Begeleiding dementie

Persoonlijke begeleiding met een casemanager dementie

De diagnose dementie kan erg ingrijpend zijn, zowel voor de persoon met dementie als voor de naasten. Het is daarom prettig om een luisterend oor te hebben en iemand die meedenkt over behandel- en begeleidingsmogelijkheden. Om die reden kan iemand met dementie na zijn of haar diagnose beroep doen op een casemanager dementie. Een casemanager dementie is een onafhankelijke, vaste begeleider die personen met dementie begeleidt, vanaf de diagnose tot aan intensieve 24-uurszorg of een opname in een verpleeghuis.

Belevingsgerichte zorg staat centraal in de begeleiding door een casemanager dementie. De ondersteuning richt zich op de persoonlijke ervaring en beleving van de persoon met dementie. De casemanager stemt de zorg af op individuele behoeften en gevoelens, wat bijdraagt aan een prettiger leven. De begeleiding kan worden afgestemd op de persoonlijke behoeften die horen bij verschillende soorten dementie, zoals Alzheimer of Vasculaire dementie

Waar kan een casemanager dementie u mee helpen?

Een casemanager dementie is de steun en toeverlaat van een persoon met dementie. Hij of zij biedt niet alleen hulp aan de persoon met dementie, maar ook aan de naasten en mantelzorgers.

Taken van een casemanager dementie

  • Het bieden van een luisterend oor en fungeren als vast aanspreekpunt.
  • Hulp bij het regelen van zorg en het bieden van emotionele begeleiding bij dementie.
  • Ondersteuning bij het begrijpen van complexe wetten en regels.
  • Advies over dagelijkse zorgactiviteiten, zoals hulp bij eten, drinken en persoonlijke verzorging.
  • Het opstellen van een gestructureerde dagindeling en het vinden van passende activiteiten.
  • Begeleiding voor mantelzorgers, zoals praktische tips en toegang tot respijtzorg om overbelasting te voorkomen.

Daarnaast kan de casemanager adviseren over technologische hulpmiddelen, zoals alarmeringssystemen en medicijndispensers. Deze hulpmiddelen vergroten de veiligheid en zelfstandigheid van de persoon met dementie. Een casemanager bezoekt u op vaste tijden voor persoonlijk contact. Daarnaast is hij of zij telefonisch bereikbaar voor vragen of advies. 

De rol van huisarts en praktijkondersteuner bij begeleiding dementie

In de beginfase van dementie speelt de huisarts vaak een belangrijke rol. Samen met de praktijkondersteuner kan hij of zij u begeleiden bij het zoeken naar de juiste zorg en doorverwijzen voor de diagnose dementie naar een specialist in het ziekenhuis of een geheugenpoli. De huisarts en praktijkondersteuner kunnen ook doorverwijzen naar een casemanager dementie en advies geven over beschikbare ondersteuning.  

Uw rechten en kosten bij de inzet van  een casemanager dementie? 

Iedereen met een diagnose dementie heeft recht op een casemanager die ondersteuning biedt bij zorg en dementie begeleiding. In sommige gevallen kunt u zelfs al een casemanager dementie aanvragen bij een vermoeden van dementie, ook zonder officiële diagnose. De kosten voor een casemanager dementie worden volledig vergoed vanuit de basisverzekering. 

Hoe vraagt u een casemanager dementie aan?

Een casemanager dementie kan op verschillende manieren worden aangevraagd:

  1. Via de huisarts:
    De huisarts zoekt een casemanager dementie in uw regio en start het proces voor u op.
  2. Via de wijkverpleegkundige:
    Bij de wijkverpleegkundige kunt u een indicatie voor casemanagement aanvragen.
  3. Zelf op zoek gaan:
    U kunt zelf een casemanager dementie zoeken in uw regio. De website van het Dementie Netwerk Nederland biedt contactgegevens van dementienetwerken in heel Nederland.

Een casemanager biedt persoonlijke begeleiding bij dementie en helpt u door het zorgtraject heen. 

De rol van de wijkverpleegkundige bij begeleiding dementie

Naast de casemanager kan de wijkverpleegkundige ook ondersteuning bieden. Zij beoordelen de zorgbehoefte en helpen bij het organiseren van zorg aan huis. De wijkverpleegkundige werkt vaak nauw samen met de casemanager om een passende zorgstructuur op te zetten. 

Wat als er een wachtlijst is voor een casemanager dementie? 

Helaas kan er een wachtlijst zijn voor casemanagement. Neem in dat geval contact op met uw zorgverzekeraar. Zij hebben een zorgplicht en moeten ervoor zorgen dat u tijdig toegang krijgt tot begeleiding dementie. Als er een wachtlijst is, kan 24 uurs zorg een oplossing bieden om ervoor te zorgen dat uw naaste altijd de nodige ondersteuning krijgt.

Dementiezorg van Uw ZorgCompaan

Als er steeds meer zorg nodig is en iemand heeft continue zorg in nabijheid (24 uurs zorg) nodig, dan kan onze aupairzorg uitkomst bieden Onze zorgaupair woont bij iemand met dementie in huis, wat zorgt voor een prettige en veilige omgeving. Iemand met dementie kan met deze zorg zo lang mogelijk thuis in het eigen huis blijven wonen. Er is altijd iemand aanwezig, waardoor iemand zich rustiger voelt en naasten en familie worden ontlast. We werken met kleine, vaste teams van twee tot drie zorgaupairs, die elkaar na enkele weken afwisselen. Dit bevordert een vertrouwde band, wat vooral voor mensen met dementie belangrijk is, omdat te veel wisselingen verwarrend kunnen zijn.

Onze zorgaupairs bieden onder andere bij Algemene Dagelijkste Levensverrichtingen (ADL-werkzaamheden), zoals:

  • Persoonlijke verzorging, zoals uit- en in bed helpen, wassen, aankleden en toiletbezoek;
  • Gezelschap houden;
  • Persoonlijke begeleiding bij sociale activiteiten;
  • Lichte huishoudelijke werkzaamheden;
  • Boodschappen doen en het bereiden van verse maaltijden
  • Samen eten.

Samen met onze zorgconsulent bepaalt u welke zorg nodig is en welk dag- en nachtritme gewenst is. Hierdoor blijft er regie over het eigen leven en wordt er een duidelijke structuur gecreëerd. De zorg wordt volledig op maat en in overleg afgestemd. 

Meer informatie over begeleiding dementie van Uw ZorgCompaan

Wilt u meer weten over onze dementiezorg thuis? Neem dan telefonisch contact met ons op via +31(0)344 - 603 891, vraag de brochure aan of neem contact met ons op via een contactformulier.

Direct contact

Bel ons!