Omkijken naar ouderen tijdens de feestdagen

De feestdagen worden ook wel gezien als ‘de mooiste tijd van het jaar’, maar als je niemand hebt om het mee te vieren voelt dit helemaal niet zo. Uit onderzoek blijkt dat de helft van alleenstaanden zich tijdens de feestdagen wel eens alleen heeft gevoeld. Natuurlijk is het belangrijk om het hele jaar door uit te kijken naar ouderen in je omgeving, maar zeker tijdens de feestdagen kan een klein gebaar het verschil maken en ervoor zorgen dat iemand zich minder eenzaam voelt. 

Een tegen eenzaamheid

Eenzaamheid komt veel voor in Nederland. Mensen worden steeds ouder en blijven langer thuiswonen, ook al zijn ze alleen. Eenzaamheid is een gevoel van je niet verbonden voelen of dat je minder contact hebt met mensen dan dat je zou willen. Steeds meer organisaties willen hier iets aan doen en bestrijden eenzaamheid. Zo ook de organisatie Een Tegen Eenzaamheid. De organisatie zet zich voornamelijk in om eenzaamheid onder ouderen te doorbreken. De organisatie is daarom afgelopen weken weer een nieuwe campagne gestart, onder andere op televisie. 

 

Wat kan je doen tegen eenzaamheid?

Door heel Nederland proberen verschillende initiatieven mensen minder eenzaam te laten voelen. Ook kan je zelf heel gemakkelijk iets doen tegen eenzaamheid. Ga bijvoorbeeld vaker langs voor een kopje koffie of een wandeling. Maar ook een kleiner gebaar kan al het verschil maken. Een klein gebaar kan dan het verschil maken, bijvoorbeeld door iemand bij u uit te nodigen om kerst te komen vieren. Laat mensen in je omgeving weten dat je aan ze denkt door bijvoorbeeld een kaartje te sturen of een keertje te bellen. Er is gebleken dat een gesprek via de telefoon al voor verborgenheid kan zorgen en iemand een positief gevoel kan geven. Zo kan je ook vanaf een afstand gemakkelijk contact houden. 

Engelentafel

De Engelentafel is speciaal opgezet om eenzaamheid tijdens de feestdagen tegen te gaan.  De Engelentafel is geen organisatie maar een beweging dat mensen inspireert om uit te reiken naar elkaar. Door het delen van inspiratie, tips en ervaringen hopen ze dat mensen met elkaar verbinden en samen kerst gaan vieren.

 

Direct Contact

Bel ons!