Multiple Sclerose (MS) is een complexe neurologische aandoening die het centrale zenuwstelsel aantast. Het kan een verscheidenheid aan symptomen veroorzaken die variëren in ernst en aard. Omdat MS verschillende delen van het zenuwstelsel kan beïnvloeden, kunnen de symptomen sterk variëren van persoon tot persoon. In dit artikel leest u meer over de meest voorkomende symptomen van Multiple Sclerose en de impact op het leven van mensen met MS.
Motorische symptomen zijn gerelateerd aan bewegingsproblemen en kunnen omvatten:
Sensorische symptomen hebben te maken met de zintuigen en kunnen onder andere omvatten:
MS kan ook cognitieve en emotionele symptomen veroorzaken, zoals:
Autonome symptomen zijn gerelateerd aan de werking van het autonome zenuwstelsel en kunnen onder andere omvatten:
Andere symptomen kunnen zijn:
De symptomen van Multiple Sclerose kunnen uiteenlopen van motorische en sensorische problemen tot cognitieve en emotionele uitdagingen. Begrijpen hoe deze symptomen zich kunnen manifesteren, is essentieel voor zowel patiënten als hun zorgverleners om effectieve strategieën te ontwikkelen om met de ziekte om te gaan en de kwaliteit van leven te verbeteren. Omdat de symptomen variëren, is een individuele aanpak voor behandeling en symptoombeheersing cruciaal.
Multiple Sclerose (MS) gaat dus gepaard met diverse symptomen, namelijk diverse motorische, sensorische en cognitieve symptomen, maar het kan soms lang duren voordat er een diagnose wordt gesteld. Bij klachten kunt u naar de huisarts gaan, die u kan doorverwijzen naar een neuroloog voor verder onderzoek. Deze specialist kan de MS symptomen verder onderzoeken met behulp van een MRI-scan (Magnetic Resonance Imaging scan), waarbij gezocht wordt naar littekens van ontstekingen in het ruggenmerg en/of de hersenen. Voor de diagnose MS moeten er tenminste op twee plaatsen in het ruggenmerg of de hersenen littekens aanwezig zijn. Er kan daarnaast ook met een ruggenprik hersenvocht weggehaald worden voor onderzoek als een MRI-scan niet voldoende duidelijkheid geeft.
MS ontstaat doordat de beschermlaag van de zenuwuitlopers in het ruggenmerg of de hersenen beschadigd raakt. Het afweersysteem werkt in dit geval te hard en valt de beschermlaag aan, waarbij de zenuwbaan zelf uiteindelijk ook kapot kan gaan. Als gevolg hiervan komen signalen vanuit de hersenen niet aan op de juiste plek, waardoor de spieren ook niet goed meer aangestuurd kunnen worden.
MS is een chronische ziekte waarvan je niet kunt genezen, maar er zijn wel medicijnen die de kans op aanvallen verkleinen en achteruitgang remmen. Hierbij kan zowel eerstelijns- als tweedelijnsmedicatie voorgeschreven worden, afhankelijk van de hoeveelheid aanvallen die iemand heeft. Naast medicatie zijn er nog aanvullende mogelijke behandelingen, zoals fysiotherapie, ergotherapie en logopedie. Bovendien is er tegenwoordig veel aandacht voor stamceltransplantatie. Hierbij wordt het oude afweersysteem "gewist" met chemotherapie, waarna toegediende lichaamseigen stamcellen een nieuw afweersysteem vormen.
Voor Multiple Sclerose is goede zorg belangrijk, waarbij de patiënt centraal staat en zelf de regie heeft over zijn of haar zorgproces. Voor zulke MS zorg in Nederland kunt u terecht bij Uw ZorgCompaan, een organisatie gespecialiseerd in zorg aan huis voor onder andere mensen met MS. Wij bieden thuiszorg particulier aan, waardoor u naar uw eigen wensen privé zorg aan huis ontvangt.
Uw ZorgCompaan is een organisatie gespecialiseerd in het bieden van zorg thuis aan mensen met onder andere MS. Voor een optimale zorg bij MS bieden wij aupairzorg en verpleegkundige zorg aan huis aan. Onze inwonende zorgaupairs bieden ADL-zorg op basis van 24-uurzorg in nabijheid aan. Onze verpleegkundige zorg is op basis van dagdelen van 8 uur, wat uitgebouwd kan worden naar 24-uurszorg. Bovendien beschikken een aantal van onze zorgprofessionals over een beademingscerificaat. Onze verpleegkundige zorg aan huis maakt het mogelijk om in de eigen vertrouwde omgeving te blijven wonen. Neem voor meer informatie vrijblijvend contact met ons op via het telefoonnummer +31(0)344 - 603 891 of vul het contactformulier op onze website in.