Tips om kwetsbare mensen door de warme dagen heen te helpen

Deze week stijgt de temperatuur in Nederland flink. Met een aantal warme dagen in het vooruitzicht is het goed om je bewust te zijn van de invloed van deze warmte op oudere mensen en mensen met een chronische ziekte. Voor mensen met een spierziekte als ALS of MS verergeren de klachten bij hoge temperaturen. Dit is tijdelijk, maar kan wel erg hinderlijk zijn. Als de temperatuur 4 dagen boven de 27 graden komt, treedt het Nationaal Hitteplan in werking. Met of zonder hitteplan, tijdens warme dagen is het goed om extra op kwetsbare mensen te letten.

Uw ZorgCompaan hanteert overigens ook het hitteprotocol, dat gebaseerd is op de landelijke richtlijnen. Het protocol bevat praktische adviezen die onze zorgaupairs en verpleegkundigen gebruiken bij de verzorging van onze oudere/kwetsbare cliënten op warme zomerdagen. Maar de adviezen zijn voor iedereen die te maken heeft met kwetsbare mensen makkelijk toe te passen. In dit artikel wordt een aantal manieren benoemd die ervoor zorgen dat ouderen en mensen met een chronische ziekte comfortabel de warme zomerdagen door komen.

Laat ouderen voldoende drinken

Bij veel ouderen is het dorstgevoel verminderd. Voor ouderen is het al een aandachtspunt om op een gewone dag voldoende te drinken. Bij warm weer is het risico op uitdroging nog groter. Geadviseerd wordt om minimaal 1500 ml - 2000 ml. vocht per dag binnen te krijgen. 2000 ml is ongeveer 10 glazen met drinken.

Tips die bijdragen aan voldoende drinken:

  • Voor degenen die slecht drinken kunnen yoghurt, vla en ijs een extra bron van vocht zijn, net als soep.
  • Bied iets anders dan anders aan. Misschien een alcoholvrij biertje? Of een tomatensapje met een snufje peper.
  • Hak de dag in 5 stukjes en drink in elk deel minstens 2 glazen drinken.
  • Bedenk iets feestelijks rond een drinkmoment voor mensen met dementie, bijvoorbeeld proosten.
  • Stimuleer drinken op onverwachte momenten, bijvoorbeeld na het tandenpoetsen of bij inname van medicatie.

Gezond en regelmatig blijven eten

Tijdens extreme warmte is het ook van belang om genoeg vitamines en zouten binnen te krijgen. Groenten en fruit zijn daarnaast ook aan te bevelen omdat dit veel water bevat. Door gezond te eten blijft je lichaam over het algemeen een stuk koeler en heb je minder last van de warmte.

Draag luchtige en lichtgekleurde kleding

Om warmte kwijt te kunnen tijdens een warme dag is het dragen van luchtige en lichte kleding aan te raden. Kleding van katoen of linnen zijn ventilerend. Daarna is katoen een goede optie omdat het hitte niet opneemt en omdat het vocht laat wegtrekken.

Zorg voor verkoeling

Regelmatige verkoeling zorgt er ook voor dat ouderen zicht comfortabeler voelen met het warme weer. Maak het gezicht, hals en polsen regelmatig nat met een koud washandje. Een voetenbadje kan ook voor verkoeling zorgen. Zorg daarnaast ook voor een verkoelde ruimte door regelmatig te ventileren of zorg ervoor dat ouderen in de schaduw blijven. Ook ’s avonds is verkoeling belangrijk. Dat kan door goed te ventileren en door onder een dun laken te slapen.

Een koel huis

Ook zonder een airco in huis zijn er mogelijkheden om de warmte zo veel mogelijk buiten te houden:

  1. Lucht ‘s morgens en ’s avonds het huis door ramen tegen elkaar open te zetten;
  2. Zorg voor schaduw op het huis door beplanting;
  3. Houd alle gordijnen dicht;
  4. Hang een vochtige doek voor het raam;
  5. Zet koud water of ijsklontjes voor een ventilator;
  6. Een zonnescherm voor het raam houdt de warmte buiten;
  7. Kies dun en lichtig beddengoed. 

Houd het rustig

Te veel inspanning tijdens de warmte is niet goed voor het lichaam. Je lichaam kan hierdoor oververhit raken. De tijd tussen 12:00 en 16:00 wordt gezien als het warmste moment van de dag. Op dit moment kan inspanning het beste voorkomen worden.

En verder is het natuurlijk goed om buiten goed te smeren met zonnebrandcrème.

Direct Contact

Bel ons!