Muziek kan bij dementie positieve herinneringen oproepen

Muziek heeft een grote invloed op mensen. Het kan je vrolijk, energiek of juist verdrietig maken. Ook bij mensen met dementie kan muziek dit effect hebben. Mensen met dementie raken bepaalde herinneringen kwijt, maar de herinnering aan liedjes is er vaak nog wel. Dit is precies wat er ook gebeurt tijdens muziektherapie.

Meten van hersenactiviteit

Door het luisteren van muziek worden je hersenen heel actief. Als bij een gezond iemand door middel van een MRI de hersenactiviteit wordt gemeten, is te zien dat bijna alle hersengebieden activiteit tonen als er wordt geluisterd naar favoriete muziek. Bij mensen met dementie gebeurt hetzelfde, alleen in mindere mate. Wel is het al heel erg bijzonder dat er hersenactiviteit gemeten kan worden, omdat er vaak hersenschade aanwezig kan zijn in bepaalde gebieden.

Herinneringen terughalen

Het activeren van de hersenen zorgt voor het terugbrengen van herinneringen, ook bij mensen met dementie. Muziek speelt namelijk ook een rol bij het opslaan van herinneringen. Als dezelfde muziek op een later moment weer geluisterd wordt, komen deze herinneringen weer terug. Door het terughalen van herinneringen worden ook emoties opgeroepen. Deze emoties kunnen de gemoedstoestand van iemand met dementie positief beïnvloeden.

Muziektherapie bij dementie

Muziektherapie is een therapie waarbij er dus wordt geprobeerd om positieve herinneringen op te halen. Voor mensen met dementie is dit een hele doelgerichte therapie als (gedeeltelijke) vervanging voor medicatie. Het gebruik van verschillende soorten medicatie zorgt juist voor veel bijwerkingen waardoor het belangrijk is om te kijken naar alternatieven. Er zijn veel positieve ervaringen met muziektherapie. Helaas is er nog weinig over bekend en zal er meer onderzoek gedaan moeten worden naar de verschillende manier van het inzetten van muziek.

Samen met iemand met dementie muziek luisteren

Iemand die onderzoek doet naar de invloed van muziek op het brein is dr. Betty Tijms. Een tip van haar is om samen muziek te maken of te luisteren. Iedereen kan dit zelf ook thuis doen samen met een dierbare met dementie. Mensen met dementie zullen niet altijd uit zichzelf naar muziek luisteren. Het is daarom belangrijk om deze mensen mee te nemen in de muziek waar de persoon met dementie van houdt. Muziek brengt herinneringen terug en zorgt voor een prettige sfeer.

Bronnen:
https://www.alzheimer-nederland.nl/nieuws/wat-doet-muziek-met-je-brein
https://www.alzheimer-nederland.nl/nieuws/muziektherapie-een-aanstekelijk-medicijn-bij-dementie
https://www.alzheimer-nederland.nl/muziektips

Direct Contact

Bel ons!