Zorg bij invasieve beademing

Zorg bij invasieve beademing via Uw ZorgCompaan

Bij een progressieve ziekte, zoals ALS heeft een patiënt te maken met spierkracht die langzaam afneemt. De afnemende spierkracht van de ademhalingsspieren heeft tot gevolg dat de ademhaling minder goed gaat en op een gegeven moment onvoldoende is.

Als het niet meer lukt om zelfstandig te ademen door een ziekte of aandoening, dan is niet-invasieve of invasieve beademing een mogelijkheid.

Wat is niet-invasieve beademing?

Een beademingsapparaat ondersteunt de functie van de ademhalingsspieren. Niet-invasieve beademing is beademing via een mond en/of neuskapje. Het is belangrijk dat het beademingsapparaat goed wordt ingesteld. Meestal gebeurt dit via een  opname van enkele dagen tot twee weken bij een Centrum voor Thuisbeademing (CTB). Het kan nodig zijn om de instelling van het beademingsapparaat na verloop van tijd aan te passen. Meestal kan een verpleegkundige dit gewoon thuis doen.

Wat is invasieve beademing?

Wat houdt invasieve beademing precies in? Bij invasieve of endotracheale beademing wordt een buisje in in de hals en luchtpijp aangebracht om te kunnen ademen. Op deze manier neemt de beademing de functie van de ademhalingsspieren over. Deze vorm van beademen werkt via twee methodes: door middel van een beademingstube of een tracheacanule. De methode met een beademingstube past men vooral op de intensive care toe, en gebruikt men niet voor thuisbeademing. De methode met een tracheacanule komt wel bij thuiszorg voor invasieve beademing voor.

Zorg bij invasieve beademing met tracheostoma

Deze vorm van invasieve beademing vindt plaats via een kunstmatige opening in de luchtpijp, oftewel trachea, in de hals. Deze opening heet ook wel de tracheostoma. Er zijn twee soorten manieren waarop invasieve beademing met een tracheostoma plaatsvindt. Zo kan de invasieve beademing gebeuren met een gecuffte en een ongecuffte canule. Bij een ongecuffte canule is er geen ballon aanwezig om de luchtpijp af te sluiten. Hierdoor blijft er lucht omhoog gaan door de luchtpijp, waardoor het mogelijk blijft om te praten. Bij een gecuffte canule plaatst men een canule waarbij aan het uiteinde een ballon gevestigd is. Deze ballon kan men afsluiten, waardoor de luchtpijp volledig afgesloten wordt. Dit heeft als voordeel dat er geen voedsel of speeksel gedurende het slikken bij de luchtpijp kan komen. De patiënt kan hierbij echter niet meer spreken.

De plaatsing van de tracheacanule vindt plaats onder narcose. Vervolgens stelt de behandelend arts de invasieve beademing in. Daarna is voor de invasieve beademing 24 uur per dag getrainde verzorging nodig.

24 uur per dag getrainde verzorging bij invasieve beademing via Uw ZorgCompaan

Uw ZorgCompaan zorgt dat u in uw comfortabele thuisomgeving de juiste particuliere thuiszorg bij invasieve beademing ontvangt. Met een team van privé verpleegkundigen bieden wij verpleegkundige zorg op maat, zowel voor overdag, nachtzorg en als 24-uurszorg. Onze zorgverleners kunnen voor een langere termijn fulltime voor u zorgen, waardoor zij een vertrouwd gezicht voor u zijn. Met een vast zorgteam dat volledig op maat is samengesteld, voert Uw ZorgCompaan de zorg nauwkeurig en accuraat uit.

Dag- en nacht verzorging bij invasieve beademing 

De verpleegkundigen van Uw ZorgCompaan zijn werkzaam in heel Nederland. Gevestigd centraal in uw regio, zijn zij dag en nacht beschikbaar om de juiste zorg en begeleiding te verlenen. Ook kunt u kiezen voor een inwonende verpleegkundige. Slaap- en waakdiensten zijn dan ook geen enkel punt. Gedurende het complete zorgtraject controleert onze zorgconsulent de kwaliteit van de geleverde zorg en de samenwerking binnen het team. Zo bewaken wij de begeleiding om ervoor te zorgen dat u de beste zorg krijgt die bij uw behoefte past.

Wilt u meer weten over de 24-uurs zorg aan huis van Uw ZorgCompaan? Neem dan vrijblijvend contact met ons op via +31(0)344 - 603 891 of vul het contactformulier op onze website in.

 

Direct contact

Bel ons!