Mantelzorg voor ouderen

De voor- en nadelen van mantelzorg voor ouderen


We komen de term 'mantelzorg' vaak tegen in het nieuws of in de krant, maar wat is mantelzorg eigenlijk? Het Sociaal Cultureel Planbureau definieert het begrip als volgt: mantelzorg is alle hulp die een hulpbehoevende ontvangt uit zijn of haar sociale kring. Het gaat hierbij zowel om intensieve als minder intensieve hulp. Het is wel belangrijk dat deze zorg verder gaat dan 'gebruikelijke zorg'. Dit is de zorg die redelijkerwijs van een partner, ouder, inwonend kind of huisgenoot mag worden verwacht. Mantelzorg wordt vaak ingezet bij ouderen die niet langer (geheel) zelfstandig thuis kunnen wonen. Op deze pagina vindt u een overzicht van de effecten van mantelzorg voor ouderen.

De voordelen van mantelzorg ouderen


Een groot voordeel van mantelzorg ouderen is dat ouderen langer thuis kunnen blijven wonen, en hun vertrouwde omgeving niet hoeven te verlaten om in een verpleegtehuis of verzorgingstehuis te gaan wonen. Een ander voordeel is dat de oudere en de mantelzorger veel tijd samen kunnen doorbrengen. Ook kan de mantelzorger de mantelzorger veel voldoening bieden.

De nadelen van mantelzorg ouderen


Er kleven helaas ook nadelen aan de mantelzorg voor ouderen. Allereerst is een mantelzorger vaak niet medisch opgeleid. Hierdoor weet hij of zij niet altijd hoe de verzorging en de verpleging van de hulpbehoevende het beste kan worden aangepakt. Ten tweede kan mantelzorg ouderen voor de mantelzorger veel stress opleveren. Het verzorgen van een naaste kan namelijk veel tijd kosten. Hierdoor is het lastig om de mantelzorg te combineren met het eigen gezinsleven en een eventuele baan of opleiding. Ook het sociale leven en de hobby's van de mantelzorger komen vaak onder druk te staan. Sommige mantelzorgers raken op den duur zo overbelast dat zij last krijgen van lichamelijke of psychische klachten.

Uw ZorgCompaan staat voor u klaar


Bent u een mantelzorger en kunt u wel wat hulp gebruiken? Of bent u op zoek naar een vervanging voor uw mantelzorg? Uw ZorgCompaan helpt u graag. Wij bieden onder andere particuliere thuiszorg voor ouderen. U kunt kiezen tussen 12 uurs of 24 uurs thuishulp. Onze zorgaupairs staan niet alleen klaar om uw naaste te verzorgen en te verplegen, maar helpen hem of haar ook met het huishouden. Ook houden onze aupairs uw naaste graag gezelschap. Wilt u meer weten? Neem dan gerust contact met ons op.

Direct contact

Solliciteren?

Bel ons!