Tracheacanule 24-uurs zorg

Tracheacanule 24-uurs zorg bij Uw ZorgCompaan

Ademhalen lijkt vanzelfsprekend en is noodzakelijk binnen ons leven, maar helaas gaat het niet altijd vanzelf. Door een ziekte of aandoening is het soms nodig om door middel van invasieve beademing te ademen. Na het plaatsen van een buisje, oftewel tracheacanule, is 24-uurs zorg nodig. Uw ZorgCompaan biedt professionele zorg en begeleiding, in de vorm van zowel dagzorg als nachtzorg. Bent u benieuwd hoe onze particuliere thuiszorg u kan bijstaan? Neem dan vrijblijvend contact op voor de mogelijkheden via de website.

Wat is een tracheacanule?

Een tracheacanule is een buisje dat door een chirurg of KNO-arts in de trachea, oftewel luchtpijp, wordt geplaatst. Het gaatje in de hals zorgt ervoor dat u of uw naaste onbelemmerd kan ademhalen. De ingreep kan tijdelijk zijn bij een acute noodsituatie, maar ook als alternatief worden ingezet voor een masker met BiPAP of CPAP. De tracheacanule is vervaardigd van kunststof of metaal en bestaat uit twee elementen: een binnen- en buitencanule. De buitencanule blijft in de luchtpijp, terwijl de binnencanule hier exact inpast en geregeld weggehaald moet worden voor de reiniging. Sommige buitencanules beschikken over een ballon dat in zekere situaties opgeblazen kan worden.

Wanneer en waarom een tracheacanule aanbrengen?

De voornaamste reden om een tracheacanule aan te brengen is voor een optimale ademhaling. Het kan hierbij om een acute noodsituatie gaan, zoals bij een zwelling na een allergische reactie, operatief ingrijpen, trauma of ontstoken weefsel. Daarnaast kiest men voor een tracheacanule bij langdurige ademhalingsproblemen, onder meer vanwege spierziektes als de Ziekte van Duchenne of SMA of aangeboren afwijkingen als Pierre Robin, of bij chronische en progressieve ziektes zoals MS, ALS en de ziekte van Parkinson. Bij een inoperatieve tumor die voorlopig niet verwijderd kan worden, geeft deze invasieve beademing verlichting bij het ademhalen.

Verzorging bij een tracheacanule

Iedere dag dient de tracheacanule schoongemaakt te worden. Veelal bevindt zich rondom de tracheacanule een gaasje wat slijm opvangt. Om hoeveel slijm het hierbij gaat, is per persoon verschillend. Deze ingreep in de luchtpijp heeft gemiddeld een half jaar nodig om te herstellen. Gedurende deze tijd moet de huid en de randen van de tracheostoma zo droog mogelijk blijven. De randen zijn rood van kleur en er kan zogenaamd wild vlees voorkomen. Op voorschrift van een arts kan een particulier verpleegkundige deze wildgroei tegengaan. Ook komen er situaties voor waarbij er lucht langs de canule naar buiten ontsnapt. Vaak is dit gedurende de eerste weken, aangezien de tracheastoma nog niet voldoende rondom de trachecanule is gevormd. Onze deskundige verpleegkundige voor de thuiszorg hebben de juiste kennis en zijn op de hoogte van alle benodigdheden en materialen die noodzakelijk zijn voor de 24-uurs zorg rondom de trachacanule.

Mogelijk complicaties bij beademing met een tracheacanule

Na het plaatsen van een tracheacanule treden soms complicaties op, waarbij onze verpleegkundige de juiste zorg kan leveren. Voorbeelden van complicaties zijn:

  • Het gat waar de tracheacanule in wordt geplaatst is of wordt te groot. Daardoor sluit het zich niet netjes rondom de canule af, waardoor tijdens het ademen en spreken lucht langs de pijp ontsnapt
  • Er ontstaat teveel wildvlees op een plek die lastig te behandelen is met een zilvernitraatstift
  • De randen rondom de tracheastoma raken geschaafd tijdens het verwisselen van de canule, waardoor het gaat bloeden
  • Het canulebandje haalt de buis uit het gaatje
  • Het stoma voelt pijnlijk aan en is rood van kleur

Door de tracheacanule 24-uurs zorg die onze verpleegkundigen leveren, grijpen zij direct in waar nodig om de complicaties op te lossen. Bovendien signaleren zij vroegtijdig complexe kwesties zodat zij de juiste specialist inschakelen.

Waakzaamheid bij 24-uurs zorg tracheacanule

Met 24-uurs zorg bij een tracheacanule is het risico op ernstige complicaties gering. De professionaliteit en ervaring van onze verpleegkundigen maakt dat zij daadkrachtig en snel handelen bij medische klachten. Een voorbeeld van een complicatie die kan ontstaan bij het uitzuigen is bradycardie, oftewel een vertraging van de hartslag. Meestal komt dit doordat de nervus vagus geprikkeld wordt. Andere symptomen hierbij zijn wit wegtrekken of misselijkheid. Onze zorgverleners voorkomen deze situatie met een vagolyticum. 

Chronische beademing met een tracheacanule

Wanneer een cliënt door middel van een tracheacanule wordt beademd, bekijkt men eerst welke canule het meest geschikt voor hem of haar is. Is een cuff bijvoorbeeld noodzakelijk of niet? De volgende opties zijn mogelijk bij chronische beademing:

  • Dag- of nachtbeademing zonder cuff

    Deze vorm van beademing gebruikt u met name tijdens het slapen. Praten blijft met deze tracheacanule mogelijk. Wanneer u wakker bent sluit u de canule af, zodat het ademen via een natuurlijke weg loopt. Ook kunt u de canule openhouden tijdens het ademhalen. Vervolgens houdt u een vinger op de opening van de canule als u toch wilt spreken. Tot slot is het mogelijk om een spreekklepje op de canule te plaatsen, waardoor de uitgeademde lucht via de stembanden loopt. Deze meeste cliënten die chronisch gebruik maken van de tracheacanule, kiezen voor deze optie.
  • Dag- of nachtbeademing met cuff

    Gedurende het slapen ademt u via een kunststof canule met een opgeblazen cuff. Praten is hierbij geen optie. Overdag maakt u de cuff leeg en wordt de canule afgesloten. Vervolgens kunt u praten en ademen lang de natuurlijke luchtwegen. De canule kan ook worden verwisseld voor een glad model zonder cuff. Deze kunt u afsluiten met een spreekklepje of u houdt zelf een vinger op de canule om te praten. Ondergaat u een operatie? Dan vind de ademhaling gecufft plaats. Om die reden moet u altijd een gecuffte canule beschikbaar hebben in het geval van een onverwachte opname in het ziekenhuis.
  • Voortdurende beademing met een zilveren of ongecuffte kunststof canule

    De ademhaling wordt 24 uur per dag gereguleerd met de mogelijkheid om te kunnen spreken.
  • Voortdurende beademing door middel van een gecuffte kunststof canule

    De beademing vindt dag en nacht plaats met een cuff, waarbij praten geen optie is.

24-uurs zorg bij verschillende soorten tracheacanules

Bij het plaatsen van tracheacanules heeft de zorgverlener de keuze uit meerdere materialen: zilver, metaal of kunststof. Ieder soort tracheacanule vraagt om een andere verzorging. 

De tracheacanule van zilver

De tracheacanule van zilver bestaat uit vijf elementen: de buitencanule, de binnencanule, de spreekcanule de flens en het inbrenggedeelte. De buitencanule bevindt zich op elk moment in het stoma, terwijl de binnencanule kan worden bevestigd aan beademingsapparatuur. De spreekcanule sluit het hulpmiddel aan zowel de boven- als onderkant af, terwijl het inbrenggedeelte wordt toegepast om de canule te verwijderen om schoon te maken. De flens is het gedeelte waaraan de canule is gemonteerd en wat tegen de hals aan ligt.

De tracheacanule van kunststof

Kunststof canules maakt men in allerlei soorten. De meeste varianten zijn geproduceerd van siliconen, PVC of andere plastic materialen. Over het algemeen bestaat de tracheacanule van kunststof uit een buitencanule en binnencanule met of zonder venster, een inbrenggedeelte en een spreekdopje. Aan deze canule is het mogelijk om een cuff, oftewel ballon, te monteren. In dat geval beschikt deze tracheacanule over en cuff, een afdekplaatje en een cufflijn met of zonder een ventiel. De buitencanule is het gedeelte dat altijd in het gat achterblijft. Deze canule kan u bijvoorbeeld uitbreiden met een cuff of een venster. Het venster zorgt ervoor dat ademhalen en spreken via de mond eenvoudiger wordt als de canule gesloten is.

De cuff bij de tracheacanule

Sommige modellen van de tracheacanule beschikken over een cuff. Deze cuff maakt het mogelijk om de ademhaling richting de mond te dichten. Zo gaat de beademing alleen door middel van de canule, waarbij de lucht via de canule heen en weer naar het beademingsapparaat loopt. Met een opgeblazen cuff is het niet mogelijk  om te praten, aangezien de adem niet langs de stembanden gaat.

De 24-uurs zorg bij de zilveren tracheacanule

Om hygiënische redenen is het van belang om regelmatig de canule te verwijderen om schoon te maken. Het zilveren pijpje raakt vies, waarbij sputum kan indrogen en korsten creëert. Wanneer de verpleegkundige de pijp verwisseld, kan hij of zij meteen het gat schoonmaken. Onze ervaren verpleegkundigen  maken hierbij gebruik van alle hygiënische voorschriften en protocollen, zoals sterilisatie en wegwerphandschoenen. Het verwisselen van de volledige binnen- en buitencanule moet wekelijks gebeuren. De binnencanule en spreekcanule maakt de zorgverlener iedere dag schoon.

De 24-uurs zorg bij de kunststof tracheacanule

Bij een kunststof tracheacanule geldt dat de volledige canule tussen één week en drie maanden verwisseld moet worden voor het onderhoud. Het kunststof leidt tot minder viezigheid dan een canule van metaal. Beschikt de tracheacanule over een binnencanule, dan maakt onze privé verpleegkundige deze iedere dag schoon. Niet ieder type kunststof tracheacanule heeft echter een binnencanule. Gedurende het wisselen van de canule reinigt de zorgverlener meteen het gat. Ook wisselt de verpleegkundige iedere dag de afdichtknop of het spreekklepje met inachtneming van de juiste hygiënische voorschriften.

De 24-uurs zorg bij de kunststof tracheacanule met cuff

De kunststof tracheacanule met cuff moet geregeld schoongemaakt worden door ons gespecialiseerde zorgteam. Zo reinigt de verpleegkundige iedere dag de binnencanule. Heeft u 24-uurs beademing? Dan is reiniging minstens tweemaal daags noodzakelijk. Om ervoor te zorgen dat de onderbreking niet te lang duurt, gebruiken onze zorgverleners meerdere binnencanules. Bovendien houden wij een goede hygiëne in acht, met wegwerphandschoenen en de handen wassen.

Zorg op maat bij het uitzuigen van de tracheacanule

Bij iedere handeling met de uitzuigkatheter maakt de verpleegkundige gebruik van een nieuw model dat volledig steriel is. Als er echter tijdens één sessie meerdere uitzuigingen plaatsvinden, kan de zorgverlener wel dezelfde katheter toepassen. Meestal heeft u of uw naaste een bepaalde voorkeur voor de wijze van uitzuigen. Zo is het voor de ene persoon voldoende dat enkel de canule wordt schoongemaakt en wordt de katheter al zuigend ingebracht terwijl bij de ander een grondige uitzuigbeurt nodig is. Belangrijk is hierbij wel dat niet te ondiep wordt uitgezogen, aangezien er dan eerder luchtweginfecties voorkomen. Meestal is de zuigkracht op 40 of 60 centimeter waterdruk vastgesteld.

24-uursdiensten van onze verpleegkundigen in heel Nederland

Wanneer u gebruik maakt van de diensten van Uw ZorgCompaan, kunt u van professionele dienstverlening op aan, centraal in uw regio. Samen met u stellen we een zorgplan op maat op, zodat aan als uw behoeften en wensen wordt voldaan. De verpleegkundigen in ons zorgteam leveren 24-uurszorg, maar ook dagzorg, nachtzorg of waak- en slaapservices. Wilt u meer weten over de mogelijkheden? Neem dan telefonisch contact met ons op via +31(0)344 - 603 891 of vul het contactformulier op onze site.

Direct contact

Solliciteren?

Bel ons!