Een nieuw PGB Portaal

Heeft u zorg nodig door ziekte, handicap of ouderdom? Dan kunt u een Persoonsgebonden budget aanvragen. Met dit budget kunt u zelf zorg inkopen bij een zorgverlener. U kunt met dit budget zorgverleners inhuren en bepalen waar, wanneer en hoe u geholpen wilt worden. Hierdoor heeft u zelf de regie in handen.

Een Persoonsgebonden budget (PGB) geeft meer vrijheid dan zorg in natura (ZIN), maar u moet ook veel regelen, waaronder het beheren van uw PGB-administratie. Het PGB Portaal kan u hierbij helpen. Het PGB Portaal is de digitale plek om uw PGB-administratie te beheren.

PGB Portaal 2.0

Op dit moment wordt een nieuw PGB Portaal (mijn pgb 2.0) fasegewijs in gebruik genomen. Het oude PGB Portaal werd gebruikt door u en de sociale verzekeringsbank (SVB); in het nieuwe PGB Portaal werken ook uw zorgverlener, zorgkantoor of gemeente. Dit zorgt ervoor dat het portaal snel, makkelijk, overzichtelijk en veilig werkt.

Wat is nieuw aan het PGB Portaal 2.0?

Met de overstap naar het PGB Portaal 2.0 is een aantal zaken hetzelfde gebleven, maar er veranderen ook dingen. De manier waarop er met elkaar gewerkt wordt is bijvoorbeeld anders.

Dit is terug te zien in de volgende veranderingen:

-        Het zorgkantoor beoordeelt voortaan de zorgovereenkomst.

-        Voor vragen over uw PGB neemt u voortaan contact op met uw zorgkantoor, niet meer met de SVB.

-        Een nieuwe vertegenwoordiger geeft u door via uw zorgkantoor

-        Zorgkantoren moeten kunnen laten zien aan welke werkzaamheden de budgetten zijn besteed. Tijdens het declareren van de zorgkosten moet u aangeven wat de geleverde zorg precies is geweest, met het bijbehorende tarief. 

Mogelijkheden in het PGB Portaal 2.0

Het PGB Portaal is veel meer dan een plek waar u uw budget kunt inzien en declaraties kunt doorvoeren. In het PGB Portaal kunt u digitaal zorgovereenkomsten opstellen en wijzigingen doorvoeren. Deze kunnen vervolgens gemakkelijk voor akkoord verstuurd worden naar uw zorgverlener, zorgkantoor of gemeente.

Fasegewijze overgang naar het nieuwe PGB Portaal 2.0

Het is de bedoeling dat uiteindelijk alle budgethouders gebruik gaan maken van het nieuwe portaal ‘mijn PGB 2.0’. Eerst gaan alle zorgkantoren over naar het nieuwe systeem, daarna gemeenten en zorgverzekeraars. Gaat een zorgkantoor ermee werken, dan worden alle budgethouders die met dit zorgkantoor te maken hebben, uitgenodigd om er ook mee te gaan werken. Een budgethouder kan dus niet op eigen initiatief met het nieuwe portaal beginnen.

Meer informatie

Op de website van mijnpgb leest u meer over alle mogelijkheden binnen het PGB portaal. Hier is ook een aantal video’s beschikbaar waarin mensen hun ervaringen delen en een video met uitleg over het nieuwe PGB Portaal. 

Direct Contact

Bel ons!