Penvriend worden van het Rijksmuseum

Gelukkig zijn er versoepelingen afgekondigd en gaan musea weer open. Ouderen, chronisch zieken of mensen die minder mobiel zijn, hebben niet altijd de mogelijkheid om een museum te bezoeken. 

Museummedewerkers van het Rijksmuseum zijn afgelopen maanden een initiatief gestart: het schrijven van brieven naar ouderen. Op deze manier kan er toch van de kunst genoten worden en proberen museummedewerkers een bijdrage te leveren aan het tegengaan van eenzaamheid onder ouderen.

Persoonlijke brief van een medewerker van het Rijksmuseum

Het initiatief van het Rijksmuseum zorgt ervoor dat ouderen in deze tijd wat extra aandacht krijgen. Een wisselende museummedewerker stuurt iedere twee weken een brief naar de ‘penvrienden’. Het zijn brieven met persoonlijke verhalen over hun lievelingskunstwerk uit de Rijksmuseumcollectie.

De reacties zijn heel enthousiast. De mensen geven aan er elke keer weer naar uit te kijken tot de brief op de mat valt. De persoonlijke verhalen en hun kijk op kunst geeft mensen het gevoel erbij te horen en echt contact te hebben met iemand, wat zeker in deze tijd heel waardevol is. De ontvanger van de brief mag ook iets terugschrijven wat heel erg wordt gewaardeerd door de medewerkers, maar dit is natuurlijk niet verplicht. 

Tegen eenzaamheid

Eenzaamheid is het gevoel van je niet verbonden voelen. Het wordt vaak veroorzaakt door minder contact met andere mensen. Het kan veel andere gevoelens opwekken zoals leegte, verdriet en angst. Eenzaamheidsgevoelens kunnen invloed hebben op je gezondheid, welzijn en kwaliteit van leven. Juist daarom is het zo belangrijk om ouderen met deze gevoelens wat extra aandacht te geven. Het brievenproject zorgt voor deze verbondenheid en contact met mensen. Het krijgen van een brief is erg persoonlijk en hiermee hopen de museummedewerkers een bijdrage te leveren aan het tegengaan van eenzaamheid onder ouderen.

Aanmelden als penvriend van het Rijksmuseum

Aanmelden als penvriend kan via de website van het Rijksmuseum. Binnen twee weken ligt er een mooie persoonlijke brief op de mat.

Direct Contact

Bel ons!