Dementie is een verzamelnaam voor ziekten die de zenuwcellen in de hersenen (of de verbindingen tussen deze zenuwcellen) beschadigen. Er zijn in totaal meer dan vijftig verschillende soorten dementie. Deze ziekten hebben allemaal hun eigen oorzaken, symptomen en behandelingen. De bekendste vorm van dementie is de ziekte van Alzheimer. De andere dementie soorten zijn bij de meeste mensen een stuk minder bekend. Een van de meest voorkomende dementie soorten - naast de ziekte van Alzheimer - is vasculaire dementie. Op deze pagina vindt u informatie over de oorzaken, symptomen, behandeling en prognose van deze ziekte.
De ziekte vasculaire dementie wordt vaak veroorzaakt door problemen in de doorbloeding van de hersenen. Deze vorm van dementie komt dan ook vaak voor bij personen die een hart- of vaatziekten hebben of hebben gehad, zoals een hartritmestoornis, TIA of een langdurige hoge bloeddruk. Het is ook mogelijk dat de dementie vooraf is gegaan door een of meerdere beroertes. Het is echter ook mogelijk dat de persoon in kwestie vaatschade heeft (gehad) die nooit is opgemerkt.
Vasculaire dementie wordt dus veroorzaakt door problemen in de doorbloeding van de hersenen. Bij de ene persoon kan een ander hersengebied beschadigd raken dan bij de ander. De symptomen van vasculaire dementie kunnen daardoor van persoon tot persoon erg verschillen. Er zijn echter wel een aantal symptomen die bij een groot deel van de mensen met vasculaire dementie voorkomen. Zo gaan veel mensen met vasculaire dementie steeds langzamer denken, praten en handelen. Ook wordt het lastiger om meerdere handelingen tegelijk te verrichten. Er kan ook sprake zijn van lichamelijke symptomen. Zo kan het bijvoorbeeld lastiger worden om te lopen en kan er verlamming ontstaan.
Helaas kan vasculaire dementie op dit moment nog niet worden genezen. Het is echter wel mogelijk om de onderliggende hart- of vaatziekten te behandelen, zodat verdere schade zoveel mogelijk kan worden beperkt. Hiervoor kan bijvoorbeeld gebruik worden gemaakt van medicatie. Ook ergotherapie, cognitieve therapie en psychologische hulp kunnen helpen om de cognitieve problemen aan te pakken.
Het verloop van deze ziekte is erg onvoorspelbaar. De ziekte ontstaat vaak plotseling en kan zich snel ontwikkelen. Er zijn echter ook veel mensen waarbij de ziekte lange tijd stabiel blijft. Dit is voornamelijk het geval wanneer er zich geen nieuwe beroertes voordoen: als iemand met vasculaire dementie een of meer nieuwe beroertes of TIA's krijgt, kan hij of zij sneller achteruitgaan. In de laatste fase van de ziekte zal degene met vasculaire dementie waarschijnlijk in een verpleeghuis moeten worden opgenomen.