Mantelzorg PGB

Wordt mantelzorg vergoed vanuit het pgb?

Heeft uw partner, uw kind of een andere naast zorg nodig en wil u dit geven? Kijk dan hoe u een vergoeding voor de zorg kunt krijgen via het pgb. 

Als uw naaste zorg nodig heeft, bijvoorbeeld door ouderdom, ziekte, een beperking of een ongeval, dan kan dit door particuliere thuiszorg of andere professionals gegeven worden of u kunt ervoor kiezen om mantelzorger te worden. U kunt deze mantelzorg alleen op u nemen, maar u kunt de zorg ook delen met andere familieleden. Zeker als uw naaste 24 uurs zorg of nachtzorg nodig heeft, is het prettig om de zorg met anderen te delen.

Voor uw naaste is het prettig om de zorg van een bekende te krijgen en in het eigen huis te blijven wonen. Voor u kan de mantelzorg betekenen dat u uw baan moet opzeggen of minder tijd overhoudt voor uw eigen huishouden. Daarom is het mogelijk om bij structurele ondersteuning een betaling / salaris uit het pgb van de zorgbehoevende te ontvangen. Deze betaling wordt dan vastgelegd in een overeenkomst. Ook de tarieven voor 24 uurs zorg worden met het pgb vergoed. Heeft u te  maken met ziekte of gebreken door ouderdom die langdurig zijn en uw naaste heeft 24 uur per dag toezicht nodig. Dan heeft u te maken met de Wlz (Wet langdurige zorg).

Wat is een pgb?

Pgb staat voor persoonsgebonden budget. Het is een budget dat ter beschikking wordt gesteld aan mensen die zorg nodig hebben. Met dit bedrag mag uw naaste de benodigde zorg inkopen. Uw naaste kan  er dus professionele zorg van betalen, maar ook familie, vrienden of partner bij structurele ondersteuning een betaling geven voor mantelzorg. De hoogte van het budget  dat uw naaste krijgt is afhankelijk van de zorgindicatie. Met deze indicatie wordt vastgesteld hoeveel zorg nodig is. U kunt een zorgindicatie aanvragen bij het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ). Het CIZ levert zelf geen zorg, maar kijkt of uw naaste in aanmerking komt voor zorg uit de Wlz.

In het indicatiebesluit van het CIZ staat welke zorgbehoefte uw naaste heeft. In dit zogeheten zorgprofiel staat aangegeven vanaf welke datum uw naaste recht heeft op zorg. Als uw naaste thuis zorg wilt ontvangen, kunt u ervoor kiezen zelf de zorg te regelen met een persoonsgebonden budget (pgb). Dat budget wordt niet overgemaakt naar de eigen bankrekening, maar wordt door de Sociale Verzekeringsbank (SVB) beheerd. U kunt vanuit dit budget betalingen laten doen aan de zorgverleners en er moet hierover verantwoording worden afgelegd aan het zorgkantoor. Als uw naaste een indicatie heeft gekregen kan er daarna een pgb worden aangevraagd.

Hoe wordt mantelzorg vergoed vanuit het pgb?

Ontvangt uw vader, moeder of andere naaste een pgb, dan mag dit budget gebruikt worden om zorg in te kopen, ook zorg van een familielid. Deze mantelzorger kan dus worden betaald  vanuit een pgb. Deze vergoeding stelt de mantelzorger in staat om bijvoorbeeld minder te gaan werken, zodat er meer tijd is voor zorgtaken. Een mantelzorger kan helpen met het huishouden, maar kan ook verplegen. Niet alle taken van een mantelzorger worden vergoed, dus kijk goed waar u wel of geen vergoeding voor krijgt.

Wat als de mantelzorg te zwaar wordt?

Als u mantelzorger bent en de zorg te zwaar voor u wordt, dan heeft u verschillende mogelijkheden. U kunt andere naasten inschakelen om een deel van de verzorging over te nemen. Ook deze mantelzorg kan uit het pgb worden betaald. Maar u kunt er ook voor kiezen om de zorg te delen met een professional, bijvoorbeeld door  een zorgaupair van Uw ZorgCompaan in te schakelen. Deze inwonende thuiszorg kan uw zorgtaken overnemen. Ook de kosten van particuliere thuiszorg worden meestal grotendeels of volledig vergoed vanuit het pgb.

Wilt u meer weten over onze dienstverlening? Neem dan telefonisch contact met ons op via +31(0)344 - 603 891 of vul het contactformulier op onze site.

 

Direct contact

Solliciteren?

Bel ons!