4 manieren om je brein gezond te houden

Dementie kan door veel verschillende factoren veroorzaakt worden. Er wordt veel onderzoek gedaan naar het ontstaan van dementie. Helaas is nog niet bekend hoe dementie voorkomen kan worden. Wel weten we inmiddels dat dementie een ingewikkelde ziekte is die wordt veroorzaakt door veel verschillende factoren. Veel van deze factoren spelen ook een rol bij hart- en vaatziekten. Een gezonde levensstijl kan daarom bijdragen aan het verkleinen op de kans op dementie. In dit artikel geven we een aantal tips voor een gezondere levensstijl en een gezond brein. 

1. Niet roken

Uit onderzoek is gebleken dat roken de kans op de ziekte van Alzheimer met 45% vergroot. Stoppen met roken kan voor veel mensen lastig zijn. Onderzoek wijst ook aan dat ex-rokers van 65 jaar en ouder dezelfde lage kans op dementie hebben als mensen die nooit hebben gerookt. Het is dus nooit te laat op te stoppen. 

2. Eet gezond

Gezond eten is goed voor je. Uit onderzoek blijkt nu ook dat gezond eten een positief effect kan hebben op een gezond brein. Op de website van de Hersenstichting en Alzheimer Nederland vindt u hier meer informatie over. Het volgen van een mediterraan dieet lijkt het risico op dementie te verlagen. Een matig gebruik van suiker, zout, verzadigd vet en witte graanproducten is uiteindelijk beter voor het brein.

De kans op dementie kan worden vergroot door sterk overgewicht, een hoge bloeddruk en suikerziekte. U verkleint de kans hierop door gezond te blijven eten. Ook is het belangrijk om het drinken van alcohol te beperken. Het voedingscentrum adviseert geen alcohol te drinken of in ieder geval niet meer dan 1 glas per dag. Meer dan 1 glas per dag heeft meer negatieve gezondheidseffecten. 

3. Beweeg voldoende

Bewegen is goed voor de hersenen. Het is dus ook niet zo gek dat sporten en bewegen zorgt voor een kleinere kans op dementie. Bewegen verbetert daarnaast ook de lichamelijke gezondheid door het stimuleren van de doorbloeding. De norm voor gezond bewegen is 5 x 30 minuten per week. Wandelen, fietsen, maar ook tuinieren of het huishouden doen zijn goede manieren om te blijven bewegen. Als wandelen of fietsen niet meer gaat, dan is een hometrainer ook een goede optie. Ook bieden veel fysiotherapiepraktijken FysioFitness, beweging onder begeleiding voor ouderen aan. 

4. Houd je hersenen actief

Actieve hersenen zijn gezonde hersenen. Mensen die hun hersenen actief houden kunnen de symptomen van dementie beter opvangen en herkennen. Maar ook leren en het opnemen van nieuwe informatie houdt het brein geprikkeld. Zo zijn er verschillende breinspellen die je dagelijks kan doen om de hersenactiviteit te stimuleren, denk bijvoorbeeld aan de app Wordfeud (scrabble). 

Wilt u meer leren over het verkleinen van de kans op dementie? Alzheimer Nederland biedt een gratis online training aan met heel veel weetjes en tips, info over een gezonder brein en uitdagingen voor gezonde gewoontes: https://www.alzheimer-nederland.nl/training-houd-je-brein-gezond

Direct Contact

Bel ons!