Vereniging voor Jonge Mantelzorgers

In Nederland geeft 35% van de mensen die zestien jaar of ouder zijn mantelzorg; dit zijn ongeveer 5,5 miljoen mensen. Deze zorgtaken komen ook bij jongeren terecht. Over de jongvolwassenen die hulp bieden, ook wel jonge mantelzorgers genoemd, is nog maar weinig bekend. Ruim een kwart van de 16 tot 24 jarigen geeft hulp aan een zieke naaste. Volgens het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) gaat om ongeveer 500.000 jonge mensen in 2019.

Wie zijn jonge mantelzorgers?

Maar 9% van de jongeren die anderen helpen, ziet zichzelf als mantelzorger, blijkt uit een onderzoek van het SCP. En ongeveer 80% voelt zich niet echt aangesproken door die term, terwijl 10% gewoon niet zeker weet wat ze ervan moeten denken. Het lijkt erop dat veel jongeren, zelfs degenen die veel hulp bieden, zichzelf niet echt herkennen als mantelzorger. Misschien vinden ze het gewoon normaal om anderen te helpen en zien ze het niet als mantelzorg. Of misschien ervaren ze het woord 'mantelzorger' als iets negatiefs.

Het feit dat de meeste helpende jongeren zichzelf niet als mantelzorger beschouwen, kan betekenen dat ze niet snel op zoek zullen gaan naar hulp als ze het zelf nodig hebben. Trouwens, experts zeggen ook dat er over het algemeen weinig bewustzijn is in de samenleving dat jongeren ook zorg kunnen geven. Een organisatie die jongeren een steuntje in de rug geeft en werkt aan deze bewustwording is JMZ pro.

Wie is JMZ pro? 

Stichting JMZ pro is een landelijke netwerk, voor en door professionals, dat zich inzet voor jonge mantelzorgers en hun gezinnen. JMZ is de afkorting voor jonge mantelzorger. PRO staat voor professional. De missie van JMZ Pro is om jongere mantelzorgers te ondersteunen, hun stem te laten horen en hun belangen te behartigen. Ze streven ernaar bewustwording te creëren over de uitdagingen waarmee jonge mantelzorgers worden geconfronteerd en bieden hulp en middelen om hen te ondersteunen in hun zorgtaken.

Ondersteuning en Hulp voor jonge mantelzorgers

JMZ pro staat klaar om jonge mantelzorgers te helpen met praktische dingen, zoals tips over hoe ze hun zorgtaken kunnen combineren met de rest van hun leven. Maar ook als het om gevoelens gaat, zijn ze er. Ze bieden emotionele steun om jongeren te helpen om te gaan met alle stress en druk die komen kijken bij het zorgen voor iemand van wie ze houden.

JMZ pro organiseert ook verschillende activiteiten en evenementen, zoals workshops, trainingen en netwerkbijeenkomsten. Deze evenementen bieden jongeren de kans om elkaar te ontmoeten, ervaringen uit te wisselen en steun te vinden in een gemeenschap van mensen die vergelijkbare uitdagingen ervaren.

Belangenbeharteging van jonge mantelzorgers

Naast jonge mantelzorgers direct te helpen, zet JMZ pro zich ook flink in voor hun belangen. Ze werken samen met mensen die de regels maken, zorginstellingen en anderen om ervoor te zorgen dat jonge mantelzorgers niet vergeten worden als het gaat om dingen als school, werk en het beleid over zorg en personeelszaken.

Bewustwording over jonge mantelzorgers

Een ander belangrijk ding dat JMZ pro doet, is zorgen dat mensen beter begrijpen wat jonge mantelzorgers allemaal doen. Ze doen dat door campagnes te voeren, op tv te verschijnen en andere dingen te organiseren om de problemen waar jonge mantelzorgers mee zitten bekender te maken en om het stigma rond mantelzorg te verminderen. Meer weten? Kijk op de website van JMZ pro.

Uw ZorgCompaan en mantelzorgondersteuning

Wanneer u niet meer in staat bent op een verantwoorde wijze voor uw naaste te zorgen en uw naaste niet zonder 24-uurszorg in nabijheid kan, dan kan onze aupairzorg uitkomst bieden. Met behulp van een professionele inwonende zorgaupair krijgt uw naaste de gewenste en noodzakelijke zorg én persoonlijke aandacht in de eigen vertrouwde omgeving. Wilt u meer weten over onze dienstverlening? Neem dan telefonisch contact met ons op via +31(0)344 - 603 891 of vul het contactformulier op onze website in.

Direct Contact

Bel ons!