Kletskassa's bij Jumbo om eenzaamheid te bestrijden

Een gezellig praatje maken met de caissière, bij steeds meer Jumbo Supermarkten kan dat. De zogenaamde kletskassa is het leven ingeroepen om eenzaamheid te bestrijden. 

Het doel van de kletskassa is om mensen die weinig sociaal contact hebben, de kans te geven om kort in gesprek te gaan met iemand. Bij de kassa kun je bordjes terugvinden met de tekst: “Kletskassa.' en deze kassa's zijn bedoelt voor mensen die niet zo’n haast hebben. Voor veel mensen is het fijn om even rustig een praatje te kunnen maken tijdens het boodschappen doen, zonder dat er ongeduldige mensen achter je staan te wachten.

Om de kletskassa een succes te maken is het belangrijk om zo vaak mogelijk dezelfde caissières in te zetten. Vaste klanten zullen deze medewerkers herkennen en elkaar op deze manier ook leren kennen. Daarnaast wordt gezegd dat een goede kletscaissière wat levenservaring heeft. Wat veel mensen niet weten is dat de kassamedewerkers van veel Jumbo's getraind zijn om dementie te herkennen en mensen met dementie te helpen. Jumbo's in bijvoorbeeld Dokkum, Heerenveen en Heesch hebben een certificaat 'Samen dementievriendelijk'.

Veel  mensen juichen toe dat er extra aandacht is voor mensen die zich eenzaam voelen. Zelfs in Amerika, waar deze foto viraal ging. 

De kletskassa zal eenzaamheid niet volledig oplossen maar heeft wel een goed doel. Mensen die last hebben van eenzaamheid hebben bijvoorbeeld meer aan goed contact met een buurman of buurvrouw dan met de caissière van de supermarkt, maar toch kan het wel helpen. Veel mensen gaan vaak naar de supermarkt om even iets te doen te hebben, een praatje maken helpt dus juist om het contact met anderen te verbreden.

Direct Contact

Bel ons!