Wat hebben een ergotherapeut en dementie met elkaar te maken? Een ergotherapeut speelt een belangrijke rol bij de zorg en ondersteuning van mensen met dementie. Wanneer iemand beperkingen ervaart bij belangrijke dagelijkse bezigheden, kan ergotherapie ondersteuning bieden. De ergotherapeut richt zich vooral op de mogelijkheden en kijkt naar wat iemand wél kan.
De ergotherapeut geeft advies en biedt training, zodat de cliënt zijn dagelijkse taken zo zelfstandig mogelijk kan uitvoeren. Een ergotherapeut helpt bij het verbeteren van mobiliteit of helpt bijvoorbeeld mensen na een beroerte en ouderen met bijvoorbeeld valpreventie. Ook kan een ergotherapeut mensen met dementie ondersteunen bij het behouden van zelfstandigheid, en veiligheid.
Een ergotherapeut kan mensen met dementie en zij of haar mantelzorgers op verschillende manieren ondersteunen.
1. Aanpassingen in het dagelijks leven
Een ergotherapeut helpt de persoon met dementie zo lang mogelijk zelfstandig te functioneren en biedt praktische oplossingen voor moeilijke handelingen, zoals aankleden, koken of telefoneren. Ook adviseert deze professional over structuur in de dagindeling om verwarring te verminderen.
2. Veiligheid in huis verbeteren
Een ergotherapeut geeft advies over het voorkomen van valpartijen of verdwalen. Zo kunnen aanpassingen van de woning, met het plaatsen van contrasterende kleuren, duidelijke markeringen of slimme technologie (bijv. een herinneringssysteem voor medicatie) helpen.
3. Ondersteuning voor mantelzorgers
Een ergotherapeut geeft mantelzorgers tips hoe ze beter kunnen omgaan met veranderingen in gedrag en zelfstandigheid. En hij of zij adviseert hoe overbelasting kan worden voorkomen, zodat de zorg makkelijker wordt.
4. Hulpmiddelen en technologie
Tenslotte adviseert deze therapeut over geheugensteuntjes, zoals een dagplanner of slimme horloges en hulpmiddelen, zoals een aangepaste stoel of bestek.
Ergotherapie wordt vaak vergoed vanuit de basisverzekering (tot 10 uur per jaar). Heeft u een aanvullende verzekering? Dan vergoeden sommige verzekeraars meer.
Een huisarts of casemanager dementie kan doorverwijzen naar een ergotherapeut, maar in principe is er geen verwijzing nodig. Een ergotherapeut werkt vaak bij een zelfstandig praktijk, een ziekenhuis, verpleeghuis of een revalidatiecentrum. Meer informatie over de ergotherapeut is ook te vinden op de website van Ergotherapie Nederland.
Uw ZorgCompaan biedt al meer dan 10 jaar 24-uurs dementiezorg in de vorm van aupairzorg en verpleegkundige zorg bij u thuis. Is er intensieve dementiezorg en toezicht nodig? Onze Au pair zorg kan uitkomst bieden als de zorg voor mantelzorgers te veel wordt of een alternatief zijn voor een opname in een verzorgingshuis. Onze zorg au-pair woont bij de cliënt in en is dag en nacht aanwezig. De zorg au-pair biedt ADL-zorg, biedt verzorging, verzorgt licht huishoudelijk werk en houdt de persoon met dementie in de gaten houden. Ook is er gelegenheid voor bijvoorbeeld een wandeling of een andere activiteit. Tips en ondersteuning van een ergotherapeut kunnen helpen bij de juiste aanpassingen in de woning.
Wilt u meer weten over onze dementiezorg en langer thuis wonen met dementie? Neem dan telefonisch contact op via +31(0)344 - 603 891, vraag de brochure aan of vul het contactformulier op onze website in.