Omgaan met dementie

Hoe kunt u het beste omgaan met dementie?


Dementie is een verzamelnaam voor meer dan vijftig ziekten waarbij de zenuwcellen in de hersenen (of de verbindingen tussen deze zenuwcellen) worden aangetast. Dit kan allerlei nare gevolgen hebben, zoals geheugenproblemen, lichamelijke klachten en gedragsveranderingen. De symptomen dementie kunnen door middel van medicatie worden verzacht en vertraagd, maar helaas kunnen de symptomen niet worden weggenomen. Dementie kan dus nog niet worden genezen. Dit is niet alleen moeilijk voor de patiënt, maar ook voor zijn of haar omgeving. Op deze pagina vindt u een aantal tips voor omgaan met dementie van een naaste. Houd er echter wel rekening mee dat er verschillende dementie soorten bestaan, die allemaal andere symptomen hebben. De ene tip zal daardoor meer bij uw persoonlijk situatie aansluiten dan de ander.

Omgaan met dementie tip 1: prikkel meerdere zintuigen


Iemand met dementie krijgt vaak last van geheugenproblemen. Hij of zij kan nieuwe informatie lastig onthouden, en ook informatie die zich al langer in het geheugen bevond kan vervagen. U kunt uw naaste helpen om dingen te herinneren door meerdere zintuigen te prikkelen. Zo is een beeld (zoals een foto of video) voor mensen met dementie vaak makkelijker te herkennen dan woorden. Dit kan vooral helpen om herinneringen van vroeger op te halen. Vergeet echter ook de andere zintuigen niet! Als u het bijvoorbeeld (direct of indirect) over een voorwerp heeft, is het slim om uw naaste aan dit voorwerp te laten ruiken of hem of haar dit te laten aanraken. Zo kan hij of zij het voorwerp beter herkennen en begrijpen.

Omgaan met dementie tip 2: zorg voor rustmomenten


Mensen met dementie vinden het lastig om nieuwe informatie te verwerken. Dit kost hen veel energie. Het is daarom belangrijk om op een dag regelmatig rustmomenten in te plannen. Zo kan uw naaste even tot rust komen en de binnengekomen prikkels verwerken. Probeer ook in een gesprek korte rustmomentjes in te plannen: praat in korte, duidelijke zinnen, en pauzeer kort voordat u aan de volgende zin begint. Probeer in elke zin maar één boodschap te vermelden.

Omgaan met dementie tip 3: waardeer de kleine dingen


Een persoon met dementie kan moeite krijgen met uitvoeren van bepaalde handelingen. Lukt iets niet meer (goed)? Probeer uw naaste niet te veel te corrigeren. Hoewel u dit lief bedoelt, confronteert dit uw naaste met het feit dat hij of zij steeds minder kan. Bekijk in plaats daarvan wat er wél nog kan en geniet van deze momentjes samen. Geef u naaste een knuffel, kus of aai - hij of zij beseft meer dan dat u denkt! Laat u meevoeren door het proces en probeer niet te veel te blijven hangen bij dingen niet meer zo gaan als vroeger. Wees echter niet bang om nieuwe activiteiten te proberen. Probeer het rustig uit, en stop als het niet lukt of als uw naaste onrustig wordt.

Omgaan met dementie tip 4: zorg goed voor uzelf


Als uw naaste de diagnose dementie krijgt, maakt u zich natuurlijk veel zorgen om hem of haar. Daardoor is het makkelijk om uzelf te vergeten. U kunt er echter enkel optimaal voor uw partner, familielid of vriend(in) zijn als u ook goed voor uzelf zorgt. Probeer daarom regelmatig een verwenmomentje voor uzelf in te plannen, en leuke dingen te ondernemen. Wees niet bang om professionele hulp in te schakelen. Zo kan het bijvoorbeeld helpen om emotionele begeleiding in te schakelen. Uw casemanager kan u hier meer over vertellen. Woont uw naaste nog thuis? Uw ZorgCompaan biedt 12 uurs en 24 uurs thuiszorg. Onze zorgaupairs helpen u graag met de zorg voor uw naaste.

Direct contact

Bel ons!