Een groot deel van de Nederlanders krijgt op een gegeven moment direct of indirect met de ziekte van Alzheimer te maken: er zijn in Nederland naar schatting 200.000 mensen met deze ziekte. Het is voor veel mensen echter niet duidelijk wat de ziekte van Alzheimer precies inhoudt. Zo worden de termen 'Alzheimer' en 'dementie' vaak als synoniemen gebruikt, terwijl er wel degelijk een verschil tussen Alzheimer en dementie bestaat. Op deze pagina vertellen we u hoe dit zit en wat Alzheimer eigenlijk is. Ook gaan we in op de oorzaken, symptomen en behandeling van de ziekte van Alzheimer.
Er wordt vaak gedacht dat Alzheimer hetzelfde is als dementie. Dit klopt echter niet helemaal. Dementie is in werkelijkheid een verzamelnaam voor meer dan vijftig ziektes. Deze ziektes hebben met elkaar gemeen dat zij de zenuwcellen in de hersenen (of de verbindingen daartussen) beschadigen. Hierdoor kunnen er bijvoorbeeld geheugenproblemen of gedragsveranderingen ontstaan. De ziekte van Alzheimer is een van deze ziekten. Wat is Alzheimer precies? Bij de ziekte van Alzheimer hopen bepaalde eiwitten en/of vezels zich op in de zenuwcellen van de hersenen. Deze ophopingen verstoren de communicatie tussen deze hersencellen. Dit kan verschillende symptomen veroorzaken.
Het bekendste symptoom van de ziekte van Alzheimer is dat iemand met deze ziekte last krijgt van geheugenproblemen. Hij of zij vindt bijvoorbeeld lastig om te onthouden waar hij of zij is, of welke dag of maand het is. Ook kan hij of zij moeite hebben met het herkennen van voorwerpen en geluiden. Ook informatie die al langere tijd in het geheugen zat (zoals herinneringen van vroeger) kan vervagen. Bij de ziekte van Alzheimer kan naast deze geheugenproblemen ook een gedragsverandering plaatsvinden. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk dat iemand met Alzheimer onrustig of lusteloos wordt. Ook kan er sprake zijn van achterdochtig of agressief gedrag.
Helaas is de ziekte van Alzheimer nog niet te genezen. Het is echter wel mogelijk om de ziekte af te remmen en de symptomen te verminderen. Dit kan bijvoorbeeld door middel van medicatie. In Nederland zijn er vier verschillende medicijnen tegen Alzheimer op de markt: galantamine, rivastigmine, donepezil en memantine. De behandelend arts zal bepalen welke medicatie in het concrete geval de meeste kans van slagen heeft. Helaas kunnen sommige medicijnen (met name galantamine en rivastigmine) bijwerkingen hebben. Gelukkig bestaan er ook behandelingen zonder medicatie, zoals ergotherapie, logopedie en psychologische hulp.
Het kan voor iemand met Alzheimer op een gegeven moment lastig worden om zelfstandig thuis te blijven wonen. Dat betekent echter niet dat hij of zij meteen in een zorginstelling of bij een mantelzorger moet gaan wonen: het is ook mogelijk om thuishulp in te schakelen. Uw ZorgCompaan biedt particuliere thuishulp. U kunt bij ons terecht voor zowel 12 uurs als 24 uurs thuiszorg. Op deze manier zorgen onze zorgaupairs ervoor dat personen met Alzheimer langer in hun eigen vertrouwde omgeving kunnen blijven wonen. Wilt u meer weten over de diensten van Uw ZorgCompaan? Aarzel niet om contact met ons op te nemen. Dat kan via ons contactformulier of via info@uwzorgcompaan.eu. Spreekt u ons liever telefonisch? Ook dat is mogelijk. We zijn bereikbaar via +31(0)344 - 603 891