Een gebreide friemelmouw geeft mensen met dementie rust

Breien is voor veel mensen een leuke hobby, maar wist u dat dit ook gedaan kan worden voor het goede doel? Veel breiliefhebbers breien daarom friemelmouwen. Een stuk mouw waar mensen met dementie (en autisme) aan kunnen plukken. Mensen met dementie kunnen hier rustig van worden en het zorgt ervoor dat hun huid en kleding niet beschadigd. Veel verpleeg- en verzorgingshuizen zijn erg blij met de donaties van verschillende breiclubs. 

Onrust door dementie

De onrust die wordt veroorzaakt door dementie, kan zich uiten op verschillende manieren. Zo kunnen mensen gaan dwalen, zijn ze voortduren aan het plukken aan hun kleding of zitten ze langs stil en staren ze voor zich uit. De friemelmouw kan gezien worden als uitlaatklep voor dit gedrag. Het dwangmatig frummelen wordt op deze manier gekanaliseerd en de friemelmouw zorgt voor het activeren van verschillende zintuigen. 

Warmte en geborgenheid

Mensen met dementie worden rustig van het plukken aan een mouw. Daarnaast zorgt zo’n  mouw ook voor een stukje warmte en geborgenheid. Mensen met dementie voelen zich hierdoor minder eenzaam. Door het gebruik van een zachte stof zorgt het voor een warm gevoel en neemt de onrust af. De friemelmouw is een hele simpele en toegankelijke manier om mensen met dementie op hun gemakt te stellen. 

Brei zelf een friemelmouw

De friemelmouwen hebben vaak karakteriserende kenmerken die een positieve invloed hebben op mensen met dementie. Zo wordt er verassend en afwisselend gebruik gemaakt van materialen, zoals touwtjes en knopen. De friemelmouwen zijn gemakkelijk te maken en iedereen kan dit doen. Brei bijvoorbeeld voor iemand in je omgeving met dementie of bied je breisels aan bij een verpleeghuis in de buurt. 

 

Direct Contact

Bel ons!