Buitenlandse zorgprofessionals belangrijke aanvulling personeelstekort

Op 16 januari 2024 presenteerde de staatscommissie Demografische Ontwikkelingen 2050 een rapport waarin staat dat we nog verder vergrijzen. Bianca Buurman, voorzitter van Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland, V&VN zegt in dit NOS artikel dat we verwachten dat er binnen nu en vijf jaar een personeelstekort in de zorg is van 50.000 fte. We redden het dus niet met Nederlandse zorgprofessionals alleen.

Als we niets doen dreigen harde keuzes. Kan het huidige zorgaanbod wel in stand blijven? Volgens het artikel op NOS.nl moeten we straks genoegen nemen met minder kwaliteit of kwantiteit of meer zelf doen (lees, een nog groter beroep op mantelzorgers).

Arbeidsmigratie is een mogelijke oplossing in de zorg. We zien de discussies hierover scherper worden, terwijl het aantal arbeidsmigranten in de Nederlandse zorgsector op dit moment "verwaarloosbaar" is, zegt hoogleraar gezondheidseconomie Jochen Mierau.

Uw ZorgCompaan werkt al meer dan 10 jaar met zorgmedewerkers uit het buitenland. Onze zorgaupairs wonen (naar ieders tevredenheid) bij onze cliënten in. Onze zorgaupairs hebben dus geen aparte huisvesting nodig en ze zorgen dat mensen langer in hun eigen huis kunnen blijven wonen.

Zorgorganisaties zijn terughoudend om zelf buitenlands personeel te werven, omdat er veel bij komt kijken en het een aantal jaren duurt voordat iemand inzetbaar is. Wij werken met verpleegkundigen en VIG’ers uit het buitenland en regelen voor onze mensen taalcurussen, trainingen en de BIG-registratie. Onze zorgprofessionals zijn dus per direct inzetbaar bij zorginstellingen. Wij zien buitenlandse zorgprofessionals als een belangrijke optie om het tekort aan te vullen.

Direct Contact

Bel ons!