Als mantelzorger heb je veel op je bord. Vaak is dat niet alleen de zorg voor je naaste, maar ook het regelen van bijkomende zaken zoals het aanpassen van de woning, het welzijn en de financiën. Het zijn onderwerpen, waar de meeste mensen geen ervaring mee hebben. Dan kan je de hulp inschakelen van een mantelzorgmakelaar.
Een mantelzorgmakelaar is iemand die een mantelzorger ondersteunt met informatie en advies en sommige taken kan overnemen bij het regelen van zorg.
Iedere mantelzorger kan een mantelzorgmakelaar zelf aanvragen. Sommige mantelzorgmakelaars werken via een organisatie voor mantelzorgers in de gemeente. Via het Wmo-loket kan bekeken worden in welke gemeentes dit het geval is.
Vanuit de aanvullende verzekering bieden sommige zorgverzekeraars een vergoeding voor het inschakelen van een mantelzorgmakelaar. Verzekeraars vergoeden een maximaal aantal uren van een mantelzorgmakelaar of soms vergoeden ze een maximaal vast bedrag. De Beroepsverenigig van Mantelzorgmakelaars (BMZM) heeft een overzicht gemaakt met vergoedingen per zorgverzekeraar voor de inzet van een mantelzorgmakelaar. Via de website van BMZM kun je ook een mantelzorgermakelaar bij jou in de buurt zoeken.
Mantelzorgers begeven zich vaak op onbekend terrein met complexe wetten en regelgeving en vele nieuwe instanties. Als mantelzorger kun je bijvoorbeeld te maken krijgen met v en de Wet langdurige zorg (Wlz) en de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Langdurige zorg en ondersteuning thuis kan geregeld worden door de gemeente (Wmo), de zorgverzekeraar (wijkverpleging) of het zorgkantoor (Wlz-zorg). Vanuit welke wet zorg gefinancierd wordt, is afhankelijk van iedere specifieke zorgvraag en situatie. Een mantelzorgmakelaar of een cliëntondersteuner kan uitkomst bieden in informatie en begeleiding geven binnen dit oerwoud van regels en organisaties. Wat doet een mantelzorgmakelaar? We vroegen het aan Annelies Delsman, mantelzorgmakelaar.
Lees hier het hele interview op een nieuwe pagina.