Als u of uw naaste de diagnose dementie heeft gekregen, is dat natuurlijk behoorlijk schrikken. Het kan daarom fijn zijn om een luisterend oor te hebben, en iemand die meedenkt over de mogelijkheden op het gebied van behandeling en begeleiding. Om die reden kan iemand met dementie na zijn of haar diagnose beroep doen op een casemanager dementie. Een casemanager dementie is een onafhankelijke, vaste begeleider die personen met dementie begeleid vanaf de diagnose tot aan opname in een verpleeghuis (of het overlijden).
Een casemanager dementie functioneert als het steun en toeverlaat van een persoon met dementie. Ook is een casemanager dementie er voor de naasten en de eventuele mantelzorgers. Een casemanager dementie biedt een luisterend oor en functioneert als aanspreekpunt. Ook helpt hij of zij met praktische zaken. Zo helpt een casemanager dementie personen met dementie en/of hun naasten met het regelen van zorg en emotionele begeleiding. Ook helpt een casemanager u een weg te vinden door het oerwoud van wetten en regels. Een casemanager dementie is speciaal getraind om om te gaan met verschillende soorten dementie, waaronder Alzheimer. Hij of zij weet bijvoorbeeld ook hoe om moet worden gegaan weerstand of hulpweigering. Een casemanager dementie komt op vaste tijden langs en is daarnaast telefonisch bereikbaar.
Iedereen die de diagnose dementie heeft gekregen, heeft recht op een casemanager. In sommige gevallen is het zelfs al mogelijk om een casemanager dementie aan te vragen wanneer er nog geen sprake is van een diagnose, maar wanneer er enkel een vermoeden van dementie is. Een casemanager dementie wordt vergoed vanuit de basisverzekering.
Een casemanager dementie moet worden aangevraagd via de persoon die de diagnose dementie heeft gekregen. Dit kan via de huisarts. De huisarts zal dan op zoek gaan naar een casemanager dementie in de regio. Ook kunt u bij de wijkverpleegkundige een indicatie voor casemanagement aanvragen. Ten slotte is het ook mogelijk om zelf op zoek te gaan naar een casemanager dementie in uw regio. Op de website van het Dementie Netwerk Nederland vindt u de contactgegevens van dementienetwerken door het hele land. Helaas is er in sommige gevallen wel een wachtlijst voor casemanagement. Is dat bij u of uw naaste het geval? Trek dan aan de bel bij uw zorgverzekeraar. Uw verzekeraar heeft namelijk een zorgplicht, en is daarom verplicht om in actie te komen.