Lewy body dementie

Wat is lewy body dementie?


De term 'Alzheimer' wordt vaak als synoniem gebruikt voor het begrip 'dementie'. Dit klopt echter niet helemaal. Dementie is namelijk een verzamelnaam voor ruim vijftig verschillende ziektes, waarvan de ziekte van Alzheimer er slechts één is. Dit is de meest voorkomende vorm van dementie: ongeveer 70% van de mensen met heeft dementie heeft Alzheimer. Een wat minder bekende vorm van dementie is lewy body dementie. Ook dit is een van de meest voorkomende vormen van dementie: ongeveer 15% van de personen met dementie is gediagnosticeerd met lewy body dementie. Op deze pagina leest u alles over de oorzaken, symptomen, behandeling en verloop van lewy body dementie.

Wat is de oorzaak van lewy body dementie?


De hersenen bestaan uit zenuwcellen. Bij iemand met lewy body dementie zitten er speciale eiwitafzettingen in deze zenuwcellen. Deze afzettingen worden ook wel lewy bodies genoemd. Het is nog niet helemaal zeker waarom en wanneer deze lewy bodies ontstaan, maar onderzoekers vermoeden dat deze eiwitafzettingen ontstaan wanneer een hersencel gevaar loopt. Dit zou bijvoorbeeld het geval kunnen zijn als er een giftige stof in de hersencellen aanwezig is. Lewy body dementie is meestal niet erfelijk.

Wat zijn de symptomen van lewy body dementie?


In tegenstelling tot veel andere vormen van dementie, heeft iemand met lewy body dementie in het beginstadium van de ziekte geen geheugenproblemen. Ook het uitvoeren van handelingen levert meestal geen problemen op. In plaats daarvan vinden mensen met lewy body dementie het vaak lastig om zich te concentreren. Ook kan er sprake zijn van visuele hallucinaties. Dit betekent dat hij of zij dingen ziet die er eigenlijk niet zijn. De symptomen van lewy body zijn echter niet erg constant. Een persoon met lewy body dementie kan op de ene dag last hebben van andere symptomen dan op de andere dag. De symptomen kunnen zelfs per uur verschillen. Hierdoor is het vaak lastig om deze vorm van de dementie te herkennen. Lewy body dementie wordt dan ook vaak verward met andere dementie soorten, zoals de ziekte van Alzheimer of de ziekte van Parkinson.

Hoe wordt lewy body dementie behandeld?


Het is helaas nog niet mogelijk om lewy body dementie te genezen. Het is gelukkig wel mogelijk om door middel van medicatie de symptomen van deze ziekte te verminderen en af te remmen. Zo wordt er bijvoorbeeld vaak rivastigmine voorgeschreven. Dit middel vermindert de visuele hallucinaties en vermindert de aandachtsproblemen. Ook kan dit medicijn helpen als de persoon met lewy body dementie last heeft van angstklachten.

Het verloop van lewy body dementie


Lewy body dementie is nog niet zo lang bekend. Om die reden is het lastig om een beeld te geven van het verloop van deze ziekte. Over het algemeen begint lewy body dementie met een aantal kleine veranderingen in het doen en laten van de persoon in kwestie. Ook is er vaak sprake van langdurige vergeetachtigheid en/of concentratieproblemen. Na verloop van tijd worden deze klachten steeds erger, en kunnen er daarnaast hallucinaties ontstaan. Een persoon met lewy body dementie kan snel achteruitgaan: de klachten kunnen in een jaar tijd behoorlijk verergeren.

Direct contact

Solliciteren?

Bel ons!