FindMyApps, een steuntje in de rug voor mensen met dementie

In het kader van haar promotieonderzoek ontwikkelde Yvonne Kerkhof het concept FindMyApps, een tabletprogramma met dementievriendelijke apps en trainingen voor mensen met dementie en hun verzorgers. Het programma wil mensen met beginnende dementie ondersteunen en structuur geven in dagelijkse taken. Momenteel wordt de app getest en de eerste reacties zijn positief.

Ondersteuning voor mensen met dementie

Dementie is de meest voorkomende ziekte in Nederland waarvan verwacht wordt dat het aantal mensen met dementie in 2050 verdubbeld zal zijn. Om deze reden is het belangrijk om naar de toekomst te kijken en na te denken over oplossingen die deze mensen kunnen helpen. De app FindMyApps is hier een voorbeeld van. Mensen met (beginnende) dementie hebben niet altijd direct hulp nodig, maar extra structuur en ondersteuning is wel van belang. Mensen met dementie kunnen niet alles meer doen zoals voorheen, zoals het vinden van de weg of het innemen van medicatie. FindMyApps kan deze mensen ondersteuning bieden om meer grip te houden op hun leven.

Een app om bij beginnende dementie overzicht te geven

FindMyApps is een app om mensen met beginnende dementie overzicht te geven. In de app staan dementievriendelijke applicaties op het gebied van zelfmanagement en zinvolle activiteiten. Onder zelfmanagement vallen apps die dagstructuur bieden en bijvoorbeeld helpen met het vinden van de weg. Wat betreft zinvolle activiteiten kan gedacht worden aan muziekapps en spelletjes. Door het aanmaken van een gebruikersprofiel, worden de mensen geleid naar de apps die bij hen passen.

Toepassingen van de FindMyApps

De app biedt ook trainingen aan voor mantelzorgers zodat zij de mensen met dementie goed kunnen begeleiden in het proces. Hierin staat centraal dat elke vorm van dementie anders is. Het is voor de mantelzorger belangrijk om tijdens het aanleren van bepaalde handelingen in de app pas naar de volgende stap te gaan als de vorige handelingen foutloos uitgevoerd kunnen worden. Dit wordt de foutloos leren-methodiek genoemd. Er wordt vooral gekeken naar wat mensen nog wel kunnen, wat een hele waardevolle aanpak is.

Direct Contact

Bel ons!