Economische waarde van onbetaalde zorg

Als mantelzorg als werk zou tellen

Veel Nederlanders verrichten onbetaald werk. Mantelzorg is hier een voorbeeld van. Een mantelzorger verricht werk dat onvermijdelijk is. Bijvoorbeeld als een familielid of naaste plotseling zorg nodig heeft en is daarom wel degelijk anders dan vrijwilligerswerk, waaronder het vaak genoemd wordt. Mantelzorg heeft een grote impact op iemands leven. Het kost veel tijd, energie en vaak ook geld en het levert niet alleen mooie momenten maar ook zorgen op.

Als je de zorg voor kinderen, ouderen of naasten in Nederland in Euro's zou uitdrukken, kom je op een totaal van €215 miljard per jaar. Dit is een gigantisch bedrag. En geschat wordt dat €30 miljard hiervan bepaald wordt door mantelzorg. Dankzij deze berekening wordt duidelijk dat dit werk essentieel is voor het functioneren van de samenleving, maar vaak onzichtbaar blijft.

Ik werk al, ik krijg er alleen niet voor betaald

In het boek van Lynn Berger ‘Ik werk al, ik krijg er alleen niet voor betaald’, wordt de onzichtbare strijd duidelijk tussen onbetaald en betaald werk. Wat soms vergeten wordt, is dat als mensen niet op hun werk zijn, ze alsnog werk verrichten.

 Meer informatie over het boek, ‘Ik werk al, ik krijg er alleen niet voor betaald’ vind je op de website van de Correspondent

Direct Contact

Bel ons!