Waarom is beweging voor ouderen zo belangrijk

Het dagelijks krijgen van genoeg beweging is heel erg belangrijk, voor jong en oud. Voor oudere mensen voor wie het niet meer mogelijk is om te fietsen zijn er genoeg mogelijkheden om toch in beweging te blijven. In dit artikel bespreken we waarom beweging zo belangrijk is en hoe ouderen dagelijks kunnen blijven bewegen. 

Fysieke voordelen van bewegen 

Voor ouderen mensen is regelmatige lichaamsbeweging van bijzonder belang. Het kan helpen bij het behouden van een goede gezondheid, het verbeteren van de kwaliteit van leven en het voorkomen van verschillende gezondheidsproblemen. Voldoende beweging heeft een aantal fysieke voordelen voor ouderen mensen. Zo zorgt het voor de verbetering van de algemene gezondheid: regelmatige lichaamsbeweging versterkt het immuunsysteem en helpt bij het voorkomen van ziekten. Daarnaast wordt mobiliteit behouden door voldoende beweging. Door actief te blijven wordt de spierkracht en flexibiliteit behouden, wat helpt bij dagelijkse activiteiten zoals lopen, bukken en tillen. Hierdoor wordt ook de kans op vallen verminderd, lees hier meer over valpreventie.

Mentale voordelen van bewegen

Naast fysieke voordelen heeft voldoende beweging ook voordelen voor de mentale gezondheid. Beweging bevorderd bijvoorbeeld de stemming: beweging stimuleert de productie van 'gelukshormonen', die kunnen helpen bij het verminderen van stress, angst en depressie. Daarnaast wordt de mentale scherpte verhoogt door dagelijks te bewegen. Lichaamsbeweging bevordert een goede doorbloeding naar de hersenen, wat kan leiden tot verbeterde cognitieve functies zoals geheugen en concentratie. Als laatste kunnen oudere mensen deelnemen aan groepsactiviteiten zoals wandelen, dansen of tai chi. Hierdoor wordt sociale interactie onderhouden en wordt sociale isolatie voorkomen.

Blijven bewegen

Er zijn tal van activiteiten die oudere mensen kunnen doen om dagelijks actief te blijven. Het belangrijkste is om activiteiten te kiezen die passen bij de interesses, behoeften en fysieke capaciteiten van de persoon. Hier zijn enkele suggesties:

1. Wandelen: Wandelen is een eenvoudige en effectieve vorm van lichaamsbeweging. Het kan zowel binnen als buiten worden gedaan, afhankelijk van de beschikbare ruimte en het weer.

2. Zwemmen: Zwemmen is een geweldige activiteit voor oudere mensen, omdat het een lage impact heeft op de gewrichten en tegelijkertijd het hele lichaam traint. Veel lokale zwembaden bieden speciale zwemuurtjes voor senioren.

3. Tai Chi: Tai Chi is een traditionele Chinese bewegingskunst die gericht is op het bevorderen van ontspanning, balans en flexibiliteit. Het is een zachte en langzame vorm van oefening die geschikt is voor mensen van alle fitnessniveaus.

4. Fietsen: Als de gezondheid en mobiliteit het toelaten, kan fietsen een geweldige manier zijn om buiten te zijn en het lichaam in beweging te houden. Dit kan op een gewone fiets, een elektrische fiets of zelfs een hometrainer.

5. Krachttraining: Het toevoegen van wat lichte krachttraining aan het bewegingsregime kan de spierkracht en botdichtheid vergroten. Gebruik lichte gewichten, weerstandsbanden of maak gebruik van uw eigen lichaamsgewicht met oefeningen zoals squats, lunges en push-ups.

Aangepaste oefeningen bij verminderde mobiliteit

Voor oudere mensen die niet in staat zijn om te lopen, zijn er nog steeds verschillende mogelijkheden om actief te blijven en te bewegen. Zo zijn zittende oefeningen een goed alternatief. Oefeningen die zittend kunnen worden uitgevoerd, zijn ideaal voor mensen met beperkte mobiliteit. Dit omvat oefeningen zoals zittende stretches, armzwaaien, beenbewegingen en lichte gewichttraining met behulp van halters of weerstandsbanden. Raadpleeg een fysiotherapeut die gespecialiseerd is in het werken met mensen met een beperkte mobiliteit. Zij kunnen aangepaste oefenprogramma's ontwerpen die specifiek zijn afgestemd op de individuele behoeften en mogelijkheden. Daarnaast zijn er verschillende fysieke hulpmiddelen beschikbaar, zoals weerstandsbanden en handgewichten die kunnen helpen bij het uitvoeren van oefeningen en het opbouwen van spierkracht, zelfs zonder te lopen.

Ken je eigen krachten

Het is belangrijk om te onthouden dat oudere mensen altijd hun eigen grenzen moeten respecteren en, indien nodig, medisch advies moeten inwinnen voordat er aan een nieuw oefenprogramma begonnen wordt. Op maat gemaakte programma's kunnen worden ontworpen om te voldoen aan de specifieke behoeften en mogelijkheden van ouderen met beperkte mobiliteit. Het is ook raadzaam om activiteiten af te wisselen om verschillende spiergroepen te betrekken en verveling te voorkomen.

Direct Contact

Bel ons!