Ervaringsverhaal van een mantelzorger

Van intensieve zorgverlener terug in de rol van dochter

Er zijn in Nederland 4,4 miljoen mantelzorgers, die dagelijks of wekelijks zorgen voor een naaste. Als mantelzorger ben je vaak onmisbaar voor je dierbare, maar het kost vaak ook de nodige energie. Meestal kies je er niet voor om Mantelzorger te zijn, maar stap je langzaam in deze rol omdat een naaste steeds meer zorg nodig heeft. Daarom is op 10 november ieder jaar de dag van de Mantelzorger. Op deze dag zetten we Mantelzorgers in het zonnetje en krijgen Mantelzorgers de waardering die ze verdienen.

Rollen veranderen door mantelzorg

Ook Marguaritha is mantelzorger. Zij zorgt samen met haar broer sinds 4 jaar intensief voor haar vader. Haar moeder is zes en half jaar geleden overleden. In die tijd ging het nog goed met haar vader. Maar de afgelopen jaren is zijn gezondheid vanwege de ziekte van Parkinson en Alzheimer achteruit gegaan. Marguaritha deelt haar ervaring vanwege de dag van de Mantelzorger: “Je ouders zijn je ouders, maar op een moment krijg je door dat de rollen omdraaien. Dit is een rolverdeling waar je samen in rolt. Dit geldt voor ons als kinderen, maar ook voor mijn vader gold dat. 

Bij ons ging dat proces geleidelijk. Ik zag dat mijn vader steeds meer hulp nodig had. Hij ging minder voor zichzelf zorgen, afspraken maken en autorijden gingen steeds minder en ook overzicht houden en vooruit denken lukte niet meer. Het was droevig om te zien.”

Zorgvraag wordt groter

Veel Mantelzorgers zien hun rol ten opzichte van hun naaste veranderen. Marguaritha heeft deze ervaring ook: “ Als Mantelzorger ben je steeds meer bezig met de zorg van je vader en heb je niet meer de rol van dochter. Ik maakte 5 dagen per week eten en ik maakte mij druk of hij zijn eten wel opat. Er zijn zorgen. Mijn vader vroeg elke keer: wanneer kom je weer. Ook al vind ik het vanzelfsprekend dat je voor je vader zorgt, het gaf ook een druk en het kost natuurlijk energie. Op een gegeven moment was er zoveel zorg nodig dat er naast de mantelzorg, vier keer per dag thuiszorg nodig was en er iemand ieder dag eten langs kwam brengen. Zoveel mensen die de zorg verzorgden. Het ging op een gegeven moment niet meer. We wilden terug naar 1 persoon.”

Zorgaupair neemt zorg van mantelzorger deels over

Marguaritha ging op internet op zoek naar een oplossing. Ze vertelt verder: “Ik dacht, als er aupairs zijn voor kinderen, waarom dan niet voor ouderen? Tegenwoordig wil de overheid dat je steeds langer thuis blijft wonen. Maar dat is lastig” Ze kwam op internet de website van Uw ZorgCompaan tegen. Haar vader heeft nu een zorgaupair in huis: een vaste zorgaupair en deze wisselt na een aantal weken met een andere zorgaupair. Sinds de komst van de zorgaupairs is er letterlijk en figuurlijk een zorg weggevallen.

Door aupairzorg meer quality time

“Het contact gaat heel goed. Ik moet Uw ZorgCompaan complimenten geven. Het gaat allemaal heel professioneel. Er is een goede taakverdeling tussen ons en de zorgaupair van Uw ZorgCompaan. De zorgaupairs spreken Engels, en dat gaat ook prima. Je hoeft toch geen hele debatten te voeren. Mijn vader was eerst een beetje sceptisch, maar hij heeft het nu helemaal geaccepteerd en ziet de voordelen er van in.” Ook voor Marguaritha en haar broer is er veel veranderd. “Nu is er ook tijd voor gezelligheid als ik langskom. Ik hoef niet alleen te zorgen. We hebben er quality time voor terug gekregen.”

Direct Contact

Bel ons!