Voorkom valincidenten door de juiste valpreventie

Ouderen blijven steeds vaker langer thuis wonen, waardoor het belangrijk is om het huis levensloopbestendig te maken om bijvoorbeeld vallen te voorkomen. Uit onderzoek is gebleken dat de meeste valincidenten plaatsvinden in de vertrouwde omgeving. Hulpmiddelen of aanpassingen in huis kunnen dit voorkomen. Hierdoor behouden mensen hun zelfstandigheid, maar wordt de veiligheid in huis vergroot. Er zijn verschillende manieren waarop valpreventie toegepast kan worden in eigen huis.

Aanpassingen met steunen en beugels

Als eerste is het belangrijk om verschillende aanpassingen door te voeren in huis. Zo is het handig om steunen, beugels en leuningen te monteren. De steunen zorgen voor houvast en helpen bij het houden van de balans. Dit maakt het opstaan vanuit bed bijvoorbeeld makkelijker. In ruimtes waar valincidenten vaak plaatsvinden, zoals in de badkamer of het toilet, kunnen handgrepen helpen en iemand meer zekerheid geven.

De juiste verlichting

Daarnaast is het van belang om de juiste verlichting te hebben. Door bijvoorbeeld gebruik te maken van automatische verlichting of verlichting met sensoren wordt ervoor gezorgd dat er altijd voldoende zicht is in het donker. Ook kan hierbij gebruik gemaakt worden van routeverlichting, zodat een oudere ’s nachts goed kan zien hoe hij of zij moet lopen om naar het toilet te gaan.

Veilige trap met tweede leuning of traplift

Veel valincidenten vinden plaats tijdens het traplopen, daarom is een hulpmiddel zoals een traplift ideaal om vallen tijdens het traplopen te voorkomen. Ook zou een tweede leuning helpen zodat er aan beide kanten van de trap steun gezocht kan worden. Daarnaast kan het plaatsen van tussentreden het hoogteverschil tussen traptreden verkleinen waardoor het makkelijker is om stappen te nemen.

Antislip aanpassingen

Door het gebruik van antislipmaterialen wordt de kans op uitglijden verkleint. Antislipprofielen of – strips op de traptreden helpen om meer grip te houden. Een douchemat zorgt er bijvoorbeeld voor dat mensen minder snel uitglijden in de douche. Daarnaast helpt een mat onder het vloerkleed tegen verschuiving wat zorgt dat ouderen minder snel uitglijden. Voor ouderen is een inloopdouche in plaats van een bad ook goede optie. Er zijn speciale antislip inloopdouchevloeren te koop, een hygiënischer en veiliger oplossing dan bijvoorbeeld vloertegels.

In beweging blijven verkleint kans op vallen

Naast het veilig maken van het huis is het voor ouderen ook belangrijk om in beweging te blijven. Door vaak te bewegen blijf je namelijk mobiel wat de kans op vallen verkleint. Er zijn speciale beweegprogramma’s, bijvoorbeeld bij fysiotherapiepraktijken, die oudere mensen uitdagen hun balans en spierkracht te trainen. Het belangrijkste is het kiezen van hulpmiddelen die passen bij de persoon en situatie. Zo woon je fijner en veiliger in je eigen huis.

Direct Contact