Nieuwe kletskassa's bij Jumbo om eenzaamheid te bestrijden

Een gezellig praatje maken met de caissière, een nieuw initiatief van Jumbo wat binnenkort wordt geïntroduceerd in een groot aantal filialen. De zogenaamde kletskassa is het leven ingeroepen om eenzaamheid te bestrijden. Jumbo hoopt het aankomende jaar meer dan 200 kletskassa’s te openen door het hele land.

Het doel van de kletskassa is om mensen die weinig sociaal contact hebben, de kans te geven om kort in gesprek te gaan met iemand. Bij de kassa zullen bordjes staan met de tekst: “De gezelligste kassa, voor als je niet zo’n haast hebt”. Hieraan is voor mensen te herkennen dat het om een kletskassa gaat. Voor veel mensen is het fijn om even rustig een praatje te kunnen maken tijdens het boodschappen doen, zonder dat er ongeduldige mensen achter je staan te wachten.

Om de kletskassa een succes te maken is het belangrijk om zo vaak mogelijk dezelfde caissières in te zetten. Vaste klanten zullen deze medewerkers herkennen en elkaar op deze manier ook leren kennen, wat in kleine filialen of buurtsupermarkten beter zal werken. Daarnaast wordt gezegd dat een goede kletscaissière wat levenservaring heeft. Vooral ouderen zullen gebruik maken van de kletskassa, om het gesprek wat dieper te brengen is levenservaring nodig volgens onderzoek naar eenzaamheid onder ouderen.

De kletskassa zal eenzaamheid niet volledig oplossen maar heeft wel een goed doel. Mensen die last hebben van eenzaamheid hebben bijvoorbeeld meer aan goed contact met een buurman of buurvrouw dan met de caissière van de supermarkt, maar toch kan het wel helpen. Veel mensen gaan vaak naar de supermarkt om even iets te doen te hebben, een praatje maken helpt dus juist om het contact met anderen te verbreden.

Aupairzorg

Uw ZorgCompaan biedt ouderen en chronisch zieken de mogelijkheid om langer thuis te kunnen blijven wonen. De service en zorgverlening van Uw ZorgCompaan richt zich op het verzorgen en ontzorgen van de client maar ook van de familie. De zorgaupairs helpen onder andere bij Algemene Dagelijkste Levensverrichtingen (ADL). Daaronder valt ook begeleiding bij sociale activiteiten en boodschappen doen.

Direct Contact