Week van de eenzaamheid 2021

In 2020 voelde 35% van de Nederlanders zich wel eens eenzaam, een aantal wat zeker tijdens Corona flink gestegen is. Vanaf vandaag is de Week tegen Eenzaamheid van start gegaan. Een week die in het teken staat van ontmoetingen en verbindingen met andere mensen. Eenzaamheid komt in alle lagen van de samenleving voor en daar kunnen we als medemens iets aan doen. Maar hoe kan jij je steentje bijdragen tijdens de Week tegen Eenzaamheid?

Alle kleine beetje helpen, dat is iets wat vooral deze week erg belangrijk is om te onthouden. Iets goeds doen voor iemand anders kan al in de kleine dingen zitten. Ga bijvoorbeeld eens langs bij je buurvrouw of iemand anders in de straat die alleen woont. Een kopje koffie en een goed gesprek kan al heel erg fijn zijn voor mensen.

Een ander idee is om contact te zoeken met een organisatie. In de Week tegen Eenzaamheid zijn er genoeg organisaties met initiatieven opzoek naar vrijwilligers om dit te ondersteunen. Via de website van Een Tegen Eenzaamheid bijvoorbeeld is er meer informatie gegeven over activiteiten die per gemeente worden georganiseerd. Via de website kan iedereen zich aanmelden en samen van deze week een succes maken. Op de website van Nationaal Fonds Ouderen vind je ook alle activiteiten die georganiseerd worden tijdens de Nationale Ouderendag op 1 oktober.

Als je toch wilt uitpakken is het natuurlijk ook leuk om samen met mensen in je omgeving iets te organiseren. Organiseer bijvoorbeeld iets in jouw buurt waarbij iedereen voor elkaar kookt en gezellig samen dineert. Het is belangrijk dat je juist de mensen die alleen zijn hierbij betrekt, dit maakt de drempel voor in de toekomst een stuk lager om op elkaar af te stappen. Hopelijk zorgen alle initiatieven deze week voor nieuwe connecties die ook na deze week voortgezet kunnen worden.

De Week tegen Eenzaamheid 2021 is van 30 september tot en met 7 oktober 2021.

Direct Contact