Professionele-zorg-bij-semantische-dementie

Professionele zorg bij semantische dementie

Heeft u steeds meer moeite om op bepaalde woorden te komen? Of is het lastig om de betekenis van een minder gebruikt woord te vinden in het woordgeheugen, zoals het woord ´broccoli´ of ´ossenstaartsoep´? Bij semantische dementie wordt met name het taalgebied in de hersenen aangetast. Dit zorgt ervoor dat u na verloop van tijd de betekenissen van woorden vergeet. Uw ZorgCompaan levert professionele particuliere thuiszorg bij semantische dementie, zodat u zo lang mogelijk zelfstandig in uw vertrouwde omgeving kunt blijven wonen. Onze zorgaupairs leveren zorg aan ouderen ter aanvulling op de reguliere zorg  en/of de mantelzorg. Vraag een brochure aan voor meer informatie of neem vrijblijvend contact met ons op via de website. 

Wat is semantische dementie? 

Semantische Primaire Progressieve Afasie, wat ook wel semantische dementie wordt genoemd, is een zeldzame vorm van dementie waarbij een persoon langzaam maar zeker steeds meer problemen heeft met de betekenis van woorden. Ondanks dat de persoon nog wel vloeiende zinnen kan creëren en niet begint te hakkelen, verliest de persoon wel de inhoud van een dergelijke zin. Het communiceren wordt hierdoor ingewikkeld. In tegenstelling tot de meeste vormen van dementie, zien we semantische dementie terug bij mensen op relatief jonge leeftijd; veelal bij mensen tussen de 40 en 70 jaar. Het verdere geheugen blijft bij deze mensen ook nog lange tijd onaangetast. 

Symptomen van semantische dementie 

De eerste klachten van semantische dementie beginnen bij het communiceren. Doordat het verdere geheugen voor een zeer lange tijd nog goed in tact blijft, wordt deze variant van dementie meestal niet meteen herkend. Ondanks dat iemand goede zinnen blijft maken, vergeet hij of zij een bepaald woordbegrip. Voorbeelden van situaties die kunnen ontstaan: 

De persoon vraagt naar de betekenis van een bepaald algemeen bekend woord, 'wat is een huis?´

Iemand heeft moeite om op een zeker begrip te komen en geeft in plaats daarvan een omschrijving ´dat apparaat om mee te knippen´ of een algemener woord ´dier` in plaats van ´kat´

Iemand heeft problemen om een gesprek goed te volgen

De persoon herkent een bepaald voorwerp of een bekende niet meer. Zo raakt iemand kwijt wat hij of zij moet doen met een koffiezetapparaat 

Oorzaken van semantische dementie 

Bij semantische dementie raakt vooral de linker temporale hersenkwab aangetast. Hier bevindt zich ons taalgeheugen, waar de hersenen informatie over woorden in een zekere volgorde opslaan. De zenuwcellen in dit gebied worden langzaamaan afgebroken, waardoor de verbindingen tussen de informatiedelen verdwijnen. Hierdoor kan iemand met semantische dementie niet meer de juiste informatie-elementen samenvoegen. 

Behandeling van semantische dementie 

Voor semantische dementie bestaat geen behandeling of genezing met medicatie. Toch zijn er wel behandelingen mogelijk om met de symptomen te leren omgaan. Een logopedist kan in het beginstadium bijvoorbeeld taal- en spraakkwesties verhelpen, of begeleiden bij alternatieve methodes van communicatie. Ook kan het aanleren van gebarentaal of het communiceren met afbeeldingen (pictogrammen) uitkomst bieden. Bij gedragsveranderingen in een later stadium is behandeling met medicatie een optie. 

Het verloop van semantische dementie 

Het ziekteverloop van semantische dementie verloopt veelal geleidelijk. Gedurende de eerste jaren worden met name de taalproblemen duidelijk. Na een veel langere tijd ontstaan er problemen met het geheugen. Nog voor een zeer lange tijd is het bij de diagnose semantische dementie mogelijk om allerlei activiteiten zelfstandig uit te voeren. Het kan wel lastig zijn als het taalbegrip vermindert, omdat iemand bijvoorbeeld niet meer weet hoe hij of zij een fles moet openen met een flesopener. Ook kan het onveilige situaties opleveren, zoals oversteken terwijl de verkeerslichten op rood staan.

Verder wordt de leefwereld verkleind, doordat iermand steeds minder betekenis kan geven aan woorden en situaties in de omgeving. Op den duur zal het gedrag veranderen, waardoor iemand minder flexibel is. Iemand met semantische dementie vertoont obsessief of dwangmatig gedrag, omdat hij of zij wilt vasthouden aan de zaken die herkenbaar zijn. In een vergevorderde fase krijgt iemand te maken met gezondheids- en geheugenproblemen die overeenkomen met de ziekte van Alzheimer. Gemiddeld is de levensverwachting van personen met semantische dementie zes tot tien jaar. 

Uw ZorgCompaan biedt betrouwbare zorg bij semantische dementie 

Met een zorgaupair van Uw ZorgCompaan ontvangt u bij u thuis zoveel mogelijk ondersteuning, waardoor uw dagelijkse ritme, gewoonten en routine zoveel mogelijk kunnen voortbestaan. De zorgaupair geeft persoonlijke aandacht en biedt gezelschap, gaat met u mee naar afspraken of begeleidt u bij het wandelen. Zo creëert de inwonende hulp een stabiele situatie, zowel voor u als uw naasten. 

Wilt u meer weten over onze dienstverlening? Neem dan telefonisch contact met ons op via +31(0)344 - 603 891 of vul het contactformulier op onze site.

Direct contact

Bel ons!