrijpende ziekte, niet alleen voor de persoon zelf, maar ook zijn of haar naasten. Er zijn verschillende patiëntenverenigingen waar mensen met MS terecht kunnen voor ondersteuning en advies. Deze verenigingen bieden vaak informatie over de ziekte en de behandelmogelijkheden en organiseren activiteiten waar mensen met MS elkaar kunnen ontmoeten en ervaringen kunnen delen. Een voorbeeld hiervan is de Vereniging MS Nederland. Dit is een belangenvereniging voor mensen met Multiple Sclerose (MS) en hun familie. Deze vereniging geeft  informatie en biedt  een luisterend oor. Zo zijn er verschillende  bijeenkomsten voor mensen met MS en hun naasten. Lees hier meer over de MS vereniging. 

Zorg voor MS patiënten van Uw ZorgCompaan

De gecertificeerde verpleegkundigen van Uw ZorgCompaan bieden zorg aan huis, aan mensen met een chronische ziekte, zoals bijvoorbeeld MS, ALS en de ziekte van Duchenne. We bieden daarnaast ook professionele en betrouwbare verpleegkundige zorg aan mensen met beademingsafhankelijkheid. Met behulp van professionele privé zorg thuis, krijgt u de zorg in uw eigen vertrouwde omgeving. 

Meer informatie

Wilt u Uw ZorgCompaan inschakelen voor verpleegkundige zorg aan huis of heeft u vragen? Neem dan telefonisch contact met ons op via +31(0)344 - 603 891 of vul het contactformulier op onze site. We helpen u graag verder.

Direct contact

Solliciteren?

Bel ons!