Indringend boek VerpleegThuis: Over hoe dementiezorg beter kan

Omdat dementie een ziekte is die steeds groter wordt onder onze gemeenschap is het belangrijk dat meer mensen weten hoe ze hiermee om moeten gaan. Mensen met dementie gaan vaak na diagnose snel naar een verzorgingshuis. Doordat het aantal mensen met dementie zal toenemen de komende jaren zullen er andere oplossingen moeten komen voor het verzorgen van deze mensen. Door echt door de ogen te kijken van patiënten met dementie kan vastgesteld worden waar behoeften aan is. Vaak wordt niet meer aan mensen met dementie gevraagd wat ze eigenlijk echt willen.

Door de ogen van mensen met dementie

Iemand die zich inzet voor mensen met dementie is Teun Toebes (22). Hij is verpleegkundige en student Zorgethiek en beleid en woont in een gesloten afdeling van een verpleeghuis in Utrecht. Teun deelt een keuken, badkamer en wc met huisgenoten met dementie. Hij is de enige met een toegangscode. Volgens hem is de enige manier om te begrijpen hoe het is om in een verpleeghuis te leven en er iets aan te kunnen veranderen, door er zelf te gaan wonen. Hij betrok een kamer als ‘bewoner’ en heel bewust niet als ‘verpleger’. Voor hem is het onbegrijpelijk dat we in de laatste fase van ons leven worden opgesloten. Over zijn ervaringen schreef hij een indringend boek: VerpleegThuis, Wat ik leer van mijn huisgenoten met dementie. Dit boek is sinds 9 november te verkrijgen.

Thuiskomen

Voor Teun voelt het echt als thuiskomen in het woonzorgcentrum. Volgens hem is het beeld dat mensen hebben van dementie veel zwarter dan de werkelijkheid. Hij geniet van het wonen in het verzorgingshuis, voornamelijk door de hechte band die hij met de mensen heeft opgebouwd en het samenzijn. Het contact met de mensen is erg bijzonder, ook omdat het een ziekte is waar iedereen mee te maken kan krijgen.

Dementievriendelijkere samenleving

Wel vindt hij dat er iets moet veranderen. Een verzorgingshuis is gericht op het mijden van risico. De bewoners mogen niet zomaar naar buiten en bij elk incident worden de regels aangescherpt. Zeker in de laatste fase van je leven zou er meer naar je geluisterd moeten worden. In een verzorgingshuis worden mensen als het ware opgesloten en wordt er niet meer gevraagd waar ze behoeften aan hebben. Het mag allemaal wat menselijker, zorgverleners hebben nauwelijks ruimte om vanuit hun gevoel te werken. Zeker in de laatste fase van iemands leven is er behoefte leuke dingen en persoonlijke aandacht. Een Tehuis moet weer een thuis worden.

Boekuitreiking aan Mark Rutte

Op 8 november reikte Teun Toebes zijn boek uit aan Premier Mark Rutte. Deze zei over Toebes: “De passie en liefde waarmee jij spreekt over de zorg voor ouderen is hartverwarmend. Jij laat zien dat je ouderen met dementie met weinig middelen gratis momenten van geluk kunt geven.”

Over Teun Toebes

Als student verpleegkunde aan Fontys kwam Teun Toebes in contact met mensen met dementie. Eerst wist Teun zich geen raad met hen. Maar al snel stelde hij zich open en ontdekte hij dat contact maken helemaal niet zo moeilijk is. Na zijn afstuderen vertrok hij naar Utrecht voor een studie Humanistiek en ging hij wonen in een Utrechts verpleeghuis.

Lees hier meer over Teun en zijn boek: https://s-teun.nl/over-teun/

 https://www.ad.nl/gezond/teun-22-deelt-keuken-badkamer-en-wc-met-mensen-met-dementie~a8110b2d/

Direct Contact

Bel ons!