Hoe werkt het inschakelen van een Mantelzorgmakelaar

Als mantelzorger heb je veel op je bord. Vaak is dat niet alleen de zorg voor je naaste, maar ook het regelen van bijkomende zaken zoals het aanpassen van de woning, het welzijn en de financiën. Het zijn onderwerpen, waar de meeste mensen geen ervaring mee hebben. Dan kan het prettig zijn om hulp in te schakelen van een mantelzorgmakelaar. 

Wat is een mantelzorgmakelaar?

Een mantelzorgmakelaar is iemand die een mantelzorger ondersteunt bij uitzoekwerk en regeltaken en advies kan geven op het gebied van zorg, financiën en de combinatie werk/ mantelzorg. Het voornaamste doel van een mantelzorgmakelaar is het voorkomen van overbelasting en het bieden van ondersteuning. Ruim 10 procent van de mantelzorgers in Nederland is fysiek of mentaal overbelast Het is daarom belangrijk om op tijd hulp in te schakelen. Een mantelzorgmakelaar weet precies welke zorg er nodig is en wat daarvoor geregeld moet worden. 

Wanneer zet ik een mantelzorgmakelaar in?

Een mantelzorgmakelaar kan op elk moment worden ingeschakeld. Als de zorgvraag van jou of je naaste toeneemt kan het fijn zijn om iemand te hebben die je wegwijs maakt in zorgland en overlegt met andere zorgverleners of partijen. Daarnaast kan een mantelzorgmakelaar juist ook ondersteuning bieden als de zorg al helemaal is ingericht. De mantelzorgmakelaar kan ook verschillende taken uit handen nemen, zoals het invullen van formulieren of het op orde krijgen van de administratie. 

Wordt een mantelzorgmakelaar vergoed?

Iedere mantelzorger kan een mantelzorgmakelaar zelf aanvragen. Sommige mantelzorgmakelaars werken via een organisatie voor mantelzorgers in de gemeente. Via het Wmo-loket kan bekeken worden in welke gemeentes dit het geval is.

Vanuit de aanvullende verzekering bieden steeds meer zorgverzekeraars een vergoeding voor het inschakelen van een mantelzorgmakelaar. De Beroepsverenigig van Mantelzorgmakelaars (BMZM) heeft een handig overzicht gemaakt met vergoedingen per zorgverzekeraar voor de inzet van een mantelzorgmakelaar.

Via de website van BMZM kun je ook een mantelzorgermakelaar bij jou in de buurt zoeken.

 

Direct Contact

Bel ons!