Wat is ALS?

Amyotrofische Laterale Sclerose (ALS) is een progressieve neurologische aandoening die de zenuwcellen aantast die verantwoordelijk zijn voor de controle van de spieren. Het is een complexe ziekte met veel verschillende symptomen en een variabele progressie. In deze informatieve tekst leest u wat ALS precies inhoudt, mogelijke behandelingsopties en patiëntenverenigingen die steun bieden aan ALS-patiënten. 

Lees meer over:

Wat is ALS?

ALS treft de motorische neuronen in het centrale zenuwstelsel, die de signalen van de hersenen naar de spieren sturen. Als gevolg hiervan verzwakken en verschrompelen de spieren geleidelijk aan. De exacte oorzaak van ALS is nog onbekend, hoewel genetische factoren en omgevingsinvloeden vermoedelijk een rol spelen. 

Symptomen en verloop van de ziekte ALS

De symptomen van ALS variëren van persoon tot persoon, maar ze omvatten over het algemeen spierzwakte, krampen, spieratrofie en moeilijkheden bij het slikken, spreken en ademen. In de meeste gevallen begint ALS met milde symptomen die geleidelijk erger worden na verloop van tijd. Helaas is er momenteel geen bekende remedie voor ALS en de progressie van de ziekte kan zeer snel zijn. 

Behandelingsopties bij ALS

Hoewel er geen genezing voor ALS is, zijn er verschillende behandelingsopties beschikbaar om de symptomen te verlichten en de kwaliteit van leven van ALS-patiënten te verbeteren. Deze omvatten:

  • Medicatie: Er zijn medicijnen beschikbaar die kunnen helpen bij het vertragen van de progressie van de ziekte en het verminderen van spasticiteit, pijn en depressie.
  • Fysiotherapie: Fysiotherapie kan helpen bij het behouden van spierkracht en het verbeteren van het bewegingsbereik, evenals het verlichten van pijn en het verbeteren van de algemene conditie.
  • Spraak- en sliktherapie: Deze therapieën kunnen helpen bij het omgaan met spraak- en slikproblemen die zich kunnen ontwikkelen bij ALS-patiënten.
  • Ademhalingsondersteuning: Naarmate de ziekte vordert, kan het moeilijk worden om zelfstandig te ademen. Ademhalingsondersteunende apparaten kunnen helpen bij het verbeteren van de ademhaling en het verlichten van ademhalingsproblemen.

24-uurs zorg thuis bij ALS

Uw ZorgCompaan is een organisatie gespecialiseerd in het bieden van zorg aan mensen met ALS. De particuliere zorg is bedoeld voor mensen met een chronische ziekte, zoals ALS, die niet meer zelfstandig thuis kunnen wonen omdat zij zorgafhankelijk zijn. Onze verpleegkundige zorg aan huis maakt het mogelijk om in de eigen vertrouwde omgeving te blijven wonen. 

Patiëntenverenigingen

Voor ALS-patiënten en hun families is het belangrijk om een ondersteunend netwerk te hebben. Er zijn verschillende patiëntenverenigingen over de hele wereld die zich richten op het bieden van steun, het bevorderen van bewustzijn en het financieren van onderzoek naar ALS. Stichting ALS Nederland is een belangrijke Nederlandse organisatie die streeft naar het bevorderen van onderzoek naar ALS en het verbeteren van de kwaliteit van leven van patiënten. Ze bieden ondersteuning, informatie en advies aan mensen die getroffen zijn door ALS, evenals fondsenwerving voor onderzoek en bewustmakingscampagnes.

Direct contact

Solliciteren?

Bel ons!