Let op ouderen tijdens koude dagen

Deze weken is het weer koud in Nederland. Met de hoge energietarieven zetten veel mensen de verwarming een graadje lager. Goed voor het klimaat en de portemonnee. Voor ouderen kan het lastig zijn om aan te voelen wanneer het té koud is en daardoor vergeten ouderen soms een extra trui aan te trekken. Het is daarom belangrijk om extra te letten op ouderen tijdens koude dagen. Vooral op ouderen die niet meer zo actief zijn. 

Risico op onderkoeling

Een van de risico’s van aanhoudende kou voor ouderen is onderkoeling. Ouderen voelen minder goed aan dat ze afkoelen, wat kan leiden tot spierstijfheid of verminderd coördinatievermogen. Dit kan het risico op vallen aanzienlijk vergroten. Uit onderzoek is gebleken dat ouderen in de winter meer vallen dan in de zomer. Opvallend genoeg vooral binnen. 

Hoe kunnen ouderen omgaan met lagere temperaturen

Het belangrijkste is om warme kleding aan te doen als het koud is buiten. Niet alleen vandaag op warme truien dag. Verschillende laagjes zorgen voor meer warmte dan alleen een dikke trui en bieden de mogelijkheid iets uit te trekken mocht het toch te warm zijn. Een constante temperatuur is beter voor ouderen. De temperatuur in huis zou het beste minimaal rond de 19 a 20 graden moeten zijn en ’s nachts niet lager dan 15 graden.

Om te besparen op de energierekening, willen sommige ouderen de thermostaat liever iets lager zetten. Dan is het heel belangrijk om je dus warm te kleden, warme schoenen of sloffen aan te houden en te blijven bewegen. Bewegen is goed voor het lichaam en zorgt voor de juiste interne temperatuur.

Direct Contact

Bel ons!