Dag van de Mantelzorg

Toon uw waardering op de Dag van de Mantelzorg


Op 10 november is het de Dag van de Mantelzorger. Op deze dag worden alle mantelzorgers in het zonnetje gezet en laten we zien dat Nederland mantelzorgers waardeert. Overal in het land worden activiteiten georganiseerd en ontvangen mantelzorgers leuke verrassingen. Kent u ook iemand die als mantelzorger actief is? Misschien is het leuk om hem of haar op de Dag van de Mantelzorger te verrassen met een bloemetje of een lekkere doos bonbons. Mantelzorg is namelijk niet vanzelfsprekend en soms hartstikke zwaar.

Wat is mantelzorg?


Om te begrijpen hoe belangrijk mantelzorg is, is het eerst van belang om te begrijpen wat mantelzorg precies inhoudt. Het Sociaal Cultureel Planbureau heeft een duidelijke definitie van mantelzorg geformuleerd. Er is sprake van mantelzorg als een hulpbehoevende hulp ontvangt uit zijn of haar directe sociale omgeving. Het gaat hierbij zowel om intensieve als minder intensieve hulp. De hulp dient echter wel verder te gaan dan 'gebruikelijke hulp'. Dit is de hulp die redelijkerwijs van een partner, familielid of vriend(in) kan worden verwacht. Als uw partner een week met buikgriep op bed ligt en u hem of haar verzorgt, is er dus geen sprake van mantelzorg.

De voor- en nadelen van mantelzorg


Mantelzorg voor ouderen, zieken of gehandicapten heeft zowel voordelen als nadelen. Aan de ene kant zorgt mantelzorg ervoor dat hulpbehoevenden langer thuis kunnen blijven wonen, en hun vertrouwde omgeving niet hoeven te verlaten. Ook kan het de mantelzorger veel voldoening bieden. Aan de andere kant kan mantelzorg echter ook veel stress opleveren. Mantelzorg kan namelijk erg intensief zijn, en kost ook nog eens veel tijd, moeite en geld. Hierdoor raken sommige mantelzorgers na verloop van tijd overbelast.

Alle mantelzorgers in het zonnetje


Op de Dag van de Mantelzorg laten we alle mantelzorgers zien hoe belangrijk ze voor ons land zijn. Op de Dag van de Mantelzorg organiseren veel bedrijven acties voor mantelzorgers. Zo krijgen mantelzorgers bijvoorbeeld een presentje of een fijne korting. Ook worden er in veel steden gezellige bijeenkomsten voor mantelzorgers georganiseerd.

Direct contact

Solliciteren?

Bel ons!