Een op de drie mensen in Nederland voelt zich wel eens eenzaam. Wat eenzaamheid met je doet kan voor iedereen verschillen. Maar eenzaamheid kan grote impact hebben. Het blijkt dat bijna 1 op de 7 Nederlanders zich erg eenzaam voelt.
Deze gevoelens van sociaal isolement kunnen mensen van alle leeftijden treffen. Contacten kunnen veranderen of verdwijnen door omstandigheden waarop je zelf weinig tot geen invloed hebt. Eenzaamheid kan een duidelijk aanwijsbare oorzaak hebben, maar ook komen door een opeenstapeling van factoren.
Ouderen kunnen vaker te maken krijgen met een opeenstapeling van levensgebeurtenissen die het gevoel van eenzaamheid versterken. Zoals ziekte, echtscheiding of het verlies van werk, inkomen of een overlijden. Uit onderzoek van het CBS en de Rijksoverheid blijkt dat zelfs meer dan de helft van de ouderen in Nederland zich regelmatig eenzaam voelt.
Het gevoel ‘erbij te horen’ en ‘ertoe te doen’ is voor ieder mens een basisbehoefte. Om deze redenen is de Week tegen Eenzaamheid in het leven geroepen.
Om aandacht te vragen voor eenzaamheid én om eenzaamheid tegen te gaan is er van 26 september tot en met 2 oktober de Week tegen Eenzaamheid. Tijdens de Week tegen Eenzaamheid worden er honderden activiteiten in vele gemeenten georganiseerd om te stimuleren dat mensen elkaar kunnen ontmoeten en nieuwe connecties kunnen leggen. Het staat in het teken van het creëren van verbinding. Iedereen heeft de kans om deel te nemen aan deze week door het organiseren of bijwonen van verschillende activiteiten.
De Week tegen Eenzaamheid wordt georganiseerd in het kader van het actieprogramma Eén tegen eenzaamheid, dat wordt geleid door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Je kunt alles over het actieprogramma 2022-2025 lezen in het programmaboekje Eén tegen eenzaamheid.
NPO Start heeft voor de Week tegen Eenzaamheid een speciale pagina ingericht met tv-programma’s die te maken eenzaamheid. Een mooi voorbeeld is het programma Tieners tegen kwalen van Max.
Verschillende supermarkten organiseren deze week activiteiten:
Albert Heijn en Resto VanHarte openen een nieuw buurtrestaurant in Zaandam. ook is er een speciaal verspakket te koop: tomatensoep voor Resto VanHarte. Voor elk verkocht tomatensoep-verspakket doneert Albert Heijn €0,50 aan Resto VanHarte. Deze week organiserenAlbert Heijn en Resto VanHarte ontmoetingsdiners in verschillende Resto buurtrestaurants door heel Nederland.
De Jumbo organiseert in veel winkels workshops Kletsboeketten binden.
De Regiobank roept op om een donatie te doen voor kerstpakketten voor eenzamen. Van 26 september tot 6 november is het mogelijk om te doneren via samenvoordebuurt. Elke bijdrage gaat naar het Nationaal Ouderenfonds, dat tussen 9 en 23 december kerstuitjes organiseert in samenwerking met Van der Valk hotels.
Als je Oma's Soep koopt (verkrijgbaar in supermarkten) draag je standaard bij aan activiteiten voor eenzame ouderen.Tijdens de Week tegen Eenzaamheid organiseert Oma’s Soep evenementen om de eenzaamheid onder ouderen extra onder de aandacht te brengen. Speciaal op 1 oktober kun je samen met een opa of oma uit eten bij deelnemende restaurants in 14 steden. Je betaalt alleen jouw eigen eten! Kijk op Tafel voor twee voor meer informatie.
Als je vermoedt dat iemand in je directe omgeving zich eenzaam voelt, kan een kleine gebaar het verschil maken: bel iemand eens, breng eens een bezoekje of stuur een kaartje. Het Ouderenfonds en Greetz slaan de handen ineen om tijdens de Week tegen Eenzaamheid het versturen van een kaartje te stimuleren. Met de actiecode "KLEINGEBAAR" kun je een gratis kaarten te versturen (wel de postzegel even betalen).
Wil je meer weten over de Week tegen de Eenzaamheid? Hier vind je meer informatie en tips tegen eenzaamheid, het herkennen van eenzaamheid en acties. Wil je met iemand praten over eenzaamheid? De Luisterlijn is 24 uur per dag bereikbaar voor een vertrouwelijk gesprek of informatie. Het telefoonnummer van de Luisterlijn is 088 07 67 000 (normaal tarief).